Πως επιδρούν στον ανθρώπινο ψυχισμό τα  βασικά χρώματα; Ποιοί χαρακτήρες τα ακολουθούν και πως επηρεάζονται απο αυτά;

ΓΑΛΑΖΙΟ: Είναι το χρώμα του πνεύματος. Το σύμβολό του στοχασμού, της προσευχής και του ουρανού. Σχεδόν κάθε είδος γαλάζιου είναι καλό αλλά οι βαθύτερες αποχρώσεις του είναι καλύτερες. Το ανοιχτό γαλάζιο δείχνει μικρό βάθος και έναν αγώνα προς την ωριμότητα. Εκείνοι με την βαθιά απόχρωση γαλάζιου έχουν βρει το έργο τους κι έχουν συμμετοχή σ’ αυτό. Είναι κυρίως πνευματικά προσανατολισμένοι. “Το γαλάζιο είναι το χρώμα της συμπαντικής έλξης” σύμφωνα με τον Μπίρρεν. Είναι, ακόμα, το χρώμα της απελευθέρωσης, του συντηρητισμού και της αποδοχής των υποχρεώσεων.

ΠΡΑΣΙΝΟ: Είναι ο κραδασμός της ζωής στην ανάπτυξη. Το καθαρό σμαραγδένιο πράσινο, ιδιαίτερα αν έχει μια χροιά γαλάζιου, είναι το χρώμα της θεραπείας. Είναι χρήσιμο, δυνατό και φιλικό. Έχει την συμπαντική έλξη της φύσης με την αίσθηση της ισορροπίας και της ικανότητας. Όσοι αγαπούν το πράσινο πιθανόν κατοικούν στο μεγάλο δάσος της ανθρωπότητας. ” Είστε ένας αξιοσέβαστος γείτονας, κατασκευαστής σπιτιών, γονέας, ψηφοφόρος, κηδεμόνας, συνεργάτης”. Η “πράσινη” προσωπικότητα προσπαθεί να υπερνικήσει την αντίθεση με σκοπό να επιτύχει αναγνώριση.

ΚΙΤΡΙΝΟ: Είναι το χρώμα της ενέργειας ή του σεξ. Μπορούμε ν’ αποδώσουμε στο κίτρινο τα θετικά στοιχεία της δημιουργικότητας, εφευρετικότητας, επινοητικότητας, ανεξάντλητης ενέργειας, δύναμης ισχύος, θάρρους, αυτοπεποίθησης και δύναμης του χαρακτήρα. Επίσης, σ’ αυτό αποδίδονται τα αρνητικά χαρακτηριστικά της διαμάχης, εριστικότητας, δογματικότητας και του θυμού. Το άτομο που προτιμά το κίτρινο έχει την τάση να είναι απόμακρο από τους άλλους. Έχει τις καλύτερες προθέσεις αλλά σπάνια κάνει οτιδήποτε γι’ αυτές. Το να απορρίπτει κανείς το κίτρινο, είναι σαν να απορρίπτει το καινούριο και την καινοτομία.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Είναι το χρώμα του ήλιου. Είναι ένα ζωτικό και γενικά ένα ωραίο χρώμα που δείχνει περίσκεψη και ενδιαφέρον για τους άλλους. Το χρυσαφένιο πορτοκαλί είναι ζωτικό και δείχνει αυτοέλεγχο. Ενώ το καφετί πορτοκαλί δείχνει μία έλλειψη φιλοδοξίας και μία στάση αδιαφορίας. Το άτομο που προτιμά το πορτοκαλί θέλει να επιτύχει σε οτιδήποτε ασχολείται. Αναζητά την διέγερση και να βιώσει πλήρως την ζωή. Είναι ένα πνεύμα που αγαπά την ελευθερία, που χαίρεται να έρχεται σ’ επαφή με τους άλλους, είναι εκ φύσεως ενθουσιώδες και ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε νέο και συναρπαστικό. Αυτό το άτομο είναι αισιόδοξο για το μέλλον του, αναζητώντας να επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητες του και έχει πολλά ενδιαφέροντα.

