Ταχίνι (ταχίν στα Τούρκικα, ταχίνα ή τεχίνα στα Αραβικά και τα Εβραϊκά) ονομάζεται ο σησαμοπολτός. Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους :
  1. Από σουσάμι αποφλοιωμένο
  2. Από σουσάμι αναποφλοίωτο

Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού και είναι δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως η ταχινόσουπα, το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, αντί γιαβούτυρο πάνω σε ψωμί ή στο πιάτο με ζάχαρη νερό και μέλι, “βουτώντας” μέσα του ψωμί. Το ταχίνι χρησιμοποιείται επίσης σε νηστήσιμη καρυδόπιττα , σε κρέμες μπριλέ, στην παρασκευή αλείματος με σοκολάτα και στην παρασκευή παγωτού.
Είναι επίσης βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά. Έχει πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Χρόνος Προετοιμασίας – 5 λεπτά

Μαγείρεμα – 10 λεπτά

Υλικά

– για 4 κούπες ταχίνι
  • 5 κούπες σπόρους σουσάμι
  • 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο ή σουσαμέλαιο
Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180′ C. Ροδίζουμε το σουσάμι για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά με μια σπάτουλα για να ροδίσει ομοιόμορφα. Το παγώνουμε για 20′ Λεπτά
  2. Τοποθετούμε το σουσάμι στο μούλτι και προσθέτουμε αργά το λάδι. Χτυπάμε για 2 ‘ Λεπτά, ελέγχουμε την ομοιογένεια της πάστας και όταν γίνει πηχτή αλλά να ανακατεύετε εύκολα σταματάμε την ανάδευση . Αλλιώς συνεχίζουμε να προσθέτουμε λάδι .
Πώς συντηρούμε και αποθηκεύουμε το ταχίνι
Το ταχίνι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρείται για πάνω από 3 μήνες

diadrastiko:

 

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές Έλαια, Αιθέρια Έλαια Για Αποτοξίνωση http://www.mystikavotana.gr

%d bloggers like this:
More in Διατροφή, Συνταγές, φτιάξτο μόνη σου
7 συμβουλές για να βγαίνετε καλύτεροι στις φωτογραφίες!

Στην εποχή του Rhodes by Night...η ανάγκη για ωραίες φωτογραφίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ!  Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές θα...

Close