Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Ο λαβύρινθος των αντιγηραντικών προϊόντων, η ακμή ενηλίκων, τα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών και οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα είναι τα τέσσερα θέματα που σύμφωνα με έρευνες απασχολούν κυρίως τις γυναίκες στο μέγα κεφάλαιο της ομορφιάς. Πριν αναζητήσετε νέες λύσεις, ενισχύστε τις γνώσεις σας με 40 αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να γλιτώσετε από λανθασμένες κινήσεις και περιττά έξοδα.face1a10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τη σχέση ακμής και καλλυντικών

Τελικά, το γεγονός ότι έχετε ακμή σας απαγορεύει ρητώς τη χρήση makeup; Δέκα χρήσιμα tips θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα πετάξετε από το νεσεσέρ σας και με τι θα το αντικαταστήσετε.

1 Αρκετά καλλυντικά προσώπου αλλά και προϊόντα φροντίδας μαλλιών συνδέονται όντως με την ακμή, είναι δηλαδή ακνεογόνα, επιδεινώνοντας πάντως το πρόβλημα και όχι προκαλώντας το. Στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν είτε σπυράκια είτε μαύρα στίγματα που στην συνέχεια θα προκαλέσουν την ακμή.

2 Τα σπυράκια συνήθως εμφανίζονται μια ή δύο ημέρες μετά τη χρήση του ακνεογόνου προϊόντος, τα μαύρα στίγματα ωστόσο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν.

3 Συχνά οι ενήλικες με ακμή είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας προσώπου, επειδή παρατηρούν ορατό ερεθισμό στο δέρμα. Μην παραξενευτείτε αν κάποια κρέμα που χρησιμοποιούσατε χωρίς προβλήματα για μήνες έγινε ξαφνικά ακατάλληλη για το δέρμα σας. Ευθύνεται μια σειρά συγκυριών και παραγόντων.

4 ΄Όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε, από ενυδατικά προϊόντα έως φον ντε τεν, σκιές ματιών, ακόμη και τα πινέλα πρέπει να είναι oil free (να μην περιέχουν έλαια).

5 Πριν ξεκινήσετε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος συμβουλευτείτε το δερματολόγιο. Πιθανότατα θα ξέρει να σας πει αν πρόκειται για ακνεογόνο προϊόν. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα μόνο τα καλλυντικά που απευθύνονται σε δέρματα με ακμή ή όσα έχουν την ένδειξη «δεν προκαλεί ακμή».

6 Για την προστασία του δέρματός σας φροντίστε να είστε φειδωλοί στην ποσότητα οποιουδήποτε προϊόντος χρησιμοποιείτε, είτε πρόκειται για καλλυντική φροντίδα είτε για μακιγιάζ.

7 Αποφύγετε οποιοδήποτε σκληρό προϊόν καθαρισμού, καθώς και τα σκληρά απολεπιστικά. Προτιμήστε σειρές ντεμακιγιάζ που απευθύνονται σε ακνεϊκά δέρματα..

8 Ακόμη και αν ένα προϊόν σας έχει προταθεί από δερματολόγο, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αν διαπιστώσετε ότι επιδεινώνει το πρόβλημα. Το δέρμα κάθε ατόμου έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές ευαισθησίες και πολλές φορές ένα προϊόν που είναι θαυματουργό σε μια περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για μια άλλη.

9 Μερικά καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα σας συμπτώματα ξηρότητας, ή ξεφλούδισμα. Σταματήστε αμέσως τη χρήση τους, αφού ο ερεθισμός που σας προκαλούν γρήγορα θα επιδεινώσει και το πρόβλημα της ακμής.

10 Μην εφαρμόσετε στο δέρμα κανένα ειδικό προϊόν τοπικής χρήσης για την αντιμετώπιση της ακμής, αν δεν συμβουλευτείτε ειδικό, αφού του έχετε προηγουμένως εξηγήσει τι προϊόντα ομορφιάς χρησιμοποιείτε.

10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα

Το κάπνισμα, μαζί με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το άγχος θεωρούνται από την επιστήμη οι τρεις βασικοί παράγοντες πρόωρης γήρανσης. Πριν λοιπόν ανάψετε το επόμενο τσιγάρο, διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνετε στο δέρμα σας όσο δεν απαλλάσσετε από την κακή σας συνήθεια.

