το Νότιο τμήμα του αρχαίου «Δικαστηρίου επί Παλλαδίω» στην περιοχή Μακρυγιάννη, στο κέντρο της Αθήνας!

Πρόκειται για τμήμα του «Δικαστηρίου επί Παλλαδίω», το οποίο εκδίκαζε υποθέσεις φόνων εξ’ αμελείας από την Κλασική Εποχή (τέλη 4ου αιώνα π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή Εποχή και ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά Παλλάδα. Πρώτα, λειτουργούσε ως νεκροταφείο παιδικών τάφων (Γεωμετρική Εποχή).

Σημείωση: Τη δεκαετία του ’60 στις Οδούς Μακρή και Αθανασίου Διάκου είχε εντοπιστεί η είσοδος του εν λόγω Δικαστηρίου από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Τραύλο, ο οποίος έκανε και την ταύτιση του κτιρίου με το «Δικαστήριο επί Παλλαδιώ».

Η τελευταία ανασκαφή που έγινε από την Γ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα από τους αρχαιολόγους Χρήστο Κοντοχρήστο και Αντωνία Κολλολιού, έδωσε ΟΜΩΣ μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κτιρίου, το οποίο φαίνεται πως είχε τη μορφή στοάς, στο εσωτερικό της οποίας γίνονταν οι δίκες.

Σημαντική αξία έχουν τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν από την ανασκαφή, μιας και φανερώνουν όχι μόνο το χρόνο που λειτούργησε το «Δικαστήριο επί Παλλαδιώ» αλλά και τον τρόπο που γίνονταν οι δίκες.

Πήλινα Όστρακα, μια χάλκινη ψήφος , γραφίδες των Δικαστών και χάλκινα νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ. είναι τα κινητά ευρήματα που ήρθαν στο φως.

Λίγα λόγια από την Μυθολογία
Σύμφωνα λοιπόν με τη Μυθολογία, στους ναούς της θεάς Αθηνάς υπήρχε ένα ξύλινο ειδώλιο, το «Παλλάδιο», το οποίο έφτιαξε η θεά Αθηνά, στη μνήμη της φίλης της Παλλάδας, κόρης του Τρίτωνος, την οποία τραυμάτισε θανάσιμα καθώς έπαιζαν.

Σε κοντινό ιερό, η θέση του οποίου δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, λατρεύονταν η Αθηνά Παλλάδα και ο Δίας. Στο «Δικαστήριο επί Παλλαδίω» δικάζονταν μόνο όσοι έκαναν φόνο εξ αμελείας. Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν και το «Δικαστήριο επί Δελφινίω», όπου δικάζονταν οι «δίκαιοι» φόνοι, δηλαδή όσοι διαπράττονταν σε περίπτωση μοιχείας ή κατά τη διάρκεια πολεμικών αγώνων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δικαστήριο της αθηναϊκής πολιτείας ήταν το δικαστήριο της Ηλιαίας, όπου γινόταν και κλήρωση για το ποιοι δικαστές θα δίκαζαν σε κάθε δικαστήριο.