Τα μοριακά κοκτέιλ είναι ένα από τα τελευταία επιτεύγματα στο χώρο της μοριακής αναμειξιολογίας (Molecular mixology) η οποία ασχολείται με τη δημιουργία νέων γεύσεων και υλικών με βάση τη μοριακή βιολογία – κλάδος της βιολογίας που μελετά τη δομή και την έκφραση της γενετικής πληροφορίας σε μοριακό επίπεδο. Στις νέες εφαρμογές, οι πυκνότητες των ατμών, οι τεχνικές ξήρανσης, στιγμιαίας ψύξης ή καραμελοποίησης, καθώς και οι αφροί και τα ζελέ επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση, το άρωμα, τη γεύση και την υφή ενός κοκτέιλ. Για παράδειγμα, η ανάγκη προσθήκης ανθρακούχου αναψυκτικού αντικαθίσταται αποτελεσματικά με την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ για την ψύξη των σορμπέ προτιμάται το υγρό άζωτο (Ν).

Πριν από δύο χρόνια, ο Ιμπεν Φρίμαν, ένας από τους καινοτόμους δημιουργούς κοκτέιλ με επιστημονικές μεθόδους, δημιούργησε το μοχίτο του μέλλοντος μέσω της μεθόδου της σφαιροποίησης. Η συγκεκριμένη τεχνική περιλαμβάνει αλγινικό νάτριο (φυσικός πολυσακχαρίτης με πηκτικές ιδιότητες που προέρχεται από τα τοιχώματα φυκιών) και το γνωστό ασβέστιο, τα οποία κατά την ένωσή τους έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν σκληρά ή μαλακά ζελέ. Ο Φρίμαν, λοιπόν, «παγίδευσε» με τη βοήθεια του υγρού αζώτου το δυόσμο και το μοσχολέμονο σε διαφανή σφαιρίδια και τα πρόσθεσε στο μείγμα που είχε ήδη ετοιμάσει με τα υπόλοιπα υλικά (λευκό ρούμι, ζάχαρη, νερό), στο οποίο αιωρούνταν φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Το αποτέλεσμα; Πλήρως εντυπωσιακό στην όψη και άκρως γευστικό για τους ουρανίσκους των πιο απαιτητικών καταναλωτών.

 
More in Διατροφή
Τροφές για γαστρίτιδα.

γιαούρτι, καρότο, κολοκύθι, λάχανο, λεμόνι, μάραθο, μαρούλι, μέλι, πατάτα, πιπεριά, σύκο, φασκόμηλο ΤΟP ΤΡΟΦΗ: κολοκύθι: περιέχει φυτικές ίνες, καροτονοειδή, κάλιο.

Close