10 διαταραχές που λύνονται με το νερό

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Η θαλασσοθεραπεία καταπολεμάει τη δερματίτιδα και την ψωρίαση. Η υδροκολονοθεραπεία ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου, ενώ η λουτροθεραπεία και η λασποθεραπεία ανακουφίζουν τους πόνους και τους ρευματισμούς. Το νερό αποδεικνύεται η πιο φυσική και αποτελεσματική μέθοδος απέναντι σε πολλές κοινές διαταραχές. Και μάλιστα με μηδενικό κόστος!

Χωρίς νερό δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Το 70% του σωματικού βάρους μας αποτελείται από αυτό. Το όργανο που περιέχει περισσότερη ποσότητα (σε ποσοστό 85%) είναι ο εγκέφαλος, ενώ ακολουθεί το αίμα (με 80%), οι μύες (με 75%) και το δέρμα (με 70%). Το φτωχότερο σε υγρασία είναι το λίπος (με μόλις 20%). Το νερό είναι αυτό που καθιστά δυνατές όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού: μεταφέρει στα κύτταρα τις θρεπτικές ουσίες και απομακρύνει τις άχρηστες, ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία και τη διαδικασία της πέψης, είναι απαραίτητο για την αναπνοή, λιπαίνει τις αρθρώσεις. Επιπλέον, κάνει καλό στην καρδιά καθότι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, που ρυθμίζουν την καρδιακή συχνότητα και προλαμβάνουν το έμφραγμα και την υπέρταση, ενώ την ίδια στιγμή δυναμώνει τα οστά και αποτελεί πραγματική θεραπεία ομορφιάς για το δέρμα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, καθημερινά χάνουμε 2-2,5 λίτρα νερό, το οποίο και πρέπει απαραιτήτως να αναπληρώνουμε. Πώς; Πίνοντας αρκετά ποτήρια και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, τα τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε αυτό. Το νερό όμως δεν προσφέρεται μόνο για να το πίνουμε. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί πολλές υδάτινες θεραπείες που καταπολεμούν διάφορες διαταραχές.

 

1. Για εύθραυστα οστά

Η λύση είναι: νερό πλούσιο σε ασβέστιο

Το νερό προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ασθένεια που κάνει τα οστά εύθραυστα και επιρρεπή στα ραγίσματα. Ορισμένα νερά είναι τόσο πλούσια σε ασβέστιο, το θεμελιώδες συστατικό των οστών, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα τυριά, την κορυφαία διατροφική πηγή του εν λόγω μετάλλου. Περιέχουν από 300 έως 400 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο: το 80% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού.

 

2. Για φλεγμονή στις ουροφόρες οδούς

Η λύση είναι: νερό με διουρητική δράση

Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην πρόληψη της κυστίτιδας και των φλεγμονών στις ουροφόρους οδούς, αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ουσιαστικά, διαλύοντας τα ούρα που έχουν συγκεντρωθεί στην ουροδόχο κύστη, το νερό προλαμβάνει τη συσσώρευση τοξινών και άχρηστων ουσιών, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Η μεγάλη κατανάλωση νερού προκαλεί συχνότερη ούρηση, κάτι που εμποδίζει στα μικρόβια να επιτεθούν στις ουροφόρους οδούς. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων ολιγομεταλλικού νερού, ενώ για όσους υποφέρουν από ψαμμίαση ή λίθους (πετρούλες που σχηματίζονται στο εσωτερικό των νεφρών και της ουροδόχου κύστης) ενδείκνυται νερό με διουρητική δράση.

 

3. Για «ασυνεπές» έντερο

Η λύση είναι: υδροκολονοθεραπεία

Η υδροκολονοθεραπεία είναι μία πλύση του κόλον (του τελευταίου τμήματος του εντέρου) με ένα μηχάνημα που πετάει νερό σε συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία, προσφέροντας έτσι βοήθεια απέναντι στην επίμονη δυσκοιλιότητα. Η θεραπεία διαρκεί 20 λεπτά και δεν είναι ούτε επώδυνη, ούτε ενοχλητική, και ούτε φέρει παρενέργειες. Αντενδείκνυται μονάχα στην οξεία φάση των εντερικών παθήσεων (εκκολπωματίτιδα, νόσος του Κρον) και στην εγκυμοσύνη.

 

4. Για τη χρόνια κόπωση

Η λύση είναι: νερό με σόδα

Για να ζήσουμε, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τη διατήρηση ενός χημικά ουδέτερου περιβάλλοντος, δηλαδή όχι υπερβολικά όξινου. Μία λανθασμένη διατροφή (πλούσια σε κρέας και φτωχή σε φρούτα, λαχανικά, νερό, μέταλλα και βιταμίνες), το στρες και το κάπνισμα ευνοούν τη συσσώρευση άχρηστων ουσιών στους ιστούς, προκαλώντας οξέωση, δηλαδή υπερβολική οξύτητα. Οι συνέπειες για το σώμα και τον οργανισμό είναι κόπωση, βαριά αναπνοή, πονοκέφαλος, κυτταρίτιδα, πεπτικές διαταραχές. Η θεραπεία στην προκειμένη περίπτωση συστήνεται σε νερό με σόδα. Αρκεί να ρίξουμε σε μία λεκανίτσα 2,5 λίτρα νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, να λιώσουμε 2 κουταλιές σόδα και να βυθίσουμε σε αυτό τα χέρια μας το πρωί και τα πόδια μας το βράδυ για 15 λεπτά τη φορά. Μπορούμε να φυλάμε το νερό και να το θερμαίνουμε για μία βδομάδα. Έπειτα, θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε.

