Η νέα κατηγορία επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη και Γλυκαιμικού Φορτίου δοκιμάστηκε σε Κλινική Μελέτη στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Πρ. Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Λαϊκού Νοσοκομείου σε διαιτολόγια ατόμων με Διαβήτη τύπου 2, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Τα άτομα της ομάδας που κατανάλωναν τα επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αν και κατανάλωναν πιο συχνά επιδόρπια από τα άτομα της ομάδας σύγκρισης, παρουσίασαν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Δηλαδή η μεταβολή της μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια, ενώ παράλληλα σημείωσαν και σημαντική απώλεια βάρους, σε σχέση με τα άτομα της άλλης Ομάδας.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν για 3 μήνες ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής. Οι μισοί κατανάλωναν επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη και Φορτίο έως και 4 φορές την εβδομάδα και οι άλλοι μισοί είχαν την ελεύθερη επιλογή γλυκού 1 μόλις φορά την εβδομάδα.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι, η άρση της απαγόρευσης του γλυκού και η δυνατότητα κατανάλωσης επιδορπίων, με συγκεκριμένο διαθρεπτικό προφίλ, σε πιο συχνή βάση δείχνει ότι λειτουργεί ως κίνητρο και συμβάλλει σημαντικά στην πλήρη συμμόρφωση στο διαιτολόγιό τους. Καθώς είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές το αίσθημα στέρησης και αποκλεισμού που συνήθως νιώθουν οι διαβητικοί τους ωθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση (συστηματικές αποκλίσεις και υπερκατανάλωση «απαγορευμένων» τροφών).

health.in.gr

φωτογραφίαhttp://syntagesapospiti.blogspot.com/2010/03/blog-post_2485.html

Tagged with: