Ελιές
Είναι χρήσιμες για τη διατροφή μας όσο και το ελαιόλαδο, επειδή είναι κι αυτές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.
Τα «συν»: Είναι ευεργετικές για την καρδιά λόγω των φαινολών (φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Oι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες Α και Ε, που βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων μας, στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ισορροπία του μεταβολισμού, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία.
Θερμιδική αξία: 6 ελιές μάς παρέχουν 48 θερμίδες (όσο, δηλαδή, 1 κουταλάκι λάδι).

 

8. Ελιοπιτάκια
Υλικά (Για 20-30 κομμάτια)
Για το φύλλο: •1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού •1 ποτήρι του νερού λάδι •4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις •2½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση: •2-3 ποτήρια του νερού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια (όχι ξιδάτες) •3-4 μεγάλα κρεμμύδια •Λίγο δυόσμο •3-4 κουταλιές λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζυμώνετε το αλεύρι με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει. Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά στο λάδι και προσθέτετε τις ελιές μαζί με το δυόσμο ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι και βάζετε πάνω μία κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνετε τα πιτάκια, πιέζοντάς τα στις άκρες. Τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Θερμιδική αξία: 160 kcal το κομμάτι.
To σχόλιο της διαιτολόγου: Πολύ καλή επιλογή για πρωινό ή για σνακ, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, σίδηρο, αλλά και αντιοξειδωτικά, χάρη στο ελαιόλαδο και τις ελιές.

vita.gr

Tagged with: