Της Ιωάννας Ράπτη

 

 

 

Ξεχνάτε συχνά που έχετε βάλει τα κλειδιά σας; Πηγαίνετε στην τράπεζα αλλά δε θυμάστε ποτέ το PIN; Μάθετε πώς να απομακρύνετε όλες αυτές τις ανούσιες σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό σας και βελτιώστε την πνευματική σας ικανότητα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι το 60% των γυναικών στην ηλικία των 40 και κάτι πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα με τη μνήμη τους. Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε περισσότερα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τις στοιβαγμένες σκέψεις του μυαλού μας. Οι πολλές πληροφορίες που δεχόμαστε συχνά οδηγούν σε έλλειψη συγκέντρωσης, άγχος και πανικό.

Οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες, αφού πρέπει να αντεπεξέλθουν με πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα, όπως δουλειά, σπίτι και οικογένεια με πολλές ευθύνες το καθένα από αυτά. Και εκτός απ’ ότι πιστεύουμε, το μυαλό μας είναι ικανό να ανταποκριθεί σε πολλές δοκιμασίες ταυτόχρονα. Το λάθος που κάνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι συνεχώς αναστατώνουμε το μυαλό μας ανησυχώντας υπερβολικά για πράγματα που δε μπορούμε να ελέγξουμε, πράγμα που οδηγεί σε αγχώδεις συμπεριφορές.

 Δοκιμάστε το μυαλό σας

Από τις παρακάτω προτάσεις σημειώστε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο. Αν απαντήσετε «ναι» σε τρεις ή περισσότερες προτάσεις, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποφέρετε από πνευματική σύγχυση. Αλλά μην ανησυχείτε γιατί η λύση είναι στα χέρια σας.

- Δυσκολεύομαι να θυμηθώ σημαντικά ονόματα και ημερομηνίες

- Ξοδεύω περισσότερο χρόνο κοιτώντας στο παρελθόν ή στο μέλλον, παρά στο παρόν 

- Συχνά αισθάνομαι ότι όλη την ημέρα ήμουν πολύ απασχολημένη αλλά δε μπορώ να το αποδείξω 

- Αισθάνομαι ότι ζω τη ζωή μου στον αυτόματο πιλότο 

- Ξεχνώ να βρω χρόνο για τις δικές μου ανάγκες και επιθυμίες 

- Τις περισσότερες φορές προσπαθώ να κάνω πολλά πράγματα συγχρόνως αλλά στο τέλος καταλήγω να μην κάνω τίποτα σωστό 

- Δυσκολεύομαι να ξεκουραστώ στο τέλος της ημέρας 

- Συχνά φοβάμαι μήπως οι ανησυχίες μου επηρεάζουν την υγεία μου

 - Οι φίλοι και οι συγγενείς μου λένε συχνά ότι είμαι απόμακρος-η ή αφηρημένος-η 

- Δε μπορώ να κλείσω το κινητό μου με τη σκέψη ότι μπορεί να χάσω κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα 

 

  • Πώς να απελευθερώσετε το μυαλό σας

 

Εντοπίστε τις διαθέσιμες σκέψεις

 

Πρέπει να μάθετε να είστε αυστηρή με το μυαλό σας αναγνωρίζοντας εκείνες τις σκέψεις που δεν σας είναι χρήσιμες, όπως φόβους και ανησυχίες, οι οποίες συνήθως είναι αυτές που κατακλύζουν το μυαλό μας ενώ είναι οι πλέον άχρηστες. Αν αισθάνεστε ανησυχία για κάτι αναρωτηθείτε: « Είναι χρήσιμη αυτή η σκέψη;». Για παράδειγμα, το να εύχεστε να τα είχατε πάει καλύτερα στη συνέντευξη για τη δουλειά δεν είναι παραγωγικό από τη στιγμή που δε μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε. Μια δόση άγχους μπορεί να σας δώσει κίνητρο για να κάνετε κάτι καλό για εσάς, αλλά δεν είναι καλό να σκέφτεστε κάτι απλά χωρίς στη συνέχεια να κάνετε κάτι. Είναι καλό να ανησυχείτε για το αν θα έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας αργότερα και γι’ αυτό το λόγο να ασκήστε πιο τακτικά και να τρώτε πιο υγιεινά, από το να ξενυχτάτε τα βράδια και να πανικοβάλλεστε χωρίς λόγο.

 

 

 

Μάθετε να φιλτράρετε τις σκέψεις

 

Μόλις αναγνωρίσετε τις ανούσιες σκέψεις, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τις αντιμετωπίσετε. Δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε άσχετα ή πράγματα που μας αναστατώνουν, όπως δε μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας να κοιμηθεί ακόμα και αν είμαστε κουρασμένοι. Ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθούμε από τις σκέψεις μας είναι να σταματήσουμε να τους αντιστεκόμαστε. Αντίθετα, γνωρίστε τις και στη μετά συνεχίστε αυτό που κάνατε εκείνη τη στιγμή. Πείτε στον εαυτό σας: «Έχω αυτές τις σκέψεις για τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι στη δουλειά και πρέπει να ολοκληρώσω αυτή την αναφορά τώρα».

 

Αυτή η τακτική είναι γνωστή ως «mindfulness», στα ελληνικά σημαίνει την επίγνωση, εγρήγορση και τη συναίσθηση, και είναι κομμάτι της φιλοσοφίας του βουδισμού. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στη Γνωστική και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ). Η βασική αρχή της ΓΧΨ είναι ότι μπορούμε να αισθανθούμε καλύτερα, αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε στις καθημερινές καταστάσεις. Μην «συνομιλείτε» με τις σκέψεις που δεν είναι σημαντικές, απλά παρατηρήστε τις και θυμηθείτε ότι είναι απλά σκέψεις. Στο τέλος θα δείτε ότι θα αρχίσετε να ελευθερώνεστε από τις υπερβολικές σκέψεις πριν ακόμα κατακλύσουν το μυαλό σας.

 

Συγκεντρωθείτε

 

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει αν δίνετε μεγαλύτερη σημασία σε αυτό που κάνετε. Αν, για παράδειγμα, δεν αφήνετε τα κλειδιά σας όπου να ναι μόλις μπαίνετε στο σπίτι. Αντίθετα, μόλις τα ακουμπήσετε κοιτάξτε για μια φορά ώστε να έχετε στο μυαλό σας την εικόνα αυτή. Έτσι το μυαλό σας θα συγκεντρωθεί στην εικόνα και θα μπορέσει να την αποθηκεύσει, ώστε να μη χάσετε αργότερα την ώρα σας ψάχνοντας.

 

 Χαλαρώστε

 

Για να αποκτήσετε πραγματικά κοφτερό και συγκεντρωμένο μυαλό είναι πολύ σημαντικό να βρείτε χρόνο για χαλάρωση. Δεν εννοούμε φυσικά να κάνετε χαλαρωτικά μπάνια ή διαλογισμό, αν και σίγουρα βοηθούνε και αυτά. Αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεστε είναι να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα που είναι εντελώς διαφορετική από την καθημερινή σας δουλειά. Το να γυρνάτε από τη δουλειά στο σπίτι και να βλέπετε τηλεόραση δεν είναι ακριβώς χαλαρωτικό καθώς χρησιμοποιείτε τα ίδια σημεία του εγκεφάλου. Από την άλλη δραστηριότητες όπως μαγειρική, χορός, κολύμπι ή τραγούδι βοηθάνε σημαντικά για να βγείτε από τον κλοιό των σκέψεων.

 

Βοηθήστε το μυαλό σας

 

Τώρα που έχετε αποσυμπιέσει το μυαλό σας από τις σκέψεις βοηθήστε το να δουλεύει πιο αποτελεσματικά

 

Σκεφτείτε νεανικά

 

Αν περιμένετε η μνήμη σας να εξασθενεί και οι πνευματικές σας ικανότητες να ελαττώνονται, μάλλον οι προσδοκίες σας θα επαληθευτούν. Από την άλλη να είστε σίγουροι ότι θα είστε γεμάτοι σοφία και οι πνευματικές σας ικανότητες δυνατές όσο ποτέ.

 

 Συνεχίστε να ασκείστε

 

Είναι σημαντικό να είστε ενεργοί. Έρευνες του πανεπιστημίου της Μελβούρνης έδειξαν ότι 138 εθελοντές με προβλήματα μνήμης, οι οποίοι ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, έδειξαν σημαντική βελτίωση στις γνωστικές τους λειτουργίες σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάστηκαν.

 

 Ταΐστε το μυαλό σας

 

Όπως και όλο το σώμα, έτσι και το μυαλό χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή για να λειτουργεί τέλεια. Προτιμήστε σολομό και τόνο για ω-3 λιπαρά, ψωμί ολικής άλεσης για σύνθετους υδατάνθρακες και πληθώρα φρούτων και λαχανικών.

 

Χρησιμοποιήστε το! 

 

Προσπαθήστε να δίνετε στο μυαλό σας κάθε μέρα νέες πληροφορίες. Για παράδειγμα, διαβάστε ένα σημαντικό άρθρο στην εφημερίδα ή ακούστε μια συζήτηση στο ραδιόφωνο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από το γεμάτο μυαλό από άσχετες σκέψεις και από τις σκέψεις που μας δίνουν πληροφορίες και νέα γνώση.

 

 

 

http://www.ygeia-evexia.gr/articles2.asp?aid=463


Tagged with:
 
More in εγκέφαλος, σκέψεις
Lao
Το να σ’ αγαπάει κάποιος βαθιά σου δίνει δύναμη. Το να αγαπάς κάποιον βαθιά σου δίνει θάρρος.

  Το να μην κάνεις τίποτα είναι καλύτερο από το να είσαι πολυάσχολος κάνοντας τίποτα.    ► Το να αγαπιέσαι...

Close