Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Αλτσχάιμερ: Μπορούμε να το προλάβουμε. Τα σημάδια

Οταν το 1906 ο Γερμανός ψυχίατρος Dr. Alois Alzheimer γνωστοποίησε σε ένα ιατρικό συνέδριο την περίπτωση της Auguste D., μιας 51χρονης ασθενούς του που είχε προβλήματα μνήμης και πολλές δυσκολίες επικοινωνίας και συνεννόησης με τους άλλους, και αφού πέθανε η νεκροψία αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλός της είχε μικρύνει σημαντικά και πολλά από τα κύτταρά του ήταν νεκρά, είχε βρει τη νόσο που μετέπειτα πήρε το όνομά του.

Από τότε μέχρι σήμερα η ακριβής αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Η έννοια της άνοιας είναι βεβαίως γνωστή από την εποχή των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και γιατρών. Ομως, η εξέλιξή της αλλάζει και τη φυσιογνωσία της. Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60% του συνόλου), από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί λένε ότι στο 5% με 10% των περιπτώσεων υπάρχει καθαρό οικογενειακό ιστορικό μεταξύ του ασθενούς και συγγενών πρώτου βαθμού που είχαν Alzheimer. Σε αυτές τις περιπτώσεις η νόσος ξεκινά πριν από τα εξήντα έτη. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε μεταλλάξεις γονιδίων που επηρεάζουν τη σύσταση των χημικών πρωτεϊνών του εγκεφάλου. Μπορούν επίσης να την προκαλέσουν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλα και μικρά, οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

- Ξεχνάτε ονόματα και φυσιογνωμίες ανθρώπων.

- Ξεχνάτε τα πρόσφατα γεγονότα, παρ’ ότι θυμόσαστε πολύ καλά τα παλαιότερα.

- Συναντάτε δυσκολία στο να εκφραστείτε; Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις.

- Χάνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα (χάπια, γυαλιά, κλειδιά).

- Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να κάνετε πράγματα που πααλαιότερα σας φαίνονταν πολύ εύκολα, για παράδειγμα να μαγειρέψετε, να οδηγήσετε, να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας.

- Δυσκολεύεστε να προσανατολιστείτε στον χώρο.

- Χάνετε τον δρόμο σας σε περιοχές που γνωρίζετε καλά.

Τα παραπάνω συμβαίνουν στο πρώτο στάδιο της νόσου και πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Επονται μείωση της αυτονομίας, γλωσσικές δυσκολίες, αφασικές διαταραχές. Ξεχνιούνται το διάβασμα και το γράψιμο, ενώ ο συγχρονισμός των κινήσεων γίνεται με μεγάλη δυσκολία ταλαιπωρώντας τον ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητές του. Το αποκορύφωμα είναι να μη γνωρίζουμε ούτε τα συγγενικά μας πρόσωπα. Ωστόσο, κανένας από τους ασθενείς δεν έχει επίγνωση της κατάστασής του. Ακολουθούν οι νευροψυχιατρικές διαταραχές: εκνευρισμός, θυμός, ξεσπάσματα με κλάμα, βία, επιθετικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.

Η νόσος Alzheimer σταδιακά οδηγεί στην προοδευτική πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ασθενούς. Επιπλέον και τα άλλα ανοϊκά σύνδρομα μπορεί να εμφανίζουν ίδια ή παρόμοια εικόνα.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες την επιβραδύνουν και ελέγχουν τα συμπτώματά της.

Ειδικός κλάδος μελέτης των διαταραχών της μνήμης

Η μνήμη αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της ανθρώπινης βιολογικής και υποκειμενικής πραγματικότητας. Η φύση και οι ιδιότητες της μνήμης απασχόλησαν φιλοσόφους και διανοητές εκατοντάδες χρόνια τώρα. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης και έρευνας τόσο για τους επιστήμονες όσο και για τους απλούς ανθρώπους. Τις τελευταίες δεκαετίες, στο πλαίσιο της έκρηξης των νευροεπιστημών και με τη βοήθεια νέων προηγμένων τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου, δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος μελέτης των χαρακτηριστικών και των διαταραχών της μνήμης.

Espressonews.gr

More in Θεραπείες
beans
Φασόλια. Η υποτιμημένη υπερτροφή

Τα φασόλια είναι ίσως μία από τις πιο παραμελημένες και υποτιμημένες τροφές. Αυτό όμως δεν τα εμποδίζει από το να συνεχίζουν να...

Close