από κοντά θα έχει τη δυνατότητα το κοινό να θαυμάσει τη μαρμάρινη μετόπη της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα «Ευαγγελισμός» και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο της Ακρόπολης την 25η Μαρτίου.

2.500 χρόνια μετά από τη δημιουργία της η μετόπη αρ. 32 του Παρθενώνα -η μοναδική της βόρειας πλευράς που διέφυγε της καταστροφικής μανίας των χριστιανών του 5ου αι. μ.Χ. επειδή…

…επειδή θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό- κατέβηκε τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους για να συντηρηθεί.

Η μετόπη θα παρουσιαστεί για 1η φορά στο κοινό στην επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αίθουσα του Παρθενώνα, παρέα με τον μεγαλοπρεπή γλυπτό διάκοσμο του μνημείου. Την ίδια μέρα (Κυριακή 25 Μαρτίου) το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 πμ έως τις 8 μμ με ελεύθερη είσοδο, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα στο ισόγειο του Μουσείου με θέα το Αέτωμα του Εκατομπέδου.

Πως προέκυψε το όνομα «Ευαγγελισμός»;

 

Η μαρμάρινη μετόπη της ΒΔ γωνίας του Παρθενώνα απεικονίζει την Ήρα και την Αθηνά και ονομάστηκε έτσι καθώς οι χριστιανοί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας είχαν θεωρήσει ότι στη γλυπτή της επιφάνεια απεικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Η ΒΔ μετόπη, που ζυγίζει περίπου 800 κιλά, κατέβηκε μετά από επιχείρηση 10 λεπτών, σαφώς ευκολότερα από άλλα βαρύτερα αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν κατέβει κατά καιρούς από τον Παρθενώνα. Η αφαίρεσή της αποτελεί τμήμα των αναστηλωτικών έργων της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα που εκτελούνται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως από τον Ιανουάριο. Στη θέση της μετόπης θα τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο από τεχνητό λίθο, για όσο εκείνη θα εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αν και όλες οι μετόπες της βόρειας και δυτικής πλευράς του Παρθενώνα έχουν απολαξευθεί βάναυσα, κυρίως όσον αφορά τις κεφαλές των ανάγλυφων μορφών -καθώς απεικόνιζαν φυσικά αρχαίους θεούς-, ο «Ευαγγελισμός» είναι η μόνη που διασώζεται σε σχεδόν άριστη κατάσταση.

Μόνο η μαύρη κρούστα από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη, ίσως λόγω του υπερκείμενου γείσου το οποίο συντελούσε στην επικάθηση ρύπων, όπως είπε η διευθύντρια της ΥΣΜΑ κυρία Μαίρη Ιωαννίδου. Ο καθαρισμός της με λέιζερ θα αποκαταστήσει όμως το μάρμαρο στην αρχική του μορφή.

Ακόμη 5 μετόπες (4 της δυτικής και μία της νότιας πλευράς) αναμένεται να «κατεβούν» από τον Παρθενώνα. Στο σύνολο όμως, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, 100 αρχιτεκτονικά μέλη είναι αυτά τα οποία θα μετακινηθούν, στο πλαίσιο του νέου αναστηλωτικού προγράμματος στην Ακρόπολη για τα έτη 2011-2013 (με χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ).

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν στον Παρθενώνα είναι: δυτική πλευρά του μνημείου, αποκατάσταση των ορθοστατών του βόρειου τοίχου του σηκού, τελική λάξευση των ραβδώσεων της βόρειας κιονοστοιχίας του, αποκατάσταση των επιστυλίων δυτικού τοίχου του σηκού κ.ά.

Στα Προπύλαια οι εργασίες αφορούν στον νότιο τοίχο του κεντρικού κτιρίου και στη νότια πτέρυγα του μνημείου.

Επίσης, εργασίες θα γίνουν και στον ναό της Αθηνάς Νίκης με σκοπό την αποκατάσταση 4 λίθων της κορωνίδας του πύργου του, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και εργασίες συντήρησης της επιφάνειας σε όλα τα μνημεία.

Τα αποτελέσματα των έργων στην Ακρόπολη είναι ιδιαιτέρως εμφανή ενώ διεθνής είναι η αποδοχή τους από την επιστημονική κοινότητα, με την Ελλάδα να θεωρείται πλέον πρωτοπόρος στο θέμα των αναστηλωτικών επεμβάσεων, ξεπερνώντας πλέον και την γειτονική Ιταλία που ως τώρα κρατούσε τα σκήπτρα.

Οι αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο μνημείο καθίστανται απαραίτητες λόγω των φθορών του από το χρόνο και τις καταστροφές που έχει υποστεί από προηγούμενες αναστηλώσεις και σεισμούς.

http://news.pathfinder.gr/good-news/780398.html