Είναι μία διαμάχη που κρατάει από την εποχή του Σίγκμουντ Φρόιντ: μπορούν οι γυναίκες να έχουν οργασμό μόνο με διέγερση του κόλπου ή πάντοτε συνυπάρχει διέγερση της κλειτορίδας;

Στο ερώτημα δίνει απάντηση μία σειρά άρθρων που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM) και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως κλειτοριδικός και κολπικός οργασμός είναι δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

«Έχουμε πολλά στοιχεία όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο οργασμών, εκείνου που ενεργοποιείται κλειτοριδικά και εκείνου που ενεργοποιείται από τον κόλπο», λέει ο δρ Εμάνουελ Τζανίνι, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ακίλα, στην Ιταλία και ο επιστήμονας που διοργάνωσε την όλη δημοσίευση.

Θεωρητικώς, η απάντηση στο μυστήριο των δύο οργασμών είναι εύκολη: ρωτάει κανείς μια ομάδα γυναικών ποιον από τους δύο έχει. Στην πράξη όμως, ήταν αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί η διαφορά μεταξύ τους.

Η γαλλίδα γυναικολόγος Οντίλ Μπουϊσόν, από το Νοσοκομείο Saint-Germain-en-Laye, γράφει στην JSMότι το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου είναι συνδεδεμένο με τα εσωτερικά τμήματα της κλειτορίδας, συνεπώς η διέγερση του κόλπου δίχως ταυτόχρονη διέγερση της κλειτορίδας είναι σχεδόν αδύνατη – και αν ισχύει αυτό, ο «κολπικός» οργασμός είναι ο κλειτοριδικός με άλλο όνομα.

Ωστόσο, έρευνες του δρος Μπάρι Κομισάρουκ από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς έδειξαν πως όταν διεγείρεται μόνο ο κόλπος ή μόνο η κλειτορίδα, ενεργοποιούνται διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου και όχι τα ίδια, όπως θα συνέβαινε εάν οι δύο οργασμοί ήταν ταυτόσημοι.

Οι έρευνες αυτές έγιναν σε εθελόντριες, οι οποίες αυνανίζονταν μέσα σε μαγνητικό τομογράφο, με την εγκεφαλική δραστηριότητά τους να καταγράφεται λεπτομερώς (αυτού του είδους η εξέταση είναι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία ή fMRI).

Υπάρχουν επίσης τα στοιχεία από τις ίδιες τις γυναίκες, τα οποία αναφέρουν πολλαπλά είδη οργασμού. Κλειτοριδικός και κολπικός οργασμός λ.χ. κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν εντελώς διαφορετικά, ενώ γυναίκες με τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό που απαγορεύουν κάθε διέγερση της κλειτορίδας κατορθώνουν να έχουν οργασμό μόνο με διέγερση του κόλπου.

Χώρια οι γυναίκες που έρχονται σε οργασμό την ώρα που κάνουν γυμναστική στο γυμναστήριο, από τη διέγερση και μόνο των κοιλιακών μυών τους ή εκείνες (οι ελάχιστες) που έχουν οργασμό μόνο και μόνο όταν σκέφτονται ότι έχουν οργασμό (με άλλα λόγια, δίχως να υπάρχει η παραμικρή σωματική διέγερση).

«Ο γυναικείος οργασμός βρίσκεται στον εγκέφαλο, γίνεται αισθητός σε πολλά τμήματα του σώματος και μπορεί να προκληθεί από πολλές περιοχές του σώματος ή και από τη φαντασία τους», γράφει η ομότιμος καθηγήτρια στο Ράτγκερς δρ Μπέβερλι Γουίπλ.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρ Τζανίνι επισημαίνει πως δεν πρέπει να νιώθουν κατώτερες όσες γυναίκες δεν έχουν κολπικό οργασμό, αλλά μόνο κλειτοριδικό.

«Η γυναίκα πρέπει να ξέρει το σώμα της και το ποια είναι, αλλά πρέπει να δέχεται και τη μοναδικότητά της», επισημαίνει. «Το να προσπαθεί πειθαναγκαστικά να βρει στον εαυτό της όσα αποκαλύπτουν οι έρευνες για τον κολπικό ή τον κλειτοριδικό οργασμό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει την ικανοποίηση που προσφέρει το σεξ».

tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ

Tagged with:
 
More in Γυναίκες, έρευνες, σεξ
avnanismos-660
Ποια τα οφέλη του ανδρικού αυνανισμού;

Είναι ίσως από τα πιο «κρυφά» μυστικά των ανδρών σε όλες τις περιόδους και εποχές. Όλοι το ξέρουν, ελάχιστοι το...

Close