Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Ελπίδες θεραπείας του διαβήτη τύπου 1 γεννά η δημιουργία από Ιταλούς και Βέλγους επιστήμονες ενός γενετικά τροποποιημένου γαλακτοβάκιλου, παρόμοιου με αυτόν του γιαουρτιού.

Οι ειδικοί αναπρογραμμάτισαν το ανοσοποιητικό σύστημα σε πειραματόζωα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 -τον νεανικό διαβήτη δηλαδή- και πέτυχαν τη φυσιολογική αποκατάσταση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους. Συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation» είναι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιέννα και το βελγικό Πανεπιστήμιο Λεβέν.

Η ομάδα των Ιταλών είχε την ιδέα και η βελγική ομάδα ανάλαβε τη «δημιουργία» των γενετικά μεταλλαγμένων γαλακτοβακίλων. Τα επιτυχή αποτελέσματα της δοκιμής στα διαβητικά πειραματόζωα, στα οποία χορηγήθηκε από το στόμα ο γαλακτοβάκιλος, ανοίγουν δρόμο για τη θεραπεία του παγκρέατος.

Χάρη στο γενετικά τροποποιημένο γαλακτοβάκιλο το ανοσοποιητικό σύστημα επανήλθε σε ομαλή λειτουργία και σταμάτησε την «επίθεση», στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Ο Φραντσέσκο Ντότα, διαβητολόγος στην πολυκλινική «Le Scotte» της Σιένα, εξηγεί: «Είχαμε παρατηρήσει ότι η από του στόματος χορήγηση προβιοτικών (Lactobacillus και Bifidobacterium) ήταν σε θέση να αποτρέψει την εμφάνιση του αυτοάνοσου διαβήτη σε ποντίκια, τα οποία εμφανίζουν την ασθένεια όπως ο άνθρωπος. Αυτό όμως συνέβαινε μόνο όταν η θεραπεία γινόταν πριν από την έναρξη των φαινόμενων της φλεγμονής στα κύτταρα του παγκρέατος. Μετά ήταν άχρηστη η θεραπεία».

Τότε οι ερευνητές σκεφτήκαν να «εξοπλίσουν» τα κοινά προβιοτικά με δυνατότητα αντιφλεγμονώδους δράσης ώστε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να «ξεγελιούνται», οπότε να στρέφονται σε ψευδείς στόχους.

Ετσι δημιουργήθηκε ο τροποποιημένος γενετικά γαλακτοβάκιλος κατά του διαβήτη τύπου 1. Εχει τη δυνατότητα να παράγει στο έντερο τόσο την αντιφλεγμονώδη κυτταροκίνη IL-10 όσο και ένα αυτοαντιγόνο (πρόδρομο της ινσουλίνης), τα οποία λειτουργούν ως ψεύτικος στόχος, οπότε το πάγκρεας αφήνεται να λειτουργήσει σωστά. Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν στη Σιένα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Zougla.gr

More in Ασθένειες, Διαβήτης, έρευνες, Θεραπείες
6a8574511dfb9ef2651e4a022f9ab6c5_L
Μάθετε πώς τα νεογιλά δόντια των παιδιών σας μπορούν να σώσουν τη ζωή τους, αλλά και τη δική σας.

  Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως υπάρχουν τρεις πηγές από τις οποίες μπορούμε να συλλέξουμε βλαστικά κύτταρα: α) ο μυελός των...

Close