Η ανάγκη για απλούστευση της θεραπευτικής αγωγής στους διαβητικούς ασθενείς είναι περισσότερο από προφανής. Πρόκειται για ασθενείς που καθημερινά ταλαιπωρούνται με τρυπήματα είτε για λήψη αίματος είτε για να κάνουν ενέσεις προκειμένου να ρυθμίσουν το σάκχαρο τους.

Έτσι η είδηση που μας έρχεται από το πρόσφατο 48ο συνέδριο της EASD ( Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης Διαβήτη ) στις 5 Οκτωβρίου 2012 για τη χορήγηση μόνο μια φορά το χρόνο ενός φαρμάκου που το έχουμε χορηγήσει σε διαβητικούς ασθενείς στην Ελλάδα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα αποτελεί πραγματική ανακούφιση.

Πρόκειται για μια ουσία , την εξενατίδη , που χορηγείται με συνεχή υποδόρια έγχυση σε περιπτώσεις διαβητικών τύπου ΙΙ , μέσω ενός συστήματος χορήγησης mini-pump. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο αυτό , παρατεταμένη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης με πολύ καλή ανοχή από τους ασθενείς.

Η ουσία αυτή ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μιμούνται τη δράση των φυσικών ορμονών ρύθμισης του σακχάρου οι οποίες εκκρίνονται απο το πεπτικό σύστημα. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή και ακριβής δόση και για αυτό το νέο σύστημα χορήγησης (μίνι -αντλία ,που δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα σπίρτο ) που την διασφαλίζει είναι τόσο σημαντικό . Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφαλίζει τη σταθερότητα των πρωτεϊνών που χορηγούνται στη θερμοκρασία του σώματος για μεγάλο διάστημα ενός έτους , κάτι θα εθεωρείτο αδιανόητο πριν λίγο καιρό.

Μέσα σε 24 η 48 ώρες διαπιστώνεται η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης. Η συμμόρφωση του ασθενούς που σε τέτοια νοσήματα όπως ο διαβήτης είναι ζητούμενο πρώτης γραμμής , εδώ είναι εξασφαλισμένη.

Η φάση 3 των κλινικών μελετών ξεκινά μέσα στο 2013 και μάλιστα τον Ιανουάριο κάτι πολύ σημαντικό προκειμένου να διατεθεί σύντομα στους πάσχοντες.

Η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1C που είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης απόδοσης της αντιδιαβητικής θεραπείας ήταν της τάξεως του 1% , δηλ ανώτερη από τη χορήγηση της ίδιας ουσίας σε διπλή ημερήσια δόση , μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της θεραπείας.

Πηγή: iatropedia.com

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Ασθένειες, Θεραπείες, Υγεία, Φάρμακα
farmakodiatrofikh
Φαρμακοδιατροφική

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA): « Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, το αλκοόλ, η καφεΐνη και...

Close