Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονες υδαρείς κενώσεις, εμέτους, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας είναι πλέον πολύ τακτικά , τόσο που πολύ ιατροί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη νόσος είναι η δεύτερη πιο συχνή μετά το κοινό κρυολόγημα. Η μετάδοση της νόσου είναι πολύ εύκολη, αφού μπορεί κάποιος να νοσήσει ακόμα και μετά από επαφή αντικειμένου το οποίο πρώτα είχε ή κρατούσε κάποιος που είχε γαστρεντερίτιδα.

Γι αυτό και συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών κυρίως της περιόδους που παρατηρείται έξαρση της νόσου (Φεβρουάριος – Απρίλιος). Η γαστρεντερίτιδα στα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και είναι κοινά σε όλους: 1) Επαναλαμβανόμενοι έμετοι, οι οποίοι εμφανίζονται αρχικά και υποχωρούν σταδιακά. 2) Συνεχείς υδαρείς κενώσεις, που ενδέχεται να ξεκινήσουν παράλληλα με τους εμέτους ή μετά αλλά διαρκούν περισσότερο από αυτούς. 3) Πυρετός , υψηλός ή μόνο ως δέκατα.4) Αδυναμία, ανορεξία. Η αντιμετώπιση όλων των ανωτέρων συμπτωμάτων από διατροφικής πλευράς παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή προβλημάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του οργανισμού που νοσεί, όπως είναι η αφυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι πάντα να ακολουθείται τις παρακάτω συμβουλές και με λίγη υπομονή να είστε σίγουροι πως τα συμπτώματα της νόσου θα υποχωρήσουν σε 2- 3 ημέρες.

Διατροφικές συμβουλές

  1. Πίνετε σε μικρές κάθε φορά ποσότητες νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, εναλλακτικά αραιώστε 1 ποτήρι λεμονάδα με 4 ποτήρια νερό ή κάποιο άλλο υγρό που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες που συμβάλουν στην καλή υγεία του οργανισμού. Αν δεν σας είναι εύκαιρο κάποιο τέτοιο διάλυμα, μπορείτε να προσθέσετε σε λίγη σόδα ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη και αραιώστε τα με λίγο καθαρό νερό. Η σόδα περιέχει το διττανθρακικό οξύ , αλάτι νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να μην αφυδατωθεί. Τα ανωτέρω υγρά δεν θα σταματήσουν τα συμπτώματα αλλά δεν θα αφήσουν το σώμα να αφυδατωθεί. Μετά από έμετο βέβαια συνίσταται η λήψη υγρών να γίνεται μετά την πάροδο τουλάχιστον μιας ώρας, πάντα σε μικρές δόσεις.
  2. Όταν νιώσετε καλύτερα μπορείτε να φάτε σε μικρές ποσότητες μπανάνα ή μήλο τροφές που θα δώσουν στον οργανισμό του απαραίτητο κάλιο.
  3. Καλό είναι να τρώτε σούπα με ρύζι ή φιδέ με λίγο αλάτι, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση ή άλλα οργανικά προβλήματα που απαγορεύουν αυστηρά την κατανάλωση αλατιού.
  4. Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για τις αντιδιαρροϊκές δράσεις
  5. Σε πολλές μαρτυρίες αναφέρεται π ως τα αναψυκτικά τύπου Cola εμφανίζουν παρόμοιες ιδιότητες με το τσάι. Πράγματι λόγω τις περιεκτικότητας τους σε ταννίνες, οι οποίες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και άρα των αριθμό των κενώσεων, παρατηρείται μείωση των συμπτωμάτων , αλλά υπάρχει περίπτωση να δημιουργούν πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου. Άρα η ζημιά που προκαλούν αξιολογείται ως σοβαρότερη γι’ αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση τους.
  6. Η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, άρα πρέπει να αποφεύγεται την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Να καταναλώνετε πιο συχνά απλούς υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το ρύζι, το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια, οι φρυγανιές.
  7. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί. Γιαούρτι). Αν νοσήσει παιδί που η διατροφή του στηρίζεται στο γάλα συστήνεται η προσθήκη ρυζάλευρου ή και η αραίωση του γάλακτος. Καλό επίσης είναι να αποφεύγεται τα γλυκά, οι λιπαρές τροφές, οι σάλτσες, κ.α.
  8. Μετά το πέρας το συμπτωμάτων η διατροφή σας θα πρέπει να επανέλθει στους καθημερινούς σας ρυθμούς, με σταδιακό τρόπο. Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με κάποια σούπα με κοτόπουλο στήθος χωρίς την πέτσα ή μοσχάρι ή ψάρι άπαχο. Συνεχίστε προσθέτοντας μία μία διάφορα τρόφιμα με τελευταίες επιλογές τα όσπρια και τα λιπαρά φαγητά.
  9. Μια πολύ βασική παράμετρος είναι αυτή που αφορά την τήρηση κανόνων υγιεινής κατά την διάρκεια παρασκευής του φαγητού. Όπως και ότι πρέπει να αποφεύγετε η παραμονή της μαγειρεμένες τροφής σε θερμοκρασία δωματίου πέραν από 3-4 ώρες.
  10. Τελευταία και αρκετά σημαντική συμβουλή είναι πως η ίαση της νόσου απαιτεί από τον πάσχοντα πέραν των ανωτέρων και χρόνο ξεκούρασης και προσπάθεια να απαλλαγεί από τους έντονους ρυθμούς τις καθημερινότητας του και την κακή – αγχωτική ψυχολογία που μπορεί να τον διακατέχει.

diatrofi.gr

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Ασθένειες, Διατροφή, Υγεία
osteoporosis
Οστεοπόρωση και διατροφή

Οστεοπόρωση είναι η νόσος των οστών κατά την οποία μειώνεται η πυκνότητά τους, με συνέπεια να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος...

Close