Τι είναι το ριγανέλαιο;

Μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών ερευνών δείχνουν ότι το Ριγανέλαιο είναι ένας ισχυρός εξαγνιστής που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία. Το Ριγανέλαιο είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τα άγρια φυτά της Ρίγανης , με δύο βασικά συστατικά την Καρβακρόλη και τη Θυμόλη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι και τα δύο αυτά συστατικά έχουν σημαντική επίδραση σε επιβλαβείς μικροοργανισμούς , που προκαλούν πολλές ασθένειες στους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης με το φυτό της Ρίγανης , που χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στην κουζίνα. Το καρύκευμα προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το Ριγανέλαιο από το φυτό Origanum vulgare.

Το Ριγανέλαιο πωλείται σε υγρή μορφή και σε κάψουλες (ταμπλέτες). Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να ελέγξετε αν προέρχεται από το συγκεκριμένο φυτό και αν η συγκέντρωση καρβακρόλης είναι το λιγότερο 70%.

 

Ποια είναι τα ωφέλη του Ριγανέλαιου;

Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τα ωφέλη στην υγεία και την ιατρική ποιότητα του Ριγανέλαιου. Είναι γνωστή η ισχυρή αντιϊική, αντιβτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση του Ριγανέλαιου, η δράση του στη μείωση του πόνου , αντιφλογιστικό , εναντίον των μολύνσεων.

Μερικά από τα σπουδαιότερα ωφέλη του Ριγανέλαιου είναι:

Καταστρέφει οργανισμούς που συμβάλλουν στη ανάπτυξη δερματικών μολύνσεων και προβλημάτων χώνευσης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξάνει την σύνδεση και την ευελιξία των μυών.

Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού.

 

 

Χρήση του Ριγανέλαιου

Μολύνσεις του δέρματος

Το Ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο δέρμα για να θεραπεύσει την φαγούρα, μολύνσεις του δέρματος μόνο αν είναι διαλυμένο (σε φυτικό έλαιο). Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης πριν το απλώσετε στο δέρμα , αφού το αναμίξετε με φυσικό λάδι ελιάς ή καρύδας (συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι για κάθε σταγόνα ριγανέλαιου).

Προβλήματα χώνευσης

Η υψηλή συγκέντρωση Θυμόλης και Καρβακρόλης στο Ριγανέλαιο βοηθά στην ανακατωσούρα του στομαχιού και ενισχύει την πέψη. Για αυτό το λόγο μια γρήγορη σπιτική θεραπεία για ελαφριά δυσπεψία είναι να πίνει κανείς ένα ποτήρι γάλα ή χυμό ανακατωμένο με δυο-τρεις σταγόνες ριγανέλαιου.

Ανθόνερο Ρίγανης

Ένα προϊόν της απόσταξης του φυτού της άγριας ρίγανης είναι το ανθόνερο. Είναι αποσταγμένο νερό με μικρή ποσότητα αιθέριο έλαιο Ρίγανης. Μυρίζει σαν τη Ρίγανη και είναι ευεργετικό και ασφαλέστερο από το Ριγανέλαιο για εσωτερική χρήση.

Αντισηπτικό, αντιμυκητιακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για ελαφριά δυσπεψία , θεραπεύει τις στοματικές πληγές, πλύσιμο του στόματος για μολύνσεις των ούλων και των δοντιών, γαργάρες για τον λαιμό, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για μάσκες αργίλου …

 

Παρενέργειες του Ριγανέλαιου

Ενώ το Ριγανέλαιο έχει πολλά ωφέλη , έχει και κάποιες παρενέργειες:

Μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο. Για αυτό χρειάζεται όταν χρησιμοποιείται να συνδέεται με την χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου. Οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τη συχνή χρήση Ριγανέλαιου.

Άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στο Θυμάρι, Μέντα , Βασιλικό, Φασκόμηλο ίσως να είναι ευαίσθητοι στο Ριγανέλαιο , αφού ανήκουν όλα στη ίδια οικογένεια φυτών. Ερεθισμοί στο δέρμα , αναφυλαξία, τάση για έμετο είναι σημάδια για να σταματήσετε την χρήση και να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό.

 

Δείτε εδώ πως χρησιμοποιείται:

 

Ριγανέλαιο

Ριγανέλαιο  Η άγρια  ρίγανη είναι πλούσια σε έναν μακρύ κατάλογο ανόργανων συστατικών, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και ΑΗ ελληνική ρίγανη είναι παγκοσμίως γνωστή ώς GREEK OREGANO και φημισμένη για τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές της ενώ φύεται μόνο στην Ελλάδα.Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο ικανό να αντιμετωπίση ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως. Κατάλληλο :     για όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται προβλήματα υγείας που απορρέουν από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς όπως, ιώσεις παντός τύπου, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδες, εγκεφαλίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, εκζέματα, ψωριάσεις, αρθρίτιδες οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονίες, ιγμορίτιδες κλπ. Επίσης για διάρροια, εντερικά και πεπτικά προβλήματα, κολίτιδες, τυμπανισμό.Εργαστηριακές: δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών. Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.Θωρακίστε : τον οργανισμό σας έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης ακόμη και του ιού Η1Ν1 πίνοντας μία σταγόνα ριγανέλαιο αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό.Ερευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζακχάρου, ενώ σε άλλη  πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος.Αντιμετωπίστε ελαφρά εγκαύματα και ανακουφιστείτε από τον πόνο αναμιγνύοντας μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κατάλληλο επίσης γιά ψωρίαση μυκητίαση και δερματοπάθειες (2-3 σταγόνες σε μία κουταλιά λάδι). Εάν έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, κάνοντας έγκαιρη τοπική εφαρμογή με ριγανέλαιο θα έχετε άμεσα και σωστικά αποτελέσματα. Κάντε  εισπνοές από το μπουκαλάκι του ριγανέλαιου για να αντιμετωπίσετε πνευμονικά και αναπνευστικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας. Ασφαλής χρήση  Το ριγανέλαιο  είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο (GRAS) και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό, η σε ένα φλυτζάνι τσάι, χυμό, η γάλα, ή για ακόμη πιό εύκολη λήψη μια σταγόνα ριγανέλαιου σε μια κουταλιά  του γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 φορές την ημέρα. Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών με μία εβδομάδα παύση.Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα δεν συνίσταται για άτομα με έλλειψη σιδήρου.  [1] Μην κάνετε εφαρμογή ριγανέλαιου σε ανοικτές πληγές
%d bloggers like this:
More in Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες
Ποτά με χαμηλές θερμίδες

Πόσες φορές πριν πιεις ένα ποτό αναρωτιέσαι πόσες θερμίδες έχει κι αν αυτό σε επιβαρύνει με έξτρα κιλά; Κι αυτό ισχύει...

Close