Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι βιολογικό (χωριάτικο – ολικής ή ημιολικής αλέσεως)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά βιολογική
  • 750 ml. χλιαρό νερό
  • 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Πως το κάνουμε:

  1. Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε.
  2. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.
  3. Όπως είναι το μίγμα το ζυμώνουμε με δύναμη για λίγο να γίνει μαλακό.
  4. Σκεπάζουμε την λεκάνη τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.
  5. Αυτό θα παραμείνει για τουλάχιστον σε ζεστό μέρος δύο ώρες για να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  6. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.
  7. Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,
  8. Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.
  9. Για το ψήσιμο χρειάζεται κατά προτίμηση μια στενόμακρη μεγάλη αντικολλητική φόρμα ή σε ταψί αντικολλητικό (για καρβέλι) αν θέλουμε.
  10. Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι μία ώρα στους 180 βαθμούς.
  11. Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.

Αυτήν την συνταγή για ψωμί, την πείρα από την ιστοσελίδα sintagespareas, και είναι η “ορθόδοξα” σωστή. Εγώ την κάνω χρόνια με κάποιες μικρές παραλλαγές για να γλυτώσω χρόνο. Δεν  σκεπάζω την ζύμη με κουβέρτα, αλλά την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω μόνο για μισή ώρα στον φούρνο στους 50 βαθμούς. Αμέσως μετά ανοίγω τον φούρνο στους 170-200 και το ψωμί φουσκώνει. Επίσης το αλάτι επειδή το βρίσκω πολύ βάζω μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού και αυτό όχι γεναιόδωρο. Μαγιά (ξηρή-σκόνη)αντί για δύο, βάζω μία γιατί κατά την γνώμη μου κάνει την ίδια δουλειά. Μπορείτε να κάνετε την συνταγή και αν κάτι θέλετε να το αλλάξετε μπορείτε να το προσαρμόσετε κατά τα γούστα σας. Όπως και να χει πρόκειται για μια καταπληκτική βασική συνταγή χωριάτικου ψωμιού που κάνει θραύση. Εγώ στις επισκέψεις μου πάω καλού κακού κι ένα τέτοιο καρβέλι. Με αγαπούν περισσότερο!

Μυστικά νεότητας και καλής υγείας με ψωμί!

Καταναλώνετε ψωμί και προϊόντα από αλέυρι ολικής αλέσεως, μιας και η επεξεργασία του προκειμένου να γίνει άσπρο, μειώνει κατά 85% την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6.

Οι βιταμίνες Β6 και Β12 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για τις γυναικείες ορμόνες και την εξισορρόπησή τους, ενώ πολλές φορές συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά υποδηλώνουν έλλειψη της βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6 προστατεύει απο τον καρκίνο.