Υλικά

  • 200 γραμ. (1 ¼ φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα Γιώτης
  • 100 γραμ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Νιφάδες Βρώμης Fytro
  • 25 γραμ. ( 2 κουτ. σούπας) Kαρύδι τριμμένο
  • 10 γραμ. ( 20 κοφτές κουτ. γλυκού) Sweet & Balance Επιτραπέζιο γλυκαντικό σε σκόνη από σουκραλόζη
  • 170 γραμ. ( 7 κουτ. σούπας) Μαργαρίνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού Κανέλλα
  • λίγο άρωμα Βανίλιας

Εκτέλεση

  • Βάζετε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη
  • Χωρίζετε τη ζύμη σε 17 μπαλάκια τα οποία πλάθετε με στρογγυλά μπισκότα ( αν θέλετε πιέστε την επιφάνεια με ένα πιρούνι για να κάνετε σχέδια)
  • Βάζετε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνετε στο φούρνο στους 2000C για 25 λεπτά περίπου.
 Διαθρεπτικά στοιχεία
Ανά μπισκότο (25 γραμ.)
 Ενέργεια 120 kcal
 Πρωτεΐνες 1,8 g
 Υδατάνθρακες 11,6 g
 Σάκχαρα 0,2 g
 Λιπαρά 7,2 g
 Κορεσμένα 3,0 g
 Εδώδιμες ίνες 0,7 g
 Νάτριο 0,74 g
  • Τεμάχια: 17
  • Βάρος μερίδας: 25γρ
  • Ισοδύναμα: 2/3 ισοδύναμα αμύλου και 1 ½ ισοδύναμο λίπους
Βρώμη:ιδιότητεςΠλούσια σε φυτικές ίνες, η βρώμη έχει τόσα οφέλη για την υγεία μας όσα δεν θα περιμέναμε ποτέ από ένα δημητριακό.Η βρώμη (Avena Sativa) είναι ένα είδος δημητριακού που μπορεί να χαρακτηριστεί και «λειτουργικό» τρόφιμο λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη, αφού το πίτουρό της περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό
2,2-7,8%. Οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες. Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς κατέληξαν πως οι φυτικές ίνες βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ συμβάλλουν και στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος. Η μελέτη των Brown et al μάλιστα έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών κατά 1 γρ. την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης κατά 1,73 mg/dl και 2,2 mg/dl αντίστοιχα. Η μελέτη CARDIA, με τη σειρά της, επιβεβαίωσε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και βελτίωση της πηκτικότητας του αίματος.

Απόσπασμα από πληροφορίες στο www.myworld.gr :Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος, Μ.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey, διευθυντής Τμήματος Γονιδιακής Διατροφής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»
Στέφη Καλλή, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc., επιστημονική συνεργάτις Ελληνικού Ινστιτούτου ΔιατροφήςΕπιμέλεια: Χρύσα Γιαννοπούλου

Συνταγή:health.in.gr