Επικίνδυνα τρόφιμα σε ένα στα πέντε ξενοδοχεία στην Ελλάδα διαπιστώνει μελέτη που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτυπώνοντας τις βαρύτατες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, που κατά τα άλλα επιδιώκει ανάπτυξη με αιχμή και τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι η πλειονότητα των «επικίνδυνων ξενοδοχείων» δεν είναι μικρές και μεσαίες μονάδες άλλα πέντε αστέρων και πολλές εξ αυτών ανήκουν σε γνωστές πολυεθνικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που διενήργησε το Τμήμα Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και δημοσιεύτηκαν στην Επιστημονική Επιθεώρηση Food and Nutrition Science, στο 20% των ξενοδοχείων της χώρας, τα τρόφιμα που διακινούνται δεν είναι ασφαλή. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας προχώρησε σε έλεγχο 37 ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα και ανέλυσε την καθαριότητα των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Μάλιστα, οι έλεγχοι έγιναν σε επιφάνειες αφότου αυτές είχαν πρώτα απολυμανθεί από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων.

Διατροφικός κίνδυνος στο 20% των ξενοδοχείων της χώρας

Μετρήσεις
Συνολικά ελέγχθησαν 442 επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι:

  • Στο 24% των ξενοδοχείων η λεγόμενη «ολική μικροβιακή χλωρίδα» είναι έξω από τα αποδεκτά επιστημονικά όρια,
  • Στο 18% των ξενοδοχείων οι τιμές των κωλοβακτηριδίων στις επιφάνειες ήταν πάνω από τα αποδεκτά όρια.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν υπερβάσεις στην ολική μικροβιακή χλωρίδα στο 27,5% των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με λαχανικά ή άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά. Στην ίδια κατηγορία επιφανειών τροφίμων εντοπίστηκαν αυξημένες τιμές κωλοβακτηριδίων σε επίπεδα του 22%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων (20%-25% της έρευνας) τα τρόφιμα που διατίθενται σε πελάτες δεν είναι ασφαλή ακόμα και μετά την απολύμανση των επιφανειών στις κουζίνες, στις αποθήκες και στο εστιατόριο.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται ορθή απολύμανση παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ξενοδοχείων που ελέγχθηκαν είναι ενταγμένα στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας, όπως είναι υποχρεωμένα από την νομοθεσία. Κάτι που αποδεικνύει και ότι το κράτος δεν προβαίνει σε ελέγχους ή ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι ανεπαρκείς.

Δημιουργία μητρώου
Τα ευρήματα της μελέτης θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την εφαρμογή των κανόνων στο υποτίθεται βαρύ πυροβολικό της πολύ-συζητημένης ανάπτυξης. Αποδεικνύεται φυσικά η «νοοτροπία αρπαχτής» ακόμα και των μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων άλλα κυρίως η έλλειψη κάθε πολιτικής βούλησης από τη πλευρά της επίσημης Πολιτείας.

Στα συμπεράσματα της η μελέτη τονίζει ακόμη το πρόβλημα που δημιουργεί το εργασιακό καθεστώς καθώς η εργασία είναι εποχιακή με ανειδίκευτο προσωπικό που αλλάζει συνεχώς.

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τονίζουν την ανάγκη ο ΕΦΕΤ να προχωρήσει ακόμα και τώρα, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, σε εκτεταμένους ελέγχους, σταματώντας να δρα μόνο κατόπιν αιτήματος των εταιρειών. Ζητούν επίσης την δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων στον ΕΦΕΤ έτσι ώστε να μπορούν γίνονται στο μέλλον αξιόπιστοι έλεγχοι.

Του Κασσιανού Τζέλη
[email protected]

imerisia.gr

Tagged with:
 
More in ειδήσεις
thasos_xramoudia
Γαλάζιες σημαίες. Ποιες είναι οι βραβευμένες ελληνικές ακτές;

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις...

Close