Πληρότητα: Το Mυστικό της μακροχρόνιας Eυτυχίας
Αντίδοτα για το Στρες
Εσωτερική Πληρότητα, Γέλιο, Ισορροπημένη ΔιατροφήΤι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Σε τι διαφέρουν οι χαρούμενοι άνθρωποι από τους δυστυχείς; Πώς μπορούν να γίνουν περισσότεροι άνθρωποι ευτυχισμένοι; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν την επιστήμη της ευτυχίας, έναν καινούργιο κλάδο που μελετά το μυστικό της ευτυχίας με αυστηρές επιστημονικές μεθόδους.
Παρ’ όλο που, κατά καιρούς, πολλοί φιλόσοφοι, θρησκείες και καλλιτέχνες έχουν μελετήσει το θέμα, η επιστήμη, μέχρι πρόσφατα, επέμενε να απέχει από αυτού του είδους τον προβληματισμό. Σιγά σιγά όμως, άρχισε να ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο. Επιστήμονες από την Αγγλία και την Αμερική παρουσίασαν τις τελευταίες έρευνες σε ένα μεγάλο συνέδριο που διοργάνωσε η μεγαλύτερη επιστημονική ένωση της Βρετανίας, σχετικά με το τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και σε τι διαφέρουν οι χαρούμενοι άνθρωποι από τους δυστυχείς.
Πρώτος στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν τη μεθοδολογία που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι συνέχεια ή το περισσότερο διάστημα ευτυχισμένοι, θέλοντας μάλιστα να μοιράσουν παντού το μυστικό τους για να κάνουν κι άλλους ευτυχισμένους, ενώ, αντίθετα, άλλοι βυθίζονται στη μιζέρια.
«Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι πιο αγαπητός, πιο υγιής, πιο παραγωγικός, ζει περισσότερο κι αυτά θέλουν όλοι να αποκτήσουν», αναφέρει στην εφημερίδα «Sunday Times» ο δρ. Νικ Μπέιλις, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διοργανωτής του συνεδρίου.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας Μάρτιν Σέλιγκμαν μπορεί να περηφανεύεται ότι ξεκίνησε την επιστήμη της ευτυχίας. Αυτό έγινε σε μία επιστημονική συνάντηση όπου ο Σέλιγκαν ξάφνιασε τους παρευρισκόμενους, όταν αναρωτήθηκε από το βήμα γιατί η επιστήμη ερευνά μόνο τη δυστυχία και προσπαθεί να ερμηνεύσει τον πόνο αντί να μελετήσει τα βήματα που οδηγούν στην ευτυχία. «Είμαστε καλοί στις ψυχικές ασθένειες αλλά ανεπαρκείς όταν πρέπει να μιλήσουμε επιστημονικά για το τι δίνει νόημα στην ζωή, για τα θετικά συναισθήματα, τη δύναμη και την αρετή. Αποστολή μου είναι να κτίσω την επιστημονική υποδομή για να βρούμε τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αντί για αυτά που τους κάνουν να υποφέρουν λιγότερο», λέει.Η έννοια της πληρότητας
Το μεγάλο εισόδημα και η ανώτερη κοινωνική θέση πιστεύεται ότι φέρνουν την πληρότητα και κατ’ επέκταση την ευτυχία, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό. Αντίθετα, έχει διαπιστωθεί ότι αν, για παράδειγμα, κερδίσει κάποιος το λόττο, μέσα σε ένα χρόνο το επίπεδο της ευτυχίας του θα έχει ξαναγυρίσει στην προηγούμενη κατάσταση, το ίδιο δε ισχύει και για τα επίπεδα του στρες.
O Maslow, ψυχολόγος γνωστός για την θεωρία του περί ιεράρχησης των αναγκών, υποστήριζε ότι τα ανθρώπινα όντα προσπαθούν πρώτα να καλύψουν τις ανικανοποίητες πρωταρχικές ανάγκες τους, όπως τη δίψα, την πείνα, τις σεξουαλικές ανάγκες, την ασφάλεια και την αυτοπροστασία τους. Όταν αυτό γίνει εφικτό, τότε μόνο προχωρούν στην ικανοποίηση ανώτερων αναγκών τους όπως η κοινωνική αποδοχή, η φιλία, το να ανήκει κάποιος σε κοινωνικές ομάδες, η αυτοεκτίμηση, η αυτονομία, η κοινωνική αναγνώριση και τέλος η αυτοπραγμάτωση, που αποτελεί και την κορυφή της πυραμίδας στην ιεράρχηση του Maslow.
Η αίσθηση της πληρότητας στη ζωή του ανθρώπου που απομακρύνει το στρες και είναι άρρηκτα δεμένη με την ευτυχία του, επέρχεται με την ικανοποίηση των αναγκών του σε όλα αυτά τα επίπεδα και όσο κινητοποιούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πλησιάζουμε την αυτοπραγμάτωσή μας. Η ικανοποίηση όλων των αναγκών μας και όχι μόνο των υλικών, οδηγεί σε περισσότερη υγεία και χαρά και λιγότερο στρες, ενώ το μπλοκάρισμα τους ή η άγνοιά τους, μας οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερο άγχος, στην αρρώστια, στον φθόνο και τη ματαίωση.
Ο καθηγητής Σέλιγκμαν βρίσκεται σε επαφή με εκατοντάδες ερευνητές και ψυχολόγους σε όλο τον κόσμο καταστρώνοντας την στρατηγική για την αύξηση της ευτυχίας. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 3 είδη ευτυχίας.
