Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Το κολλαγόνο δεν ανανεώνει μόνο το «τραυματισμένο» δέρμα αλλά θεωρείται και σημαντικός δείκτης της συνολικής υγείας της καρδιάς. Γράφει, ο Νίκος Παπανικολάου.

 

Tο κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της συνολικής πρωτεΐνης που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα και αποτελείται από τους συνδετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, τους τένοντες, το περιτόνιο, τους χόνδρους και τους συνδέσμους.

Τα φυσικά αποθέματα κολλαγόνου μειώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλικία των 25 ετών. Οι ελεύθερες ρίζες και οι τοξίνες του περιβάλλοντος καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και μειώνουν τα επίπεδα χαλκού, βιταμίνης A, C και E στο σώμα, που σημαίνει πως μειώνεται ακόμη περισσότερο η παραγωγή κολλαγόνου. Γι’ αυτό και το δέρμα, με τα χρόνια, εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα, χαλάρωση κ.λπ.

Η επίδραση του κολλαγόνου στο δέρμα μπορεί να είναι «επανορθωτική», να μειώσει δηλαδή την εμφάνιση των ρυτίδων και να κάνει το δέρμα πιο νέο και υγιεινό. Σύμφωνα με το βιβλίο «Today’s Herbal Health: The Essential Reference Guide», τα συμπληρώματα με χάπια κολλαγόνου αυξάνουν την ποσότητα του ορού κολλαγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα, η οποία οδηγείται στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος μέσω των τριχοειδών αγγείων.

Άρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο για το σφιχτό δέρμα, την ελαστικότητα, τη σωστή υγρασία και τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, αφού μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος σε κατεστραμμένες περιοχές (γρατζουνιές, γδαρσίματα ή κοψίματα) στην επιφάνειά του.

Το κολλαγόνο υπάρχει σε μορφή δισκίου και σε υγρή μορφή σαν σιρόπι σε διάφορες γεύσεις, όπως αυτή της φράουλας.

Τα κολλαγόνα χάπια περιέχουν πρωτεΐνες από ζωικές πηγές, χρησιμοποιούνται δε ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Οι προσπάθειες, που έγιναν στο παρελθόν να χρησιμοποιηθεί συνθετικό κολλαγόνο και αργότερα κολλαγόνο από βοοειδή, δεν έφερε παρά μέτρια αποτελέσματα. Αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν είχε βρεθεί κολλαγόνο το οποίο να είναι βιολογικά ενεργό και με δομή αμινοξέων πανομοιότυπη με αυτή του ανθρώπινου σώματος, ώστε να είναι συμβατό και πλήρως αξιοποιήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μνημειώδης ανακάλυψη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Γκντανσκ, να παράγουν φυσικό κολλαγόνο από τον ασημένιο κυπρίνο, πλήρως συμβατό με την ανθρώπινη πρωτεϊνη, έκανε μεγάλη αίσθηση στην κοσμετοβιομηχανία και έτσι το 2005 δημιουργείται το Q5-26, το πρώτο καλλυντικό προϊόν παγκοσμίως βασισμένο στο κολλαγόνο από κυπρίνο, μοναδικά αποτελεσματικό, μια πραγματική επανάσταση στην αντιγηραντική προστασία, με εξαιρετικές ιδιότητες αναδόμησης της επιδερμίδας.

Υγεία της Καρδιάς

Το κολλαγόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και στη διατήρηση του καρδιακού ιστού και θεωρείται σημαντικός δείκτης της συνολικής υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας της, σύμφωνα με όσα διατείνεται η«Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας».

Τα χαμηλά επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα, ειδικά στην καρδιά, έχουν συνδεθεί με μετασχηματισμούς στον καρδιακό ιστό που μπορεί να προκαλέσουν αποδυνάμωση των μυών της καρδιάς. Οι αποδυναμωμένοι μύες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κοινή Υγείας

Σύμφωνα με μελέτη του 2009, που δημοσιεύθηκε στην «International Journal of Medical Sciences», η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βελτιώσει κάποια από τα συμπτώματα που σχετίζονται με κοινές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Αυτές οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και τα οστά, μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, πόνο και απώλεια της κινητικότητας των αρθρώσεων. Το συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή γύρω από τις αρθρώσεις και έτσι να βελτιωθεί το εύρος των κινήσεων και η ποιότητα της ζωής όλων όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα.

Τοξικότητα

Σύμφωνα με την «Εγκυκλοπαίδεια των συμπληρωμάτων διατροφής», ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θεωρεί τα συμπληρώματα κολλαγόνου που λαμβάνονται από το στόμα, ως γενικά αναγνωρισμένα και ασφαλή. Ωστόσο, ορισμένοι λήπτες ενδέχεται να παρουσιάσουν υπερευαισθησία σε κάποια συμπληρώματα. Εάν κάποιος έχει αλλεργία στα οστρακοειδή, θα πρέπει να διαβάζει προσεκτικά τι αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος του κολλαγόνου, ώστε να αποφεύγει μια πιθανή αλλεργική αντίδραση.

medisense.gr

Βιβλιογραφία:

- Louise Tenney, Today’s Herbal Health: The Essential Reference Guide, 2007

- Michael T. Murray, Encyclopedia of Nutritional Supplements, 1996

More in Ασθένειες, Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες, ομορφιά, Υγεία
052250dc50138371fd04f19c188f0143_L
Διαφωτιστικές απορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις για την ομοιοπαθητική

Πολλές οι απορίες για την εναλλακτική ιατρική, όπως και οι προκαταλήψεις. Ακολουθούν 6 "διαφωτιστικές" ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις διασαφηνίζουν βασικές πλευρές της ομοιοπαθητικής...

Close