Οι βουδιστές μοναχοί χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχή και το τέλος κάθε συνεδρίας διαλογισμού, τα “θιβετιανά μουσικά κύπελλα” (στη φωτογραφία). Προέρχονται από την προ- βουδιστική περιοχή των Ιμαλαϊων στο Θιβέτ όπου αναφέρονταν ως “gong σε λανθάνουσα κατάσταση”. Τώρα, τα μουσικά κύπελλα του Θιβέτ γίνονται επιστημονικό εργαλείο για τη μελέτη της φυσικής ρευστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT).

Τα θιβετιανά κύπελλα και οι “ιεροί” πλανήτες!

Τα θιβετιανά μουσικά κύπελλα κατασκευάζονται από κράμα 7 ή 8 μετάλλων και κάθε μέταλλο αντιπροσωπέυει έναν «ιερό» πλανήτη. Συγκεκριμένα:

χρυσός – ο ήλιος

ασήμι – το φεγγάρι

υδράργυρος – Ερμής

χαλκός – Αφροδίτη

σίδηρος – Άρης

κασσίτερος – Δίας

αντιμόνιο – Κρόνος

Σύμφωνα με την βουδιστική παράδοση, ο ήχος που παράγουν τα μπολ, ξυπνά την κυτταρική μνήμη και μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο το παρόν. Λέγεται ότι

τα κύπελλα παράγουν μια μετρήσιμη δόνηση που είναι ισοδύναμη με τα άλφα και θήτα κύματα που παράγονται από τον εγκέφαλο. Αυτά τα κύματα επιβραδύνουν τη δραστηριότητα εγκεφάλου έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση. Οι Θιβετιανοί συνηθίζουν να λένε ότι “τα κύπελλα είναι σκάφη για τρόφιμα”. Δεν είναι βέβαιο όμως αν αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν για να φέρουν τρόφιμα ή αν είναι τρόφιμα για την ψυχή ή και τα δύο.

Τα “θιβετιανά κύπελλα” αντικείμενο έρευνας στο ΜΙΤ!

Τώρα, τα μουσικά κύπελλα του Θιβέτ γίνονται επιστημονικό εργαλείο για τη μελέτη της φυσικής ρευστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT). Οι επιστήμονες εστιασαν κυρίως στο γεγονός ότι τα θιβετιανά κύπελλα παράγουν έναν απόκοσμο ήχο όταν κανείς τρίψει το χείλος του ή το χτυπήσει μια μια δερμάτινη ματσόλα. Όταν μάλιστα είναι γεμάτα νερό, η επιφάνειά του γεμίζει ρυτιδώσεις και σταγονίδια που αναπηδούν από τις δονήσεις.

Η “παράξενη” συμπεριφορά των κυμάτων στην επιφάνεια του νερού!

Η συμπεριφορά των κυμάτων στην επιφάνεια του νερού «είναι παράξενη με οποιοδήποτε στάνταρτ, ακόμα και σε ειδικούς της δυναμικής ρευστών όπως εμείς» σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης στο BBC.

Η ομάδα του δρος Τζον Μπους στο ΜΙΤ εξέτασε τέσσερα μουσικά κύπελλα από τα Ιμαλάια που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν σε υψηλή ταχύτητα τι συμβαίνει όταν ένα ηχείο προκαλεί συντονισμό στα κύπελλα, δηλαδή όταν τα δονεί με ήχους που έχουν συχνότητα ίδια με τη συχνότητα με την οποία τα κύπελλα δονούνται από μόνα τους (ιδιοσυχνότητα).

Σε αυτή τη συχνότητα, το χείλος του κύπελλου αρχίζει να ταλαντώνεται και να δημιουργεί στο νερό τα λεγόμενα κύματα Φαραντέι -κύματα που εμφανίζονται σε ένα ρευστό υλικό που δονείται μέσα σε έναν κλειστό χώρο.

Όσο όμως αυξάνεται η ένταση της δόνησης, τα κύματα από κανονικά αρχίζουν να γίνονται χαοτικά και στη συνέχεια συγκρούονται το ένα με το άλλο εκτινάσσοντας σταγονίδια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, σε συγκεκριμένους συνδυασμούς συχνότητας και έντασης, τα σταγονίδια αυτά δεν βυθίζονται πίσω στο νερό, αλλά αναπηδούν στην επιφάνειά τους σαν βόλοι πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

www.madata.gr

www.pyles.tv Με πληροφορίες από www.bbc.co.uk, www.lifeinbalance.gr