Τον Σεπτέμβριο του 2008, η «Επιτροπή για την Aειφόρο Aνάπτυξη για την Υγεία» (C2DS) απηύθυνε έκκληση στα μαιευτήρια της Γαλλίας να σταματήσουν τη διανομή δωρεάν καλλυντικών προϊόντων για μωρά στις νέες μητέρες, προϊόντα τα οποία αποτελούν επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικών ενώσεων.

Η C2DS είναι μια ανεξάρτητη ένωση που διευθύνεται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σκοπός της είναι να δημιουργήσει τις μεθόδους και τα εργαλεία που θα συνοδεύουν τον νοσοκομειακό τομέα στην εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην δήλωσή της αναφέρεται στην τοξικότητα των καλλυντικών προϊόντων για παιδιά με ένα μακρύ κατάλογο επικίνδυνων ουσιών και αρνείται να διανέμει τα δώρα γέννησης εντός του θεσμικού τους οργάνου. Οι επιστήμονες, ο τοξικολόγος Andre Cicolella, ο παιδίατρος και ενδοκρινολόγος Charles Sultan με επικεφαλής τον καθηγητή Dominique Belpomme (ογκολόγο στο Νοσοκομείο Georges Pompidou και πρόεδρος της ARTAC –Ενωση για την Ερευνα Αντικαρκινικών Θεραπειών κατέληξαν σε συμπεράσματα που θα ανησυχήσουν τις μητέρες που καθημερινά χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια, αφρόλουτρα και σαμπουάν για να καθαρίσουν τα μωρά τους.

 

Χημικό κοκτέιλ

Ακόμη και σήμερα, τα καλλυντικά για μωρά ή παιδιά δεν διαφέρουν από αυτά για τους ενήλικες παρά μόνο στην συσκευασία. Κρέμες και λοσιόν για το σώμα ή το πρόσωπο, αφρόλουτρα, κρέμες για την αλλαγή πάνας, υγρά μαντηλάκια … όλα υπόσχονται την «προστασία του δέρματος του βρέφους», «κλινικά δοκιμασμένα», «δερματολογιά ελεγμένα», «εγκεκριμένα από γιατρούς» ακόμα και «υποαλλεργικά» χαρακτηριστικά που δεν συμβαδίζουν με την σύνθεση τους. Για να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών που χρησιμοποιούνται ίσως χρειάζεται πτυχίο χημείας για να αποκωδικοποιήσετε ουσίες όπως phenoxyethanol, mιthylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, EDTA.

 

Οι περισσότερες από τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες όπως αποκαλούνται από τους επιστήμονες καθώς επηρεάζουν το σύστημα των ορμονών και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας, γενετικές ανωμαλίες, νευρολογικές διαταραχές και καρκίνο. Παρόλο που οι διάφορες αυτές ουσίες έχουν δοκιμαστεί, και οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές, οι ερευνητές φοβούνται για τις συνδυασμένες επιδράσεις όλων αυτών των χημικών ουσιών. Στην περίπτωση των καλλυντικών, δεν είναι ότι η δόση κάνει το δηλητήριο, αλλά η επαναλαμβανόμενη και μεγάλης διάρκειας έκθεση.

Στο βαθμό που η επιδερμίδα ενός μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε χημικές ουσίες, ο κίνδυνος μόλυνσης από το δέρμα κατέχει υψηλή θέση μεταξύ αυτού του πληθυσμού.

πηγή safe magazine

 Πρόταση για πολύ δραστική βρεφική κρέμα για το σύγκαμα, σούπερ δραστική και οικονομική.

Υλικά
-Θα χρειαστείται 150 ml ελαιόλαδο.
- Φυσικό κερί μέλισσας (1 κουτ.γλυκού)

Εκτέλεση
Αν διαθέτεις κάποιο μπρίκι που δεν σε νοιάζει και αν φθαρεί,

 

μπορείς να ζεστάνεις απ ευθείας το κερί μέσα στο μπρίκι ώστε να γίνει υγρό.  Σε αντίθετη περίπτωση, κάντε το σε μπεν μαρί. Μόλις διαλυθεί το κερί, ρίχνεις μέσα το ελαιόλαδο και ανακατεύεις μέχρι να πετύχει η μίξη. Αφού κρυώσει, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις πάνω στο δερματάκι του μωρού. Φυσικά αυτή η συνταγή δεν είναι μόνο για μια χρήση, αλλά για πολλές! Μετά την παρασκευή του,  μοιράζετετο μείγμα  σε γυάλινα βαζάκια και βρίσκετε πάντα σε ετοιμότητα για να ανακουφίσει τους βρεφικούς ερεθισμούς. Η αντιμετώπιση του συγκάματος είναι εγγυημένη με τον ασφαλέστερο, υγιεινότερο και πιο οικονομικό τρόπο. Το παρασκεύασμα αντιμετωπίζει κάθε ερεθισμό! Διατηρείται για πολύ καιρό χειμώνα καλοκαίρι. Απλώς το καλοκαίρι “αγαπάει” το ψυγείο για την συντήρηση του. Επιπλέον δεν χρειάζεται να την φτιάχνεις συχνά.

 

Σημείωση: Η συνταγή είναι παλιά και γνωστή στις γιαγιάδες μας. Παρ’ όλα αυτά ενημερώστε τον παιδίατρο σας. Η συνεργασία μαζί του είναι πάντα πολύτιμη!

Ζωή Κυροπούλου απο glikiazoi.gr

 
More in Uncategorized
1043feet[1]
Ποδόλουτρα με αιθέρια έλαια. Για αναζωογόνηση, θεραπεία και “καθαρό” μυαλό.

Συνταγές για ποδόλουτρα που αντιμετωπίζουν άκρα σε ..ειδικές συνθήκες. Για κουρασμένα πόδια, για αθλητικά άκρα, για φουσκάλες και κοκκινίλες και...

Close