Tο πλήρες γάλα «φάρμακο» για το διαβήτη

Τελικά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και κάποια έρευνα για τις έρευνες των ειδικών. Χρόνια για την πρόληψη και την διατροφική αντιμετώπιση του διαβήτη, οι διατροφολόγοι αλλά και οι γιατροί, συστήνουν επίμονα γαλακτοκομικά προιόντα χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά. Τώρα έρευνες, μας συστήνουν το αντίθετο. Έρευνες παλιά, ήταν κατά των οσπρίων σε διαβητικούς, έρευνες μετά, σύστήνουν μέσω των διαιτολόγων άφθονα όσπρια για την πρόληψη της υγείας των αρτηριών και της ρύθμισης του ζαχάρου, που ω του θαύματος, ρυθμίζεται καλύτερα αν τα τρώς μέρα παρά μέρα. Με την ίδια τακτική των ερευνών, πρόσφατα, μας ανακοίνωσαν ότι οι διαβητικοί πρέπει να τρων καρότα. Τα καρότα όμως θεωρούνται χρόνια απαγορευμένη τροφή για τους διαβητικούς. Τα ωμά όμως ανακαλύφθηκε, ότι προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα  των διαβητικών. Τελικά ο διαβήτης, είναι εμπειρία δεν είναι μόνο ιατρικές συστάσεις που βασίζονται πάνω σε ένα αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολο. Προσωπικά, με δύο ωμα καρότα στο μεσημεριανό μου έχω βοηθήσει στο παρελθόν να μειώσω τις τιμές του ζαχάρου μου. Όμως ήξερα πολύ καλά πως δεν μπορούσα να μοιραστώ το γεγονός με κανέναν γιατρό ή διαιτολόγο. Θα ήταν αντίθετος και θα με μάλωνε. Και ο διαβητικός έχει κουραστεί να βλέπει συνέχεια τους ειδικούς να του υψώνουν το δάκτυλο ειδικά όταν τις συστάσεις τις δέχεται απο παχύσαρκους επιστήμονες που ζούνε με πίτσες.( Φυσικά αυτό δεν είναι συνήθεια όλων των γιατρών και πολύ σωστά, κάθε γιατρός δεν είναι παχύσαρκος)  Πέρα απο τις έρευνες υπάρχει και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Μεταξύ ανθρώπου δηλαδή με άνθρωπο. Όμως οι ανθρώπινες σχέσεις στα νοσοκομεία, πολύ συχνά πνίγονται απο την αυστηρότητα του πρωτόκολου και της γραφειοκρατίας. Στην παρακάτω είδηση, εγώ διαφωνώ. Πιστεύω ότι οι διοξίνες που περιέχει το πλήρες γαλακτοκομικό προιόν περισσότερο πρέπει να βλάπτουν το παγκρεας παρά να το κινητοποιούν. Όμως υπάρχει πάντα και η κρίση και η εμπειρία του αναγνώστη που θα καθορίσει αν μια καινούργια “ανακάλυψη” μπορεί να εφαρμοστεί η όχι. Αν αυτό ισχύει για τον δικό σας οργανισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνεται βιολογικά προιόντα γάλακτος καθώς η πυκνότητα σε διοξίνες στα συμβατικά μπορεί να κουράσει τελικά τον οργανισμό σας.

ΤΟ ΘΕΜΑ:

Την επικρατούσα άποψη ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία, έρχεται να καταρρίψει μελέτη αμερικανών επιστημόνων. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Αnnals of Ιnternal Μedicine», η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ως και κατά 60%.

Το συστατικό που αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη φαίνεται ότι είναι ένα λιπαρό οξύ που περιέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού και του βουτύρου και το οποίο ονομάζεται trans-παλμιτολεϊκό οξύ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έπειτα από μελέτη περισσότερων από 3.700 εθελοντών που παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μετρήσεις που περιελάμβαναν το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα ινσουλίνης και λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων.

Είδαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα του trans-παλμιτολεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ινσουλίνης.

Συνολικά τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του οξέος στο αίμα αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 60% κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προστατεύει από τον διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές που αυτός συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη ανασκόπηση 324 προηγούμενων μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κοινές ασθένειες κατά 15%-20%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης δρα Νταριούς Μοτζαφάριαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «ως σήμερα δεν είχε υπάρξει σαφής βιολογική εξήγηση για το πώς η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει από το διαβήτη. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται άμεση σχέση μεταξύ του trans-παλμιτολεϊκού οξέος και του κινδύνου διαβήτη».

O ερευνητής ανέφερε ότι είναι πιθανό αυτό το λιπαρό οξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων να μιμείται τον φυσικό βιολογικό ρόλο ενός λιπαρού οξέος που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και ονομάζεται cis-παλμιτολεϊκό οξύ. Σε πειράματα σε ζώα το cis-παλμιτολεϊκό οξύ φάνηκε να προστατεύει από τον διαβήτη.

 

http://www.tanea.gr/rendered.htm

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, [email protected]

 

Tagged with:
 
More in Ασθένειες, Διαβήτης, Διατροφή
blueberryALAMY_468x313
Μύρτιλλα: Στη μάχη των ρυτίδων, του καρκίνου, του διαβήτη και για γερό μυαλό

Μύρτιλλα: Ελιξίριο υγείας και νεότητας   Τα μπλε μούρα φροντίζουν το δέρμα και την υγεία του οργανισμού μας κι έχουν...

Close