ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΕΣΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΥ!

Είστε ενοχική μάνα; Καταπιεστήκατε σαν παιδί και θέλατε να ασκήσετε τον γονεϊκό σας ρόλο με το “όπλο” της δημοκρατικότητας; Μήπως αυξήσατε όμως το όριο της αυταρχικότητας και της τυρανικότητας του παιδιού σας; Είμαι κι εγώ μαθός και παθός. Μην ανησυχείτε η Aleiandra Valleio-Nagera, μας βοηθά μέσω της αυτογνωσίας να γίνουμε καλύτεροι γονείς όχι μόνο στα παιδιά μας, αλλά και απέναντι σε εμάς. Καιρός δεν ήταν να γίνουμε λίγο και οι γονείς του εαυτού μας;

  • Ξυπνάτε το παιδί των 11 ετών, παρότι δεν είναι κουφό και μπορεί θαυμάσια να ακούσει το ξυπνητήρι.

  • Υπενθυμίζουν στο 13χρονο παιδί τι ώρα είναι -λες και δεν μπορεί να την δει μόνο του- και του λένε πόσο έχει καθυστερήσει να κάνει τα μαθήματα του ή ότι δεν γύρισε στην ώρα του ή ότι χαζεύει στην τηλεόραση.

  • Απαντούν σε ερωτήσεις αντί να αφήσουν το 12χρονο “μωρό” τους, να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι ξέρει να μιλά θαυμάσια.

  • Επιλέγουν, αγοράζουν , μαζεύουν και πλένουν τα ρούχα του 14χρονου “μωρού” παρά το γεγονός ότι το αγγελούδι τους είναι σε θέση να πηγαίνει μόνο του στην άλλη άκρη της πόλης, για να αγοράσει το πουκαμισάκι που του αρέσει.

  • Ελέγχουν τα μαθήματα και καμιά φορά τα κάνουν οι ίδιοι. Το βοηθούν να μάθει απέξω τι είναι επίθετο ή επίρρημα, παρά το γεγονός, ότι ο ανίκανος έφηβος μωρό δεν έχει καμία απολύτως δυσκολία να μάθει απέξω στα αγγλικά όλα τα τραγούδια της Ριάνα.

  • Ετοιμάζουν το πρωινό και το δεκατιανό, το σερβίρουν στο τραπέζι και μαζεύουν τα πιάτα

  • Γίνονται κυρίως οι μαμάδες ταξιτζήδες. Το 14χρονο “μωρό”-το καημένο-να κυκλοφορήσει ούτε με το λεωφορείο, ούτε με το μετρό αλλά μόλις του δοθεί η ευκαιρία οδηγεί το αυτοκίνητο της μαμάς κρυφά.

  • Δίνουν έξτρα χρήματα, εκτός από το μηνιαίο χαρτζιλίκι, που εξανεμίζονται από την πρώτη κι όλας μέρα, μόλις τους τα ζητήσουν και χωρίς επαρκή δικαιολογία.

  • Δεν απαιτούν συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού (να μαζέψουν το δωμάτιο τους ή το μπάνιο, να στρώσουν το κρεβάτι τους, να βάλουν πλυντήριο κ.ο.κ.

  • Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι γονείς, αν θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι να τα αφήνουν να αντιμετωπίζουν μόνα τα καθημερινά τους προβλήματα, πράγμα καθόλου εύκολο, όταν οι νέοι έχουν συνηθίσει να τους υπηρετούν, οπότε βέβαια κάνουν το παν για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Τι θα αντιμετωπίσετε μέχρι να βάλετε τα πράγματα στη σειρά τους:
1 Οι απειλές και οι εκβιασμοί, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, κατά την περίοδο αυτή και πολύ συχνά ακούγονται εκφράσεις όπως “Δεν σου καίγεται καρφί για μένα” ‘Εσύ φταις” “Αυτή η ζωή είναι ανυπόφορη” κ.τ.λ.

Αποφεύγουν συστηματικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους χρησιμοποιώντας την μαγική λέξη, ‘δεν μπορώ “δεν μπορώ να πάω στον γιατρό” ‘να κάνω τα μαθήματα μου” “να φτιάξω το δωμάτιο μου”
Επίσης το άλλο μαγικό επιχείρημα: “κουράζομαι πολύ στο ορκίζομαι” μέχρι την στιγμή που κάποιος άλλος, -μαντέψτε ποιός- θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα τους.

 
More in Αντιμετώπιση, έφηβοι, πρόληψη
Εφηβική ανάπτυξη, απο νωρίς-νωρίς! Φταίει το περιβάλλον!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά παιδιά, συνήθως κορίτσια, εμφανίζουν σημάδια πρόωρης ανάπτυξης. Η κατάσταση που εξελίσσεται σε μάστιγα,...

Close