 

5. Για την κυτταρίτιδα, τον πονοκέφαλο και τους ιλίγγους

Η λύση είναι: μπάνια Kneipp

Η θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα από τον ηγούμενο Σεμπάστιαν Κνάιπ, συνίσταται στην εναλλαγή χρήσης ζεστού και κρύου νερού. Το νερό σε διαφορετικές θερμοκρασίες διεγείρει το δέρμα και, μέσω των νευρικών υποδοχέων που υπάρχουν σε αυτό, το νευρικό σύστημα. Επίσης, δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη και την κυκλοφορία του αίματος. Η εκτόξευση νερού στο πρόσωπο συσφίγγει και αναζωογονεί την επιδερμίδα, στους γλουτούς καταπολεμάει την κυτταρίτιδα, στα χέρια ανακουφίζει τον πονοκέφαλο, την κούραση και τον ίλιγγο, ενώ στο στήθος τονώνει το ντεκολτέ. Για τη χαλάρωση των μυών του λαιμού, ενδείκνυται αντιθέτως η εκτόξευση νερού στην περιοχή του αυχένα.

 

6. Για τη βρογχίτιδα, το άσθμα και τις αλλεργίες

Η λύση είναι: εισπνοή ιαματικών νερών

Ειδικά τους ψυχρούς μήνες που ο βήχας και οι μολύνσεις των αναπνευστικών οδών είναι σε έξαρση, ενδείκνυται η εισπνοή ατμών ιαματικών νερών. Ειδικά το θειώδες νερό αποδεικνύεται ωφέλιμο για όσους υποφέρουν από βρογχίτιδα και αναπνευστικές αλλεργίες, αφού βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθαρίζει τους ρινικούς βλεννογόνους και τους κάνει πιο ανθεκτικούς. Συστήνεται ένας κύκλος θεραπείας 12 ημερών, πριν και μετά από την εκδήλωση της αλλεργίας.

 

7. Για τον πόνο της πλάτης

Η λύση είναι: watsu

Το watsu είναι ουσιαστικά το σιάτσου σε νερό. Πρόκειται για μία τεχνική, η οποία συνδυάζει τα οφέλη των πιέσεων στα σημεία του βελονισμού με τη δράση του νερού. Βυθισμένο μέσα σε μια μπανιέρα με νερό σε θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου, το σώμα αφήνεται ελεύθερο και πιο ελαφρύ στους χειρισμούς του ειδικού μασέρ. Η υδάτινη έκδοση του σιάτσου ενδείκνυται για τους πόνους της πλάτης, ακόμα και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

 

8. Για τα προβλήματα του δέρματος

Η λύση είναι: θαλασσοθεραπεία

Αν δεν είναι μολυσμένο, το θαλασσινό νερό αποτελεί μία έξοχη αντιβακτηριακή θεραπεία, καθότι πλούσιο σε μέταλλα. Η θαλασσοθεραπεία προσφέρεται με τη μορφή μπάνιου, ντους και εισπνοών, ενώ η κατανάλωση θαλασσινού νερού – σε μικρές δόσεις και πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού – ενδείκνυται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Τα θειώδη νερά, τέλος, είναι πολύ αποτελεσματικά κατά της ακμής, της ουρτικάριας (αλλεργική νόσος) και της ξηροδερμίας.

 

9. Για τις γυναικολογικές διαταραχές

Η λύση είναι: κολπικές πλύσεις σε ιαματικά λουτρά

Οι φλεγμονές στο αιδοίο και τις ωοθήκες, οι κολπίτιδες και οι τραχηλίτιδες μπορούν να υποχωρήσουν χάρη σε μία θεραπεία με θειώδες νερό. Το θείο έχει απολυμαντική δράση και μειώνει τις πιθανότητες φλεγμονών. Το σημαντικό είναι να μην πραγματοποιείται η θεραπεία όταν η διαταραχή βρίσκεται σε οξεία φάση, ενώ μετά από κάθε θεραπεία θα πρέπει να ακολουθεί μία περίοδος χαλάρωσης για να αποφευχθεί η πτώση της πίεσης ή ο ίλιγγος.

 

10. Για τους ρευματισμούς και τους πόνους των αρθρώσεων

Η λύση είναι: λουτροθεραπεία και λασποθεραπεία

Οι φλεγμονές στους τένοντες και τις αρθρώσεις, οι ρευματικοί πόνοι και οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με θερμικές θεραπείες. Οι πιο διαδεδομένες σε αυτήν την περίπτωση είναι η λασποθεραπεία και η λουτροθεραπεία. Τα νερά που χρησιμοποιούνται, είναι πλούσια σε θείο, αλάτι, βρώμιο, ιώδιο, ολιγομεταλλικά στοιχεία και δισανθρακικό νάτριο, και κυμαίνονται γύρω στους 45-48 βαθμούς Κελσίου. Οι θεραπείες αυτές, οι οποίες αποδεικνύονται πολύτιμες ακόμα και μετά από μία χειρουργική επέμβαση στις αρθρώσεις (για παράδειγμα στο μηνίσκο ή για την ανακατασκευή των χιαστών συνδέσμων), έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων.