Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Το ταχίνι αναμφίβολα θα πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας, αλλά και ολόκληρη τη Σαρακοστή.
Είτε καταναλωθεί για πρωινό στο ψωμί μαζί με μέλι, είτε ως φαγητό (ταχινόσουπα, χούμους, κτλ), είτε ως γλυκό (χαλβάς, ταχινόπιτα, κουλουράκια με ταχίνι, κτλ) ή ακόμη και προσθέτοντάς το στον ελληνικό καφέ, είναι σίγουρο πως θα εμπλουτίσει τη διατροφή μας με πολλά θρεπτικά συστατικά.
Έτσι, το ταχίνι προσφέρει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο, ενώ είναι και καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών.
Ειδικότερα, το ταχίνι περιέχει 50% περίπου λιπαρά. Τα λιπαρά του ταχινιού αποτελούνται κατά κύριο λόγο από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6) που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της LDL).
Έτσι, αν και περιέχει αρκετές θερμίδες (τα 100 γραμμάρια ταχινιού αποδίδουν περίπου 600 θερμίδες) και πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Από την άλλη, περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα όπως μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη και τρυπτοφάνη. Έτσι, όταν το ταχίνι συνδυάζεται με όσπρια προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλες του κρέατος, κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό σε περιόδους νηστείας.
Άλλωστε, το ταχίνι περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Όμως το ταχίνι είναι πλούσιο και σε μικρο-θρεπτικά συστατικά! Έτσι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και νιασίνη) που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των υδατανθράκων και στην απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες και τη μνήμη.
Ακόμη, το ταχίνι είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε (αξίζει να σημειωθεί πως περιέχει 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε σε σχέση με το ελαιόλαδο!). Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες με αποτέλεσμα να βοηθά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον καρκίνο, αλλά και στις νόσους Alzheimer και Parkinson.
Βέβαια, το ταχίνι ως παράγωγο του σουσαμιού περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου (απαραίτητο για την υγεία των οστών), σιδήρου (σημαντικό για το αιμοποιητικό σύστημα), καλίου (δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο και συμβάλλει στον έλεγχο την αρτηριακή πίεσης), ψευδαργύρου (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φωσφόρου (όμοια με το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών), μαγνήσιου (μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιου, σελήνιου (αντιοξειδωτική δράση) και χαλκού.
Τέλος, το ταχίνι συμβάλλει στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος εξαιτίας των φυτοστερολών και λιγνανών (σησαμίνη, σησαμολίνη) που περιέχει. Οι ουσίες αυτές μειώνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και των θρομβώσεων. Ιδιαίτερα, η σησαμίνη παρέχει και προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως το ταχίνι είναι ένας διατροφικός θησαυρός που αξίζει να καταναλώνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η κατανάλωση του όμως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και ειδικά στα άτομα με αυξημένο βάρος!

http://fe-mail.gr

 

More in Διατροφή, Θεραπείες
IMG_2054_1
Ταχινόσουπα. Μοναστηριακή αγιορείτικη συνταγή

Υλικά 6 κουτ. της σούπας ταχίνι 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι) ο χυμός ενός λεμονιού...

Close