Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ.

 

Αν περιμένετε ελπίζοντας πως θα ξυπνήσετε μία απο αυτές τις ημέρες νιώθοντας καλύτερα, μάλλον θα περιμένετε άδικα. Κι αν πάλι γίνει κάτι τέτοιο, δείτε πόσο καιρό σπαταλήσατε περιμένοντας! Αν επιμένετε στην πικρία και αρνείστε να συγχωρήσετε τους γονείς σας, τότε θα είναι φρόνιμο να θυμάστε, πως αυτός που πληγώνεται στα αλήθεια, είσαστε εσείς. Μια νέα γυναίκα που ερχόταν να με συμβουλευτεί, μου είπε πως ακόμα κι αν ζούσε χίλια χρόνια, δεν θα μπορούσε ποτέ να συγχωρήσει τους γονείς της για τον τρόπο που τη μεταχειρίστηκαν σαν παιδί. Οι γονείς της επιχείρησαν αρκετές φορές να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους, αλλά εκείνη, δε δέχτηκε καμιά. Έχοντας κάνει ότι μπορούσαν για να απαλύνουν τα συναισθήματα της κόρης τους, οι γονείς, αποφάσισαν τελικά να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ήταν πληγωμένοι  ασφαλώς, αλλά δεν θα άφηναν τον θυμό της κόρης τους να ρυθμίζει τη ζωή τους. Κάτι που μεταξύ μας, φαινόταν να επιδιώκει η τελευταία.

Η κόρη εξάλλου ήταν αξιολύπητη. Η ζωή της κυλούσε άχαρη κι όλοι οι φίλοι της απομακρύνοντας απο κοντά της εξαιτίας της οργής και της πικρίας της. Δεν πλήγωνε τους γονείς της, αλλά έκανε μεγάλο κακό στον εαυτό της. Μόνο όταν μπόρεσε να κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να τους συγχωρήσει, άρχισε να βελτιώνεται η ζωή της.

Όταν μου είπε πως δεν μπορούσε να αλλάξει τα συναισθήματα της μέσα σε μια νύχτα, εξήγησα πως η συγνώμη είναι μια πράξη θέλησης κι όχι συγκινινησιακή. Η συγνώμη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι κάτι που το κάνετε και όχι που το νιώθετε. Έχοντας αυτά στο νού της η Πένι, είπε στον εαυτό της: “Θα συγχωρήσω το μπαμπά και τη μαμά” κι άρχισε μια διαδικασία που αποδείκνυε έμπρακτα την απόφαση της. Το πρώτο της βήμα ήταν να καλέσει τους γονείς της να φάνε μαζί. Πράγμα, που περιττό να το πω, τους αιφνιδίασε. Όλο το βράδυ, η Πένι ήταν τόσο ευγενική κι αβρή, όσο μπορούσε αν και δεν το ένιωθε αρχικά. Αλλά όσο προχωρούσε η βραδιά, ένιωθε πιο άνετα και της ερχόταν πιο φυσικό να φέρεται  έτσι στους γονείς της. Αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα, αλλά ήταν μια μεγάλη αρχή. Η Πένι, είχε τώρα αποκαταστήσει τη σχέση της με τους γονείς της και μετάνιωνε μόνο για τα χρόνια, που είχε σπαταλήσει μισώντας τους. Έμαθε πως το να φέρεσαι σαν να συγχώρεσες κάποιον, είναι ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματική συγνώμη.

Είχα άλλους πελάτες που μου έλεγαν ότι θα συγχωρούσαν, απαιτούσαν όμως, να τους ζητήσουν πρώτα οι άλλοι συγνώμη. Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό δεν έχει επιτυχία. Αν τρέφετε άσχημα αισθήματα για κάποιον, κι ειδικά απέναντι στους γονείς σας και τα αδέρφια σας, κάνετε στον εαυτό σας μια μεγάλη χάρη, και συγχωρήστε τους αμέσως.

Η πικρία και η μνησικακία, πληγώνουν πολύ περισσότερο εσας, απο όσο το πρόσωπο που δεν συγχωρείτε.

Η εμμονή στην μνησικακία μπορεί να είναι επιβλαβής στην υγεία σας, με πολλούς τρόπους. Εκτός απο τον μόνιμο συναισθηματικό πόνο, μπορεί να σας προκαλέσει και άλλα σωματικά προβλήματα. Έλκος, υψηλή πίεση, χρόνιους πονοκεφάλους, ακόμα και ασθένειες όπως ο καρκίνος, μπορούν να προκληθούν απο την άρνηση σας  να ξεπεράσετε την πικρία και την μνησικακία σας. Όταν μάθαιτε να συγχωρείτε τους άλλους, βοηθάτε στην πραγματικότητα τον εαυτό σας.

Δρ. Κέβιν Λεμάν: απο το βιβλίο του ΠΡΩΤΟΤΟΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ Εκδόσεις: αποσπερίτης

 

More in Σχέσεις, φιλοσοφία, ψυχολογία
images.jpgςςςςςς
SEX: Ποια είναι τα πιο διεγερτικά σημεία του κορμιού μας;

'Aραγε νομίζετε ότι στο σεξ μόνο η διείσδυση του πέους μετράει; Ή ότι η διέγερση σημαίνει μόνο ερεθισμός του πέους...

Close