1 Κάθε φορά που εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου περισσότερες από τρία εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες παράγονται στα πνευμόνια σας, μολύνοντας τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του δερματικού φραγμού να διαταράσσεται και ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος να μειώνεται.

2 Το 1985 ο όρος «πρόσωπο καπνιστή» προστέθηκε στο ιατρικό λεξικό. Τα χαρακτηριστικά του – που το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο από τη φυσική του ηλικία – ορίζονται ως εξής: «Γραμμές ή ρυτίδες, ορατές κυρίως στις γωνίες των χειλιών και στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, αλλά και βαθιές γραμμές στα μάγουλα, στην περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους ή και στο σαγόνι».

3 Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 τοξικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες απορροφώνται από το αίμα και διεισδύουν στη δομή του δέρματος.

4 Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η τάση του οξυγόνου (υποξαιμία). ΄Εχει βρεθεί ότι ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει υποξαιμία στο δέρμα για μια ολόκληρη μέρα.

5 Έχει παρατηρηθεί από αλλεπάλληλες μελέτες στην παραγωγή κολλαγόνου και διαταραχές στη σύνθεση της ελαστίνης. Πράγμα που σημαίνει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για την πρόωρη χαλάρωση του δέρματος και το σχηματισμό ρυτίδων.

6 Το δέρμα του καπνιστή είναι συνήθως πιο λεπτό εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που «συμμετέχει» στην πρόωρη γήρανση. Το απέδειξε μεταξύ άλλων μια πρωτοποριακή μελέτη σε 25 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων, με το ένα μέλος κάθε ζευγαριού να είναι συστηματικός καπνιστής και το άλλο να μην έχει καπνίσει καθόλου. Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, οι επιστήμονες βρήκαν πολύ σημαντικές διαφορές στο πάχος του δέρματος, με τους καπνιστές να έχουν από 25% έως και 40% πιο λεπτό δέρμα από τα αδέλφια τους που δεν είχαν καπνίσει.

7 Σχεδόν σταθερά ευρήματα στους καπνιστές είναι το σταχτί χρώμα της επιδερμίδας και τα συμπτώματα ξηρότητας.

8 Στις γυναίκες καπνίστριες παρατηρείται συχνά αρρενοποίηση του προσώπου με τραχύτητα και αυξημένο τρίχωμα.

9 Το κάπνισμα ευθύνεται για τη μείωση της αντιγηραντικής βιταμίνης Α στο δέρμα, καθώς και για την εξουδετέρωση της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για το χρηματισμό κολλαγόνου.

10 Οι αλλαγές στο δέρμα έπειτα από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμες.

Είναι φανερό ότι οι ρυτίδες είναι η υπ’ αριθμόν 1 πρόκληση στον κλάδο της κοσμετολογίας και η αντιμετώπισή τους το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο των γυναικών άνω των 30. Το δύσκολο να βρεθεί η άκρη του μίτου για την επιλογή επιστημονικά τεκμηριωμένων αντιγηραντικών ουσιών μέσα από το λαβύρινθο των άπειρων προϊόντων που προτείνουν οι εταιρίες καλλυντικών.

1 Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει το βάθος των ρυτίδων, κυρίως λόγω της ελαφριάς φλεγμονώδους δράσης της που «φουσκώνει» το δέρμα, κάνοντας τις ρυτίδες να δείχνουν λιγότερο βαθιές.

2 Η βιταμίνη C μπορεί να δώσει λάμψη στο δέρμα αφού τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου.

3 Τα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑς ή οξέα φρούτων) βελτιώνουν την εμφάνιση της επιδερμίδας επιταχύνοντας την αποβολή των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος.

4 Τα ρετινοειδή είναι χημικά που κάνουν το δέρμα να παράγει νέα κύτταρα πιο γρήγορα, κάνοντάς το παράλληλα πιο πυκνό και πιο συμπαγές. ΄Επειτα από χρήση 30-60 ημερών η επιδερμίδα γίνεται πιο λεία και οι λεπτές γραμμές λιγότερο ορατές. ΄Ένα εξάμηνο χρήσης δίνει το μέγιστο της ευεργετικής επίδρασης των ρετινοειδών και βελτιώσεις στο δέρμα δεν παρατηρούνται στη συνέχεια. Με τη διακοπή της εφαρμογής τους, ωστόσο, το δέρμα σταδιακά επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, γι’ αυτό προτείνεται η διαρκής εφαρμογή τους. Τα ρετινοειδή δεν μπορούν να δράσουν διορθωτικά σε βαθιά χαραγμένες ρυτίδες.

