Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!


ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από μικρότερες μονάδες, τα αμινοξέα. Όλα τα σημαντικά αμινοξέα βρίσκονται στο αυγό σε πολύ σημαντικά επίπεδα, γι’ αυτό και η πρωτεΐνη του αυγού είναι αναγνωρισμένη για την ιδιότητά της αυτή.
Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων και την ανάπλαση των νεκρών. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης οι ανάγκες για επαρκή κάλυψη πρωτεϊνών είναι ιδιαίτερα υψηλές. Συνεπώς τα παιδιά οι έφηβοι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Ένα αυγό μας δίνει περίπου 6 γραμμάρια αρίστης ποιότητας πρωτεΐνης. Τόσο βρίσκετε εάν καταναλώσετε 35 γρ. cottage cheese, ή 180 ml γάλα.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥ

Το σίδηρο χρειάζεται για την δημιουργία και ανάπλαση ερυθρών κυττάρων. Ανεπαρκή λήψη σιδήρου προξενεί αναιμία, συνήθη πάθηση στις γυναίκες και ιδιαίτερα στην εφηβεία όπου η ανάγκη για σίδηρο είναι μεγάλη.
Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Κάθε κρόκος αυγού περιέχει 1.2 mg σιδήρου όσο μία αρνίσια μπριζόλα ή 4 αποξηραμένα βερίκοκα. Το σίδηρο απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνουμε μαζί βιταμίνη C. Να θυμάστε όταν τρώτε αυγό ή τροφές με σίδηρο να τις συνοδεύετε μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλάδας ή ένα φρούτο ή λαχανικό για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

diatrofiki-aksia

ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αυγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D, και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξύ. Η μόνη βιταμίνη που λείπει είναι η C, που την συναντάμε στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα αυγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12 –μία βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αυγού. Οι περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο.

ΤΑ ΑΥΓΑ = ΠΗΓΗ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Εάν ήσασταν αρκετά «τρελοί» ώστε να φάτε το κέλυφος του αυγού θα σας εφοδίαζε με μεγάλη δόση ασβεστίου. Παρ΄όλα αυτά σημαντικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο τα παίρνουμε τρώγοντας τον κρόκο και το ασπράδι.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ

Κάθε αυγό μας δίνει περίπου 5 γρ. λίπους περίπου όσο λίπος παίρνει κανείς από μία μπουκιά λουκάνικου!

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ένα μεσαίου βάρους αυγό μας δίνει περίπου 75 Kcal, περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων που μας δίνει ένα μήλο, μία φέτα τυρί ή το μισό απλό γιαούρτι. Αυτό κάνει το αυγό ιδανικό για κάθε δίαιτα.

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν χοληστερίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική ουσία στον οργανισμό μας, ζωτικό κομμάτι στο τοίχωμα κάθε ανθρώπινου κυττάρου. Εάν δεν το πάρουμε από την τροφή ο οργανισμός μας θα το γεννήσει από μόνος του. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για την λειτουργία των κυττάρων και για να παράγει και να μεταβολιίσει ορμόνες. Η χοληστερίνη δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό από το ήπαρ, είτε από την τροφή. Υπερβολική κατανάλωση σε βιομηχανοποιημένες τροφές με υψηλά κορεσμάνα λίπη επιδρούν δυσμενώς.

Η «κακή» χοληστερίνη δημιουργείται απ΄τον ίδιο τον οργανισμό είτε από γενετική πάθηση είτε από υπερβολική κατανάλωση σε βιομηχανοποιημένες τροφές με υψηλά κορεσμένα λίπη. Δυστυχώς μερικοί οργανισμοί δημιουργούν παραπάνω χοληστερίνη από τα φυσιολογικά όρια και αυτό συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή πλούσια σε ίνες και συστηματική γυμναστική μπορεί να προφυλάξει τα άτομα αυτά να υπερβούν τα ανεπιθύμητα όρια λιπιδίων.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Εάν προσέχουμε λοιπόν την διατροφή μας λογική κατανάλωση αυγών δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αντίθετα ενδείκνυται στην ημερήσια κατανάλωση 1 με 2 αυγά, λόγω της διατροφικής του αξίας. Ειδικά για τα νέα παιδιά τα αυγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα των Ballesteros και συνεργάτες (J.Nutr 2005) οι οποίοι ανακάλυψαν ότι παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που κατανάλωναν καθημερινά 2 αυγά, είχαν μεταβολή στη δομή της κακής (LDL) χοληστερόλης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

  • Διακόπτουμε το κάπνισμα.
  • Καταναλώνουμε 5 μερίδες λαχανικών/φρούτων την ημέρα.
  • Ελέγχουμε την κατανάλωση λιπαρών και προτιμούμε το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια τις φυτικές μαργαρίνες και τα λιπαρά ψάρια, τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και παράλληλα αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο μπέικον.
  • Καταναλώνουμε τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες: μαργαρίνη, γιαούρτι, γάλα κ.λ.π.
  • Περιορίζουμε το αλκοόλ
  • Διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Αθλούμαστε τουλάχιστον μισή ώρα ημερησίως (περπάτημα, ποδηλασία, ή κάποια ευχάριστη ενασχόληση που απαιτεί κίνηση).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΠΟ ΚΡΟΚΟ ΣΤΟ ΑΥΓΟ

Ένα μέσο αυγό αποτελείται από: 11% κέλυφος, 58% ασπράδι και 31% κρόκο.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

Το χρώμα του κέλυφος δεν επηρεάζει την διατροφική αξία του αυγού.

Tagged with:
 
More in Διατροφή
kim234122
Τροφές που σε ομορφαίνουν ως τροφή και ως μάσκα. Άμεσα και απλά.

  Μυστικά ομορφιάς που θέλετε οπωσδήποτε να γνωρίζετε! Παρακάτω δίνονται πολύτιμες πληροφορίες ομορφιάς και υγείας. Κάθε φαγητό που κάνει καλό...

Close