Πρώτο είδος είναι «η ευχάριστη ζωή» – αυτή που αποκτούμε από αισθησιακές απολαύσεις όπως το καλό σεξ, το φαγητό και το ποτό ή μία καλή ταινία. Ο Σέλιγκμαν κατηγορεί το Χόλυγουντ και τη βιομηχανία της διαφήμισης που οδηγεί τον κόσμο να πιστέψει ότι η μακροχρόνια ευτυχία αποκτάται με αυτά τα βήματα.
Δεύτερο είναι «η καλή ζωή» το είδος που ζούμε όταν απολαμβάνουμε κάτι στο οποίο είμαστε καλοί και ταλαντούχοι. Το κλειδί για να την αποκτήσουμε είναι να γνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία και τις ικανότητές μας και να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που τις αναδεικνύουν.
Τρίτο είδος είναι «η ζωή γεμάτη νόημα». Αυτή είναι και η μακροχρόνια ευτυχία. Για να την αποκτήσουμε, πρέπει να βρούμε τα ανώτερα ιδανικά στα οποία πιστεύουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς τους τομείς. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι καλοί στην επικοινωνία με άλλους, ίσως βρουν την ευτυχία αν ασχοληθούν με την πολιτική ή την εθελοντική εργασία, ενώ ένας ροκ σταρ που νοιάζεται για τον πλανήτη μπορεί να οργανώσει μία φιλανθρωπική συναυλία.
Το μυστικό της μακροχρόνιας ευτυχίας κρύβεται στο να αποκτήσει κάποιος μια καλή ζωή ή μια ζωή γεμάτη νόημα. Μόνο τότε μπορεί να κάνει πράγματα που τον οδηγούν σε μια ζωή ευχάριστη που τελικά είναι και o προθάλαμος για την πληρότητα και την απαρχή μιας ευτυχισμένης διαδρομής. Ο Μπέιλις πάλι, πιστεύει ότι οι βαθιές φιλίες και ο μεγάλος κοινωνικός κύκλος είναι προϋποθέσεις για την μακροχρόνια ευτυχία, καθώς, επίσης, η χρήση των ιδιαίτερων δεξιοτήτων του ατόμου.Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει κάποιους παράγοντες απαραίτητους για την εξασφάλιση της πολυπόθητης ευτυχίας:
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΌΤΗΤΑ: Όσοι γεννιούνται σε μία ευτυχισμένη οικογένεια ξεκινούν τη ζωή τους με τον καλύτερο τρόπο.
ΣΚΕΨΗ: Δεν μπορείς να διαλέξεις τους γονείς σου αλλά μπορείς να επιλέξεις την αισιοδοξία, λένε οι επιστήμονες. Τεχνικές θετικής σκέψης μπορούν να αναδιοργανώσουν τον εγκέφαλο, ενώ συνεχείς δυσάρεστες σκέψεις οδηγούν στην κατάθλιψη.
ΓΑΜΟΣ: Οι παντρεμένοι είναι πιο ευτυχείς από τους ανύπαντρους.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: Οι στενές επαφές με συγγενείς και φίλους ανεβάζουν το δείκτη της ευτυχίας ψηλότερα από την απόκτηση υλικών αγαθών.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Η εθελοντική εργασία μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα για τον κόσμο.
ΠΙΣΤΗ: Η θρησκευτική πίστη δημιουργεί θετικά συναισθήματα και μειώνει το φόβο του θανάτου.
Οι έξι παραπάνω παράγοντες φαίνεται πως είναι εξαιρετικά σημαντικοί και εξ’ ίσου απαραίτητοι, για την καθημερινότητά μας, προκειμένου να φτάσουμε να νιώσουμε αυτό το βαθύ εσωτερικό αίσθημα ικανοποίησης για την ίδια μας τη ζωή, αυτή την εσωτερική πληρότητα που ανοίγει το δρόμο στην ευτυχία μας.
Ετικέτες
άνδρες έρευνες έρωτας έφηβοι αγάπη αδυνάτισμα αληθινές ιστορίες αλλεργίες αντιμετώπιση απιστία ασθένειες βότανα γυναίκες γυναικολογικά δέρμα διαβήτης διατροφή δόντια εγκέφαλος ειδήσεις εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη θεραπείες καλλιτέχνες καλλυντικά καρκίνος μαλλιά μυστικά ομορφιά παιδιά περίεργα πολιτισμός πρόληψη σεξ σκέψεις στυλ συνταγές σχέσεις σύζυγοι τσάι υγεία φάρμακα φιλοσοφία φτιάξτο μόνη σου ψυχολογία
Δημοφιλή Άρθρα
- Στάσεις στο σεξ για… προχωρημένους: Εσείς μπορείτε;
- Το καλό σεξ αργεί να γίνει: δοκίμασε τα πιο καυτά κόλπα!
- Ποιο βότανο σταματά την περιοδοντίτιδα και ποιο κάνει κατάλευκα τα δόντια;
- Γυναικείος αυνανισμός
- Tι θέλουν οι άντρες στο κρεβάτι και ντρέπονται να στο ζητήσουν
- Σημύδα: Ο απόλυτος εξολοθρευτής της κυτταρίτιδας!
- Χαρουπόμελο: Το καλύτερο γλυκαντικό Χάστε βάρος τρώγοντας!
- Chia seeds: H νέα super τροφή!
- Γαιδουράγκαθο. Θαυματουργό βότανο! Σώζει το συκώτι! Προλαμβάνει την ηπατίτιδα! «Καθαρίζει» από τις χημειοθεραπείες!
- Πως μάκρυνα τα μαλλιά μου και τα έκανα πλουσιότερα με αμυγδαλέλαιο.
Εγγραφή στο News letter!