Ο αποκλεισμός των υδατανθράκων για ένα διήμερο την εβδομάδα οδηγεί σε διπλάσια απώλεια βάρους από ό,τι ο συνεχής περιορισμός θερμίδων

 

Δυο μέρες δίαιτας την εβδομάδα σας βοηθούν να χάσετε περισσότερα κιλά από ό,τι το να μετράτε συνεχώς τις θερμίδες που καταναλώνετε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές που τη διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες οι οποίες επί ένα διήμερο περιόριζαν τη διατροφή τους μόνο σε φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας ενώ το υπόλοιπο διάστημα έτρωγαν ό,τι ήθελαν έχασαν διπλάσιο βάρος από εκείνες που βρίσκονταν σε μόνιμη δίαιτα.

Συγκριτικό τεστ σε τρία είδη δίαιτας

Η μελέτη έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νότιου Μάντσεστερ. ΟΙ 115 γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν ακολούθησαν τρία διαφορετικά διαιτολόγια.

Η πρώτη ομάδα περιόρισε τη διατροφή της μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα, κατά τις οποίες κατανάλωνε αυστηρά 650 θερμίδες την ημέρα αποκλείοντας εντελώς τους υδατάνθρακες – ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες – και τα λιπαρά. Τις υπόλοιπες πέντε ημέρες οι εθελόντριες μπορούσαν να τρώνε όσο και ό,τι ήθελαν, αν και οι ερευνητές τους σύστησαν να προτιμούν τις υγιεινές τροφές.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη δεύτερη ομάδα «έκοψαν» επίσης τους υδατάνθρακες για δυο ημέρες, χωρίς όμως να πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο όριο πρόσληψης θερμίδων. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορούσαν και αυτές να τρώνε ό,τι ήθελαν.

Στην τρίτη ομάδα οι εθελόντριες ακολούθησαν ένα συμβατικό διαιτολόγιο για απώλεια βάρους, Κατανάλωναν 1.500 θερμίδες την ημέρα αποφεύγοντας τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καθώς και το αλκοόλ.

Διήμερη υπεροχή

Υστερα από τρεις μήνες οι γυναίκες των δυο ομάδων που ακολούθησαν τη «δίαιτα του διημέρου» έχασαν κατά μέσο όρο τέσσερα κιλά – σχεδόν το διπλάσιο από εκείνες που ήταν σε μόνιμη δίαιτα οι οποίες έχασαν κατά μέσο όρο 2,4 κιλά.

Ο λόγος για τον οποίο ο διήμερος διατροφικός περιορισμός απέβη πιο αποτελεσματικός δεν έχει εξακριβωθεί. Η επικεφαλής της μελέτης Μισέλ Χάρβι, ειδικός του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού Genesis του βρετανικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη δίαιτα φαίνεται να έχει «συνεχιζόμενη επίδραση» – τα οφέλη της έμοιαζαν να διατηρούνται και κατά τις ημέρες που οι εθελόντριες έτρωγαν κανονικά.

Η κυρία Χάρβι, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα σε συμπόσιο για τον καρκίνο του μαστού στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, πρόσθεσε ότι οι εθελόντριες που ακολούθησαν το πρόγραμμα της διήμερης δίαιτας εμφανίστηκαν επίσης να τρώνε πιο υγιεινά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. «Διαπιστώσαμε ότι, χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια, έτρωγαν λιγότερο» δήλωσε.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=434103