Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε το χαμόγελο των ονείρων σας είναι να επικοινωνήσετε με τον κοσμητικό σας οδοντίατρο. Μόλις εκείνος/εκείνη καταλάβει τί σας αρέσει και τί όχι, θα αποφασίσετε μαζί ποια θεραπεία θα ακολουθήσετε. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία θα προσαρμοστεί στα δόντια σας και θα γίνει με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Οι πραγματικά ικανοί κοσμητικοί οδοντίατροι θα κάνουν μόνο ό, τι είναι απαραίτητο για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε το σκοπό σας.

ü  Αισθητική δοντιών με όψεις ρητίνης

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει τα δόντια του για αισθητικούς λόγους, όπως η πλήρωση των κενών που υπάρχουν ανάμεσά τους, η επιδιόρθωση των σπασιμάτων, η κάλυψη των αποχρωματισμών και η ανακατασκευή των φθαρμένων δοντιών, μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας όψεις ρητίνης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα υλικό στο χρώμα των δοντιών σας, που αποτελείται από γυαλί και πλαστικό εφαρμόζεται στα δόντια σας και ενισχύεται από φως υψηλής έντασης για να εξασφαλίσει αποτελέσματα που διαρκούν.

Τα προϊόντα σύνθετης ρητίνης που χρησιμοποιούνται στις όψεις ρητίνης, είναι θαυματουργά. Πρόκειται για υλικά που ταιριάζουν με τη σκιά, τη διαύγεια και την υφή των δοντιών σας, τα οποία χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων των σπασιμάτων, μικρών και μεγάλων, των αποχρωματισμών και των κενών. Επίσης, μπορούν να επιδιορθώσουν δόντια που έχουν φθαρεί και να κάνουν τα στραβά δόντια να φαίνονται ίσια. Επιπλέον, τα προϊόντα ρητίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν όψεις. Είναι μεγάλο λάθος η άποψη ότι οι όψεις μπορούν να κατασκευαστούν μόνο από πορσελάνη. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να έχουμε άψογα, φυσικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας όψεις ρητίνης που φτιάχνονται από σύνθετη ρητίνη, ένα υλικό το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό και ευέλικτο.

Το κλειδί είναι η αντίληψη του οδοντιάτρου σχετικά με τη δομή των δοντιών, το χρώμα τους και την αισθητική του ικανότητα στον ανασχηματισμό τους. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα διάλυμα οξέος εφαρμόζεται στο σμάλτο των δοντιών για να δημιουργηθεί μια επιφάνεια που μοιάζει σαν να αποτελείται από μικροσκοπικά βουνά και κοιλάδες. Έπειτα, σε αυτή την περιοχή εφαρμόζεται ενας συγκολλητικός παράγοντας σε υγρή μορφή ο οποίος όταν σκληραίνει προσκολλάται στην επιφάνεια του δοντιού και επιτρέπει την περαιτέρω παρέμβαση με σύνθετη ριτίνη. Αυτή η ριτίνη μπορεί να έχει το σχήμα και το χρώμα του φυσικού δοντιού. Ο μέσος όρος ζωής της όψης ρητίνης είναι από πέντε μέχρι οκτώ χρόνια. Ωστόσο, μερικοί οδοντίατροι ισχυρίζονται ότι εάν η διαδικασία πραγματοποιηθεί από κάποιον έμπειρο οδοντίατρο που ξέρει να χειρίζεται τα υλικά, οι όψεις ρητίνης μπορούν να αντέξουν για πολύ περισσότερα χρόνια.

ü  Οδοντικά εμφυτεύματα

Εάν έχετε κάποιο σπάσιμο το οποίο προχωρά κάτω από το ούλο ίσως χρειαστείτε οδοντικό εμφύτευμα, ένα τεχνητό δόντι από τιτάνιο δηλαδή το οποίο εισάγεται χειρουργικά στη σιαγόνα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι θαυματουργά και με αυτά ο ασθενής αποκτά ξανά αυτοπεποίθηση όταν χαμογελά και μπορεί να τρώει με άνεση ενώ εάν κατασκευαστούν σωστά διαρκούν μια ζωή. Εάν λείπει ένα δόντι ή έχει σπάσει έτσι ώστε η ρίζα να έχει καταστραφεί, μια τεχνητή ρίζα από τιτάνιο εμφυτεύεται στη θέση της φυσικής ρίζας. Μέσα σε τρεις με έξι μήνες το οδοντικό εμφύτευμα δένει με το οστό σας σε τέτοιο σημείο ώστε μία κορώνα να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το εμφύτευμα. Εφόσον το οδοντικό εμφύτευμα γίνεται μέρος της σιαγόνας, μοιάζει και το νοιώθετε τόσο φυσικό που μπορεί να ξεχάσετε εντελώς ότι δεν είναι αληθινό!

Γιατί να επιλέξετε ένα οδοντικό εμφύτευμα αντί μια γέφυρα; Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα: όταν ένα εμφύτευμα τοποθετείται, το οστό αναζωογονείται, επομένως διατηρείται. Με τη γέφυρα, οι περισσότεροι ασθενείς υποφέρουν από ατροφία του οστού. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ενισχυμένη διάρκεια ζωής και μπορούν να είναι πιο ευχάριστα αισθητικά από μια κορώνα ή μια γέφυρα.

ü  Όψεις πορσελάνης

Για να απαλλαχθείτε από σκούρους λεκέδες που αντιστέκονται στη λεύκανση και στα λευκαντικά προϊόντα και θεραπείες, οι όψεις πορσελάνης ίσως είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Εάν τα δόντια σας είναι αποχρωματισμένα και ελαφρώς στραβά, τότε οι όψεις πορσελάνης μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για να αντιμετωπίσετε και τα δύο προβλήματα.

Οι όψεις πορσελάνης είναι ακριβές αλλά οι οδοντίατροι τώρα δουλεύουν με τις πορσελάνινες όψεις έβδομης γενιάς, που σημαίνει ότι είναι σκληρότερες, πιο λευκές και φαίνονται πιο αληθινές από ποτέ. Αντίθετα από τα ογκώδη καλύμματα των περασμένων δεκαετιών, τα οποία απαιτούσαν την αφαίρεση ενός σημαντικού κομματιού του δοντιού, οι σημερινές όψεις πορσελάνης είναι λεπτές σαν χαρτί κι εφαρμόζουν πάνω στο μπροστινό μέρος των δοντιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μόνον ένα πολύ μικρό κομμάτι φυσικού δοντιού απαιτείται ν’ αφαιρεθεί πριν την τοποθέτηση της όψης πορσελάνης. Επιπλέον, οι τελευταίες εκδόσεις είναι πιο διαφανείς. Οι πιο εξελιγμένες όψεις πορσελάνης επιτρέπουν στο φως να περάσει, παράγοντας μια διαύγεια που δίνει φυσική όψη και γοητεία.

Η διαδικασία ξεκινά με μία συνεδρία στο γραφείο του οδοντιάτρου σας όπου θα τραβήξει ψηφιακές φωτογραφίες και θα τις επεξεργαστεί για να σας δείξει πώς θα είναι το στόμα σας με όψεις πορσελάνης. Έπειτα, θα δημιουργήσει αυτό που λέμε «δοκιμαστικό χαμόγελο». Θα κατασκευάσει δηλαδή μια προσωρινή ακρυλική φόρμα ή οποία θα δείχνει όπως ακριβώς οι τελικές σας όψεις πορσελάνης και την οποία θα φορέσετε για σύντομο χρονικό διάστημα για να είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει το αποτέλεσμα. Στο τέλος οι πραγματικές όψεις πορσελάνης θα τοποθετηθούν. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Το πλεονέκτημα των όψεων πορσελάνης είναι ότι δεν φθείρονται όπως τα φυσικά δόντια κι είναι απόλυτα ανθεκτικές στους λεκέδες. Το μειονέκτημα; Από τη στιγμή που θα τις φορέσετε, πρέπει να τις κρατήσετε για όλη τη ζωή σας, εφόσον ένα προστατευτικό στρώμα των δοντιών σας έχει αφαιρεθεί. Αν βάλετε όψεις πορσελάνης στα 20 σας, θα χρειαστεί να ξαναφτιάξετε τα δόντια σας δυο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Μεγαλώνοντας, η γραμμή των ούλων μπορεί ν’ αλλάξει και τα φυσικά δόντια από κάτω να σκουρύνουν, γεγονός που μπορεί να κάνει τις θήκες να μοιάζουν λιγότερο λευκές. Επίσης, καθώς τα πρότυπα της λευκότητας αλλάζουν οι ασθενείς συχνά ζητούν καινούριες, πιο άσπρες θήκες. Η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, αφαιρώντας τα παλιά και προσθέτοντας τις καινούργιες όψεις. Αν θέλετε να τοποθετήσετε όψεις πορσελάνης και είστε ανάμεσα σε δυο αποχρώσεις, να προτιμάτε πάντα τις πιο λευκές γιατί τα πρότυπα της λευκότητας τείνουν συνεχώς προς το λαμπρότερο.

Lumineers

Οι λεπτές όψεις πορσελάνης Lumineers, είναι λεπτές, σαν τους φακούς επαφής, ιδιαίτερα διαυγείς. Tοποθετούνται πάνω από το υπάρχον δόντι για να καλύψει τις ατέλειες (όπως τα σπασίματα, τα κενά και τα στραβά δόντια) και έτσι με αυτού του είδους τις όψεις δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί καθόλου στρώμα από το δόντι, να γίνει προσωρινή ανακατασκευή του ή να σας αναισθητοποιήσουν με ενέσεις. Και από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται τρόχισμα, οι όψεις Lumineers μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν.

Για να μάθετε εάν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για τις όψεις Lumineers, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα σας πει εάν μπορείτε να αρχίσετε τη διαδικασία.

Λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών στο ιατρείο κάποιου οδοντιάτρου μπορεί εύκολα να αφαιρέσει λεκέδες σε μία ώρα. Για να επιτύχετε, όμως το καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνδυάσετε τη λεύκανση στο ιατρείο με τη διατήρησή της στο σπίτι. Η λεύκανση είναι πιο αποτελεσματική στους λεκέδες των οποίων το χρώμα ποικίλει από κίτρινο σε καφέ, και έχουν προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, αντίθετα με τους λεκέδες που υπάρχουν στο εσωτερικό του δοντιού.

  • Λεύκανση στο ιατρείο

Θα καθίσετε στην καρέκλα του οδοντιάτρου σας ενώ θα έχει εφαρμόσει στα δόντια σας ένα διάλυμα που θα περιέχει 30-50% υπεροξείδιο του υδρογόνου (η λευκαντική ουσία) και το οποίο θα ενεργοποιηθεί από ένα φως μεγάλης έντασης ή κάποιο laser, για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Σχεδόν σε μία ώρα θα έχετε τελειώσει. Πριν τη λεύκανση ο οδοντίατρος θα πρέπει να σας εξετάσει για να δει εάν είστε κατάλληλοι για αυτή τη διαδικασία. Το σμάλτο που έχει φθαρεί και ο μεγάλος πολφός (η εσωτερική δομή του δοντιού που περιέχει νεύρα, αρτηρίες, φλέβες και ιστό) είναι σημάδια ότι τα δόντια σας είναι πολύ ευαίσθητα για να αντέξουν τη διαδικασία λεύκανσης. Να ξέρετε ότι ίσως χρειαστείτε παραπάνω από μία συνεδρίες για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Ο οδοντίατρος σας ίσως σας συστήσει να κάνετε λεύκανση δοντιών στο σπίτι, πιο φθηνή λύση, η οποία απαιτεί ωστόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα. Αποτελεί την εναλλακτική για τους ασθενείς που έχουν δόντια ευαίσθητα στο laser ή σε άλλες διαδικασίες λεύκανσης που περιλαμβάνουν φως.  Κατασκευάζονται λεπτοί πλαστικοί νάρθηκες που προσαρμόζονται στα δόντια σας. Θα φοράτε αυτούς τους νάρθηκες που θα περιέχουν διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, περιεκτικότητας 8-20%, για δύο με τρεις ώρες κάθε ημέρα για 2 εβδομάδες.

  • Λευκαντικά προϊόντα

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες ή άλλα προιόντα ίσως να μην περιέχουν αρκετό υπεροξείδιο του υδρογόνου ή να μην μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Τι προκαλεί τον αποχρωματισμό των δοντιών; Οι κύριοι υπαίτιοι είναι το κόκκινο κρασί, ο καφές, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καπνός. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών. Το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αποχρωματισμό. Επίσης, η μονοκυκλίνη, ένα άλλο αντιβιοτικό για την καταπολέμηση της ακμής, είναι από τους χειρότερους παράγοντες που σκουραίνουν τα δόντια. Επιπλέον, τα γονίδια παίζουν ρόλο όσον αφορά στο χρώμα των δοντιών. Μερικοί άνθρωποι απλώς έχουν πιο λαμπερό σμάλτο.

Πώς θα αντιδράσουν τα δόντια σας στη λεύκανση; Εξαρτάται από όλους τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν αλλά και από την απόχρωσή τους.

Για παράδειγμα:

Κίτρινο: η καλύτερη απόχρωση για λεύκανση.

Καφέ: πιθανός υποψήφιος για λεύκανση, ωστόσο θα χρειαστείτε πολλαπλές συνεδρίες.

Γκρίζο: είναι δύσκολο να λευκανθεί. Σκεφτείτε την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης ή όψεων ρητίνης.

Σκούρο γκρίζο: τα ασημένια σφραγίσματα δίνουν μια γκρίζα απόχρωση στο δόντι. Πριν την λεύκανση, θα είναι καλό να τα αντικαταστήσετε με καινούργια σφραγίσματα ρητίνης.

healthpress.

More in Ασθένειες, Θεραπείες, Υγεία
trofes-300x225 (1)
Ποιες τροφές μειώνουν την εμφάνιση κατάθλιψης κατά 30% ;

Η κατάθλιψη στις μέρες μας, αυξάνετι, ολοένα και περισσότερο. Το τελευταίο διάστημα, έρευνες λένε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης αγγίζουν… ακόμα...

Close