ΚΟΚΚΙΝΟ: Είναι ένας κραδασμός ώθησης που συνδέεται με την επιθετικότητα και την κατάκτηση. Είναι ένα ερεθιστικό χρώμα. Ο κόκκινος κραδασμός είναι το πνεύμα της δραστηριότητας, μια κινητήρια επιρροή. Μια προτίμηση γι’ αυτό το χρώμα τονίζει μια δυνατή σεξουαλική ορμή, μια δημιουργικότητα, μία επιθυμία για νέα πράγματα και νέους φίλους, για ταξίδια και αλλαγές ακόμα και στο περιβάλλον. Στην αρνητική του όψη υπάρχει μία επιθετική, πολεμοχαρής στάση, εγωκεντρικότητα και αστάθεια. Μπορεί να υποδηλώνει ενδιαφέρον για τα μυστικιστικά και τα απόκρυφα. Οι “κόκκινες” προσωπικότητες θέλουν να είναι οι εμπειρίες τους τέλειες και πλήρεις.

Το χρώμα είναι η ουσία της δύναμης και της ζωής γύρω μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε χρωματικό κραδασμό εποικοδομητικά ή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε καταστροφικά. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε αρμονία με την δημιουργική δύναμη ή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε εγωιστικά και για ιδιοτελείς σκοπούς. Η επίγνωση αυτής της αρχής μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες ικανότητες για περισσότερη αρμονία.

 

Ποιό χρώμα να επιλέξετε για την διακόσμηση του χώρου σας.

Σύμφωνα με τη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Ανναστέλλα Λαζάρου, η επιλογή ενός χρώματος για το βάψιμο του σπιτιού μας δεν είναι απλή υπόθεση.

KOKKINO

Το κόκκινο δημιουργεί εγρήγορση στους παλμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Για αυτό τον λόγο θεωρείται από τα πιο κουραστικά χρώματα, όταν το συναντάμε σε μεγάλες δόσεις σε έναν χώρο. Πρόκειται για ένα χρώμα, λοιπόν, που είναι απολύτως απαγορευτικό για υπνοδωμάτια και χώρους μελέτης, ενώ είναι ιδανικό για χώρους που χρειάζονται ενέργεια, όπως τα playrooms, τα χολ, οι σκάλες και οι κουζίνες. Πρέπει να το αποφεύγουμε φυσικά σε σπίτια που βρίσκονται υπερενεργητικά παιδιά και νευρικά άτομα.

ΡΟΖ
Καθαρά κοριτσίστικο χρώμα, ιδανικό για παιδικό υπνοδωμάτιο (κοριτσιού). Εύκολα συνδυάζεται με μοβ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ενηλίκων, χωρίς να θυμίζει μωρουδίστικο δωμάτιο.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Είναι το ιδανικότερο χρώμα για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη.
Το πορτοκαλί πρέπει να χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια, γιατί ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Το κίτρινο -όπως και το κόκκινο – ανεβάζει την κινητικότητα και ενεργοποιεί τους μυς. Έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, ότι σε ένα δωμάτιο βαμμένο κίτρινο, ένα μωρό κλαίει περισσότερο και τα ζευγάρια μαλώνουν ευκολότερα.

Χρησιμοποιήστε το για να ζωντανέψετε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσετε την ενέργεια, όπου χρειάζεται, όπως σε ένα προσωπικό γυμναστήριο, σε μία κουζίνα ή στο καθιστικό σας.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Το πράσινο, αντίθετα, ρίχνει τους τόνους, καλμάρει τα νεύρα και μας χαλαρώνει, αφού πρόκειται για το ηπιότερο χρώμα.

Για αυτό τον λόγο, χρησιμοποιείται και στους σχολικούς πίνακες. Επίσης σε πολλά μεγάλα θέατρα υπάρχει το λεγόμενο «πράσινο δωμάτιο», όπου αναπαύονται οι ηθοποιοί πριν ανέβουν στη σκηνή.

ΜΟΒ

Στους σκούρους τόνους του προσδίδει μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια. Δημιουργεί πολύ ωραίο φόντο για ένα μαύρο ή έναν λευκό καναπέ, ενώ συνδυαζόμενο με υλικά, όπως βελούδο, κρύσταλλα swarovski και ταφτάδες, αναδεικνύει όλο του το μεγαλείο.

ΚΑΦΕ

Το καφέ συγκαταλέγεται στα αγαπημένα χρώματα των ανδρών. Αρκετά στιβαρό και σοβαρό, είναι ιδανικό για χώρους υποδοχής, ενώ δεν παρουσιάζεται πρόβλημα, εάν χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας.

Προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και της οικογενειακής θαλπωρής.

 

Πηγές:

Πηγή: nooz.gr

http://www.madata.gr/epikairotita/social/151711.html

by Edgar Cayce, Color and the Edgar Cayce Readings.

http://kouklinos.blogspot.com

Tagged with: