Μπαχαρικά και Αρωματικά φυτά και σε ποια φαγητά ταιριάζουν

Ένα ανεκπλήρωτο (ακόμη χαχα) επαγγελματικό μου όνειρό, είναι να είμαι ιδιοκτήτρια ενός μικρού γωνιακού καταστήματος και να πουλάω μπαχαρικά και συναφή είδη! Αγαπημένη μου ταινία η “Πολίτικη κουζίνα”!
Αν ανοίξει κανείς το ντουλάπι της κουζίνας μου, μπορεί και να με κοροιδεύει!
Έχω κάθε λογής μπαχαρικό και ταξινομημένα ανά χρώμα! Ναι ξέρω… υπερβολή, αλλά αγαπώ τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά! Αποξηραμένα ή φρέσκα!
Είναι να μην πέσει στην αντίληψή μου κάποιο μπαχαρικό που δεν το έχω…. σύνδρομο στέρησης παθαίνω. Δεν μαγειρεύω βαριά (κατά κοινή ομολογία) απλώς μου αρέσουν οι διάφορες νότες νοστιμιάς και πάντα πειραματίζομαι.
Θα σας πω εγώ που και πως τα χρησιμοποιώ και θα χαρώ να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας τις δικές σας γνώσεις.
Φυσικά εννοείται πως δεν υπάρχουν κανόνες στην μαγειρική (εκτός από ελάχιστους) και πως είναι και θέμα γευστικού γούστου του καθενός.
Δεντρολίβανο
Στα ψάρια, στο στιφάδο με μοσχάρι ή πουλερικά
Δυόσμος
Σε κρέας βραστό, στους κεφτέδες, στα γεμιστά
Εστραγκόν
Σε όλες τις σαλάτες από λαχανικά, στην πατατοσαλάτα (προσοχή : αν είναι ξερό θέλει λίγη ποσότητα)
Θυμάρι
Στις ντομάτες, στις μελιτζάνες, στο ρύζι, στα κρέατα ζυγούρι/βόδι/γίδα, στα ψητά ψάρια και πρόσφατα το χρησιμοποίησα και σε κόκκινη σάλτσα.
Μαϊντανός
Στα λαδερά, στα ψητά ψάρια και σε όλες τις σαλάτες
Ρίγανη
Ντοματοσαλάτα, σε όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια
Άνηθος
Σε σαλάτες, πίτες, τουρσιά και σε σάλτσες ψαριών, καθώς και στη μαγειρίτσα και σε διάφορες σούπες, στις αγκινάρες, στα γεμιστά, σε λευκά κρέατα και, ιδιαιτέρως, σε φαγητά με αυγολέμονο.
Βασιλικός
Μου αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ. ενώ τον χρησιμοποιώ πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα. Στην Ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών πέστο (pesto) έχει για βάση της το βασιλικό (προσωπικά δεν μου αρέσει, αλλά αρέσει στον άντρα μου πολύ το πέστο).
Σαφράν
Σε πιλάφι, ρυζότο
Κανέλλα
Σε γλυκά και στον κιμά για τα μακαρόνια
Μπαχάρι
Σε σάλτσες.
Ξεκίνησα με τα βασικά και αυτά που χρησιμοποιώ περισσότερο. Προσπαθώ να μην ξεπερνάω τα 3 μπαχαρικά ανά φαγητό, εκτός αν μαγειρεύω κάτι ινδικό. Στην περίπτωση εκείνη ίσως να υπάρχουν και 10 διαφορετικά μπαχαρικά μέσα στο φαγητό μου.

Εσείς; Πως τα χρησιμοποιείτε;

Σας φιλώ γλυκά στην μούρη

μαμά Σοφία

Η Σοφία είναι μαμάς της Μαρκέλλας, τις περιπέτειες της οποίας μπορείτε να διαβάζετε στοwww.μαρκέλλα.gr

Mπορείτε όμως να την εμπιστευτείτε για κάθε είδους εκτύπωση και όχι μόνο: Mama’s Prints!!

eimaimama.

 

Tagged with:
 
More in Διατροφή, Συνταγές
pagotovanilia
ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ

Συνταγή για 13 μερίδες Υλικά Γάλα                                       725γρ. Γάλα Σκόνη 0% Λιπαρά       65γρ. Sweete                                   16γρ. Κρέμα Γάλακτος                   210γρ. Αβγά                                       1 Φρέσκια...

Close