Συνήθως συζητάμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ως πρόβλημα την υπέρταση, ενώ βασική διατροφική συμβουλή σε κάθε περίπτωση αποτελεί ο περιορισμός του αλατιού. Τι συμβαίνει ωστόσο στην αντίστροφη περίπτωση; Σας έχει τύχει πολλές φορές όταν σηκώνεστε απότομα να ζαλίζεστε ή μετά από πολλές ώρες ορθοστασίας να αισθάνεστε μία ζαλάδα, μία σκοτοδίνη; Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, μετά από πολύωρη έκθεση σας στον ήλιο, μήπως αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι κι αδύναμοι; Έχετε μετρήσει καθόλου την πίεση σας;

Η αρτηριακή πίεση ενός ενήλικα, δεν είναι σταθερή και αυξομειώνεται με βάση την ηλικία, τις δραστηριότητες, την παθολογία ή την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Η φυσιολογική πίεση κυμαίνεται μεταξύ 80-120 mmHg ή 8-12, όπως συνηθίζεται να μετράται. Αν οι μετρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρατηρείτε ότι είναι για τη «μικρή», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται κάτω από 7-8 και για τη «μεγάλη» κάτω από 10-12 κατά μέσο όρο, τότε κατατάσσεστε στα άτομα με υπόταση.

 

Αντιμετώπιση:

Για την αποφυγή δυσάρεστων συμπτωμάτων καλό θα είναι να ακολουθούνται τα παρακάτω:

  1. vΕπαρκής πρόσληψη υγρών
  2. vΗ πρόσληψη οινοπνεύματος θα πρέπει να περιορίζεται ή και να αποφεύγεται
  3. vΑργή μετακίνηση της στάσης του σώματος
  4. vΎπνος με την κεφαλή του κρεβατιού ανασηκωμένη
  5. vΌχι πολλές ώρες όρθια στάση του σώματος
  6. vΑυξημένη πρόσληψη Na (αλατιού) ή χρήση ορμονών που προάγουν την κατακράτησή του
  7. vΤο Νa θα πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητα 5-10γρ περισσότερο από το σύνηθες επίπεδο της ημερήσιας πρόσληψης είτε με την χρήση αλατιού στο φαγητό είτε με την χορήγηση δισκίων με NaCl.

Σε περίπτωση ξαφνικής ζάλης καλό θα είναι το άτομο να ξαπλώνει, να σηκώνει τα πόδια λίγο ψηλά, να ηρεμεί και στη συνέχεια να καταναλώνει μια φρέσκια πορτοκαλάδα ή κάτι λίγο αλμυρό.

Παρόλα αυτά σε υπόταση, εφόσον είναι δυνατή η αντιμετώπισή της μέσω της διατροφικής υποστήριξης (κατανάλωση αλμυρών σνακ, επαρκής χρήση αλατιού), δεν είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή.

Εντούτοις, σε προχωρημένες καταστάσεις συνίσταται ελαστική κάλτσα με λίμναση αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων, καθώς και κάποια φαρμακευτική αγωγή συνταγογραφούμενη από το θεράποντα γιατρό .

www.stathmosnet.gr

 

More in Ασθένειες, Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
853633 (1)
Η μαριχουάνα και ο καρκίνος των όρχεων

Πρόσφατα βρέθηκε πως η χρήση μαριχουάνας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός άνδρα να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων. Πιο συγκεκριμένα,...

Close