Σε άλλο σημείο του εγκεφάλου τελικά το κέντρο του λόγου
“Στον αριστερό κροταφιαίο λοβό”
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αναθεωρεί τα έως τώρα παραδεδεγμένα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε άλλη εγκεφαλική περιοχή, από αυτήν που πίστευαν ως τώρα οι νευρολόγοι.
Μάλιστα, οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τζόρτζτάουν με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Ραουσέκερ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), συνειδητοποίησαν και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: το νέο κέντρο του λόγου ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο και στους πιθήκους, συνεπώς η καταγωγή της γλώσσας στους πιθήκους και στους ανθρώπους έχει μάλλον πολύ πιο κοινές ρίζες από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Έως τώρα το κέντρο του λόγου εθεωρείτο η λεγόμενη «περιοχή του Wernicke», που έχει πάρει το όνομα της από τον Γερμανό Νευρολόγο-Ψυχίατρο Καρλ Βέρνικε τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, πίσω από τον ακουστικό φλοιό, ο οποίος επεξεργάζεται τους ήχους.
«Τα ιατρικά εγχειρίδια θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Βγάλαμε νοκ-άουτ τις παλιές θεωρίες που κράτησαν τόσο καιρό», δήλωσε ο Δρ Ραουσέκερ, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ανέλυσε και συνέκρινε 115 μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, είτε λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) είτε εκπομπής ποζιτρονίων (PET).
Τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του λόγου στην πραγματικότητα βρίσκεται τρία εκατοστά πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον αριστερό κροταφιαίο λοβό, μπροστά και όχι πίσω από τον ακουστικό φλοιό.
Η μετακίνηση της περιοχής του Wernicke θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν σε διαταραχές του λόγου.
«Αν ένας ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει ή να κατανοήσει (τον λόγο), τώρα έχουμε μια καλύτερη ένδειξη για το πού έχει συμβεί η ζημιά», δήλωσε ο Αμερικανός επιστήμονας.
Η νέα ανακάλυψη έχει και άλλη μια «παρενέργεια», καθώς ρίχνει νέο φως στην προέλευση του λόγου στους ανθρώπους, αλλά και στους πιθήκους, καθώς οι τελευταίοι είναι ήδη γνωστό ότι επεξεργάζονται τους ήχους της γλώσσας τους στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου όπου τώρα ανακαλύπτεται ότι υπάρχει και στους ανθρώπους το κέντρο του λόγου. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η αρχιτεκτονική και η επεξεργασία του λόγου ανάμεσα στα δύο είδη είναι πιο παρόμοια από ό,τι πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν ως τώρα».
Όπως είπε ο Δρ Ραουσέκερ, «οι επιστήμονες μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι ο λόγος είναι μοναδικός στους ανθρώπους. Έλεγαν ότι οι μαϊμούδες και οι πίθηκοι κάνουν επικοινωνιακούς ήχους, όμως το ότι δεν έχουν μια εξίσου εξελιγμένη γλώσσα, οφείλεται στο ότι έχουν διαφορετικά κέντρα επεξεργασίας στον εγκέφαλο. Όμως η νέα ανακάλυψη ανατρέπει αυτή την αντίληψη».
http://news.pathfinder.gr/scitech/771677.html
Ετικέτες
άνδρες άντρες έρευνες έρωτας έφηβοι αγάπη αδυνάτισμα αληθινές ιστορίες αλλεργίες αντιμετώπιση απιστία ασθένειες βότανα γυναίκες γυναικολογικά δέρμα διαβήτης διατροφή δόντια εγκέφαλος ειδήσεις εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη θεραπείες καλλιτέχνες καλλυντικά καρκίνος μάτια μαλλιά ομορφιά παιδιά περίεργα πολιτισμός πρόληψη σεξ σκέψεις συνταγές σχέσεις σύζυγοι τσάι υγεία φάρμακα φιλοσοφία φτιάξτο μόνη σου ψυχολογία
Δημοφιλή Άρθρα
- Ο 14χρονος Με Αυτισμό Που Απειλεί Τη Θεωρία Της Σχετικότητας Και Πάει Για Νόμπελ! (Video)
- Ποια ζώδια ταιριάζουν “σαν δυό σταγόνες” μεταξύ τους…
- Απειλή για την υγεία η λανθασμένη χρήση του πλυντηρίου
- Φυσικό λευκαντικό δοντιών.
- Πώς να βγάλετε τα άλατα από το τηλέφωνο του ντους χωρίς κόπο!
- Κηπουρική τον Σεπτέμβριο: Τι να φυτέψω;
- Έρωτας: Μυστικά για να σε θέλει όπως την πρώτη φορά
- Τα βότανα της ευτυχίας: Η καλή διάθεση, στο ποτήρι σου
- Πικρόξυλο! Το ισχυρότερο βοτανικό όπλο για ζάχαρο και χοληστερίνη! Ιδανικό και για αδυνάτισμα!
- Συμβουλή Πρόληψης: Πως Να Χειριστείτε Κάποιον Που …Ακούει Μόνο Αυτό Που «Θέλει»!
Εγγραφή στο News letter!
Twitter
Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.