 

5 Για να δράσουν τα προϊόντα πρέπει να περιέχουν ικανή ποσότητα αντιρυτιδικών ουσιών. Διαφορετικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενυδάτωση του δέρματος, που προστατεύει μεν από το σχηματισμό νέων ρυτίδων, δεν «σβήνει» όμως όσες ήδη υπάρχουν.

6 Δεν υπάρχει «θαυματουργό» συστατικό που να αποτελεί ελιξίριο νεότητας.

7 Τα ρετινοειδή, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα προκαλώντας από ξηρότητα και ξεφλούδισμα έως κοκκινίλες, φαγούρα και αίσθηση «τραβήγματος».

8 Τα ΑΗΑς επίσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς αν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο.

9 Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να έχουν και αντιγηραντική δράση.

10 Κανένα αντιγηραντικό προϊόν δεν μπορεί να βοηθήσει το δέρμα, αν το «σαμποτάρετε» εκ των έσω, αν δηλαδή τροφοδοτείτε με κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές, αντί για φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για το πρήξιμο, τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

1 Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μετά τα 30, το πρόβλημα όμως παρατηρείται και σε νεαρότερες ηλικίες.

2 Μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, σε κατακράτηση υγρών ή στην γήρανση, αφού καθώς το δέρμα γερνάει, λεπταίνει και χαλαρώνει.

3 Οι σακούλες αποτελούνται από λιπαρό ιστό και υγρά. Αν το υγρό διατηρηθεί, οι σακούλες δυστυχώς, γίνονται μεγαλύτερες και έχουν την τάση να κινούνται προς τα κάτω. Συχνά ευθύνονται και για τους μαύρους κύκλους που δημιουργούνται είτε από σκιές λόγω του φωτισμού είτε από το σκούρο χρώμα στο δέρμα που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του βλεφάρου και που είναι πολύ λεπτό.

4 ΄Ερευνες έχουν βρει ότι το πρήξιμο μπορεί να συνδέεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την κούραση αλλά και την υπερβολική αύξηση της μυϊκής μάζας στη γύρω περιοχή (γι’ αυτό και εμφανίζονται σε ανθρώπους που χαμογελούν συχνά!)

5 Είναι πολύ πιθανό το πρήξιμο κάτω από τα μάτια να προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν ομορφιάς που χρησιμοποιείτε.

6 Τα υπερβολικά λιπαρά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα βλέφαρα.

7 Ο ύπνος χωρίς ντεμακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει ή να επισπεύσει τα προβλήματα, προκαλώντας πρήξιμο, ακόμη και ρυτίδες.

8 Για τους μαύρους κύκλους ιδανικά είναι τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Κ ή συστατικά όπως η υδροκινόνη που περιέχονται και στα προϊόντα λεύκανσης.

9 Για τη σύσφιξη της επιδερμίδας στη ζώνη γύρω από τα μάτια, ώστε να περιοριστεί το πρήξιμο, αναζητήστε ενεργά συστατικά όπως: καφεϊνη, ρετινόλη, άλφα – υδροξυοξέα, χαλκός, βιταμίνη C. ΄Όλα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η καφεϊνη που δεν ενδείκνυται για ξηρές ή αφυδατωμένες επιδερμίδες.

10 Μεριμνήστε ώστε να κοιμάστε αρκετά και καλά, αποφύγετε όσο μπορείτε το αλκοόλ. Μπορούν να βοηθήσουν τα ειδικά επιθέματα ή ακόμα και τα σακουλάκια τσαγιών που θα αφήσετε για 10 λεπτά πάνω στα μάτια (οι πολυφαινόλες και η τανίνη βοηθάνε να περιοριστεί το πρήξιμο).

 

muttibuti_230http://www.rodostoday.gr/cms/content/view/864/69/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged with:
 
More in Βότανα, Θεραπείες, ομορφιά
ΕικόναA5
Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν.

Η βιταμίνη Α είναι η πρώτη βιταμίνη που ανακαλύφθηκε (1913) - εξ ου και το όνομα της. Άλλα ονόματα της...

Close