Τρώγονται σκέτες, ή με ζάχαρη, γιαούρτι, σαντιγί, συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα και κονιάκ. Οι «χλιδάτοι» τις προτιμούν και με σαμπάνια. Οι φράουλες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε μανάβικα, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ διεκδικούν με αξιώσεις θέση στο ψυγείο. Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην ιδιαίτερη γεύση αλλά και το άρωμα τους, μετατρέποντας τις σε ανοιξιάτικο πειρασμό, στον οποίο δεν υπάρχει και λόγος αντίστασης.

Υψηλή διατροφική αξία, και μάλιστα χωρίς πολλές θερμίδες : 140 γραμμάρια φράουλες, περίπου ένα φλιτζάνι, δίνουν 46 θερμίδες, ενώ παρέχουν μεταξύ άλλων σίδηρο (0,59 mg), ασβέστιο (23 mg), φώσφορο (35 mg), κάλιο (220 mg), μαγνήσιο (19 mg), βιταμίνη Α και C, ακόμη και πρωτεΐνες (0,96 γρ.), και υδατάνθρακες (11,06 γρ.).

 

Τόσο τα αντιοξειδωτικά, όσο και η βιταμίνη Α, απορροφώνται καλύτερα, όταν συνοδεύονται από λιπαρή ύλη. Στοιχείο που συνεπάγεται ότι μπορείτε να απολαύσετε τις φράουλες με γιαούρτι (2% λιπαρά) και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Ή με ένα ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) με δημητριακά. Ακόμη και με αλμυρό σνακ : 2 cream crackers και μία φέτα άπαχο τυρί.

 

Τα «συν» της κατανάλωσης φράουλας
Ο καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως φάρμακο. Στο παρελθόν χρησίμευαν στην παρασκευή σκευασμάτων για τη διάρροια, την πέψη, αλλά και ως βάση διαφόρων λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για το έγκαυμα, προϊόντων λεύκανσης των δοντιών.

 

Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

Στις φράουλες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φαινόλες και βιταμίνες Α και C.

 

Ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. Θεωρούνται ιδανικές για όσους έχουν αναιμία και υπέρταση, αλλά και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρευματισμούς και χολή.

 

Περιορίζουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

 

Πότε δεν ενδείκνυνται

 

Θεωρούνται από τις πλέον επιβαρημένες με φυτοφάρμακα τροφές. Προσέχετε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Αγοράζετε όσες έχουν μικρό, ή και κανονικό μέγεθος. Μην υπερβάλλετε σε ποσότητες, καθώς χαλούν εύκολα. Προτιμάτε να τις καταναλώνετε στην εποχή τους, καθώς το υπόλοιπο διάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά.

 

Οι βιολογικές φράουλες είναι καλή λύση, απλώς κοστίζουν περισσότερο.

 

Η κατανάλωση δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας. Ενδέχεται να ευθύνονται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού στην επιφάνειά τους.
Προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.

 

Tips

 

Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου παρά μόνον λίγες ώρες. Μπορείτε, ωστόσο, να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους – αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει – σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο, μέχρι και δύο ημέρες.

 

Μην τις αφήνετε να μουλιάσουν, όταν τις πλένετε : θα χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους. Είναι προτιμότερο να τις βάλετε σε σουρωτήρι, και να ρίξετε άφθονο νερό (μαζί με τα κοτσανάκια τους). Φροντίστε να τις καταναλώσετε αμέσως μετά το πλύσιμο.

 

Συνταγή
Bavaroise με φράουλες (για πέντε άτομα)

 

Υλικά

 

250 γρ. φράουλες
60 γρ. φρουκτόζη
1 πρέζα βανίλια
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
15 γρ. Grand Marnier
250-300 γρ. ζωϊκή σαντιγί (χτυπημένη ελαφρά)

 

Εκτέλεση

 

Βάζετε σε μια κατσαρόλα τις φράουλες, κομμένες σε κομμάτια, μαζί με τη φρουκτόζη και τη βανίλια (και λίγο νερό αν χρειαστεί), και ανακατεύετε μέχρι να πάρει το μείγμα μία βράση. Αφού βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τις ζελατίνες, που έχετε πρώτα μαλακώσει σε κρύο νερό και στραγγίξει καλά. Ανακατεύετε και, μόλις λιώσουν οι ζελατίνες, περνάτε το μείγμα από το μπλέντερ και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε το Grand Marnier, ανακατεύετε και συμπληρώνετε γρήγορα το μείγμα με τη σαντιγί. Ανακατεύετε πάλι και σερβίρετε σε φόρμες της αρεσκείας σας. Αφήνετε να κρυώσουν στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον και ξεφορμάρετε βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.

 

Κάθε μερίδα έχει 256 θερμίδες.
Tagged with: