Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Η Βιταμίνη δρα κατευθείαν πάνω στα Γονίδια μας!

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό
American College for the Advancement in Medicine

Μέχρι πριν λίγο καιρό το μόνο που γνωρίζαμε για την βιταμίνη D, περιοριζόταν κυρίως στην δράση της στα οστά.

Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια,, τα επιστημονικά περιοδικά αλλά και ο ειδησεογραφικός τύπος κατακλύζεται από ανακοινώσεις για την δράση της βιταμίνης D σε όλα τα συστήματα (πλειοτροπική δράση:δράση σε πολλαπλά επίπεδα).
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας τρέφουμε μέσα μας την ελπίδα, να ανακαλύψει η επιστήμη κάποιο μαγικό χαπάκι που θα μας απαλλάξει από αρρώστιες και προβλήματα υγείας.

Η βιταμίνη D, που στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ισχυρή ορμόνη, ίσως να μην είναι το μαγικό χάπι, είναι όμως ότι πιο κοντινό έχει να προτείνει αυτή τη στιγμή η επιστήμη σ’ αυτή μας την ελπίδα.

Βιταμίνη D και DNA
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν τον Οκτώβριο του 2010, μια έρευνα που αφορά στους μηχανισμούς δράσης της βιταμίνης D.
Η συγκεκριμένη έρευνα πιστοποίησε την δράση της βιταμίνης D σε 3005 γονίδια.

Αποδείχτηκε ότι το καθένα από αυτά τα γονίδια έχει έναν ειδικό υποδοχέα για την D3. Η βιταμίνη D συνδέεται σε αυτόν τον υποδοχέα και έτσι επηρεάζει κατευθείαν τη λειτουργία μεγάλου μέρους των γονιδίων μας.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι πάνω από ένα δις άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D λόγω χαμηλής έκθεσης στον ήλιο ή ανεπαρκούς πρόσληψης, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την σημασία αυτής της ανακάλυψης.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με ηλιοφάνεια, αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Ελλάδα, και στις Μεσογειακές χώρες, έχει ανεπαρκή επίπεδα D3 στο αίμα.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η D παράγεται επιφανειακά στο δέρμα και χρειάζονται 48 ώρες για να απορροφηθεί στην αιματική κυκλοφορία. Αν σε αυτό το διάστημα πλυθούμε με σαπούνι τότε αυτή διαλύεται πριν προλάβει να απορροφηθεί. 

Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σε πλειάδα νοσημάτων:
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Διαβήτη τύπου 1
- Υπέρταση
- Μείωση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 50%
- Αυτισμός
- Καρδιολογικά νοσήματα
- Κατάθλιψη
- Παχυσαρκία
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ανάγκες για βιταμίνη αυξάνονται σε καταστάσεις όπως:
- Ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Ερυθηματώδη λύκο
- Λευχαιμία
- Καρκίνο του παχέως εντέρου
αλλά και από παράγοντες όπως το χρώμα των μαλλιών, το μαύρισμα και το ύψος μας. Όσο πιο σκούρο το χρώμα των μαλλιών, όσο πιο μελαμψή είναι η επιδερμίδα μας και όσο μεγαλύτερο το ύψος μας τόσο αυξάνονται οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D. 
Η βιταμίνη D συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιονδήποτε παράγοντα, ενώ είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πόση D;
Τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να κυμαίνονται ιδανικά μεταξύ 60-100 ngr/dl.
Λόγω του γεγονότος ότι η D μπορεί να αποβεί τοξική σε πολύ μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει η χορήγηση της να γίνεται με παράλληλη μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα.

Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί ότι το κλάσμα της D, στο οποίο αναφέρεται η πλειοψηφία της βιβλιογραφίας και που πρέπει να μετράμε για να έχουμε εικόνα σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι αυτό της D3, (OH)25D3.
Συνεχίζει να πιστοποιείται το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση και την ενίσχυση της καλής μας υγείας. Πιστεύω ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να μετράει πια και να διατηρεί ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D.

Πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο που μπορεί να είναι η απάντηση για πολλά προβλήματα υγείας που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην Υγειά Σας!

http://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=101

Καλές πηγές βιταμίνης D

Αν και το 90% της βιταμίνης D συντίθεται από τον οργανισμό όταν εκτίθεται το δέρμα μας στον ήλιο, υπάρχουν και αρκετές διατροφικές πηγές της.

Σε μεγάλες ποσότητες την περιέχουν εκ φύσεως κυρίως τα ψάρια, αλλά στο εμπόριο κυκλοφορούν εδώ και χρόνια και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και ορισμένα δημητριακά για πρωινό.

Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε βιταμίνη D (σε IU) Μουρουνέλαιο (μία κουταλιά της σούπας)

1.360

Ψητή ρέγκα (120 γρ)

1.188

Παστή ρέγκα (90 γρ)

810

Μαγειρεμένος σολομός (100 γρ)

360

Μαγειρεμένο σκουμπρί (100 γρ)

345

Τόνος σε λάδι (κονσέρβα, 85 γρ)

200

Σαρδέλες σε λάδι (κονσέρβα, 50 γρ)

250

Εμπλουτισμένο γάλα (ένα ποτήρι, 250 ml)

98

Ομελέτα (δύο αυγά, τυρί)

69

Μαργαρίνη εμπλουτισμένη (μία κουταλιά της σούπας)

60

Βραστά αυγά (δύο)

40

Μακαρόνια με τυρί (μερίδα εστιατορίου)

28

Μαγειρεμένο συκώτι ή βοδινό (100 γρ)

15

http://health.ana.gr/articleview3.php?id=1389

 

More in Ασθένειες, Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
599
Η δίαιτα της σούπας! Χάστε 12 κιλά σε 14 ημέρες!

Προσοχή! Πρόκειται για δίαιτα, στην οποία υποβάλλονται οι υπέρβαροι καρδιοπαθείς πριν μπουν στο χειρουργείο. Τα αποτελέσματα της είναι θαυματουργά και...

Close