Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο καφές, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Τ2D), ρυθμίζοντας πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγων υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 (Van Dam, 2002) και στη συνέχεια μελετήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές. Η μετα-ανάλυση που ακολούθησε το 2005 έδειξε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της σταδιακής υποβάθμισης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (Van Dam, 2005). Πρόσφατη επισκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών (Huxley et al., 2009) σε συνολικό δείγμα 500.000 ανθρώπων έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν πάνω από 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από αυτούς που πίνουν μία-δύο κούπες καφέ ή λιγότερο. Μάλιστα για κάθε κούπα καφέ που καταναλώνουν έχουν 5-10% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν αυτή την αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Επιπλέον, οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι τα ίδια αποτελέσματα έχει και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Τέλος, μια πρόσθετη φινλανδική έρευνα σε δείγμα περισσότερων από 4.000 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 έδειξε μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις για εκείνους που έπιναν τρεις ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα.

(Πηγή: εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” )

http://www.sweetblog.gr/diatrofi/475-coffee.html


More in Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες
125-skylia-gates-kai-asthma
Εμβόλιο για κάθε αλλεργία σε 4 χρόνια

Ένα εμβόλιο που θα γλιτώσει εκατομμύρια ανθρώπους από την ταλαιπωρία των αλλεργιών μπορεί να είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια. Το...

Close