Aλόη (aloe vera). Καλλιεργήστε τη στο σπίτι
Την αποκαλούν «το φυτό της αθανασίας» και την θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας, αν και η ονομασία της προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh που σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». Είναι από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Τελικά, πόσο «θαυματουργό» είναι αυτό το φυτό που κοσμεί στις μέρες μας τα μπαλκόνια και τους κήπους πολλών σπιτιών;
Η χρήση της αλόης είναι μια ιστορία πολλών χρόνων. Σύμφωνα με μύθους, υπήρξε το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας , ενώ ο Νικόδημος την χρησιμοποίησε για την περιποίηση του λειψάνου του Χριστού. Σήμερα γίνονται όλο και περισσότερες έρευνες για την θεραπευτική της δράση και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Η Αλόη η γνησία (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική. Ανήκει στην οικογένεια στην οικ. Xanthorrhoeaceae, του γένους Aloe. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη αλόης, το πιο χρήσιμο όμως ανάμεσα σε αυτά είναι η aloe vera, και η aloe barbadensis.
Η αλόη βέρα είναι ένα παχύφυλλο σαρκώδες φυτό που συγκρατεί πολύ νερό στα φύλλα και στον μίσχο της, έτσι είναι ικανή να επιβιώνει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς νερό. Καλλιεργείται για τα φύλλα της και το περιεχόμενο τους. Το τζέλ που περιέχεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιείται εκτεταμένα από την βιομηχανία καλλυντικών και την εναλλακτική ιατρική.
Καλλιεργήστε τη στο σπίτι
Η αλόη είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε στο σπίτι. Φροντίστε, ωστόσο, αν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω από 13 βαθμούς, να την έχετε σε κλειστό χώρο. Σύμμαχοι του φυτού είναι ο ήλιος και το εύκρατο κλίμα ενώ δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία. Καλό είναι να γνωρίζετε την ηλικία του φυτού που θα αγοράσετε, επειδή στον 3-4ο χρόνο η θεραπευτική του δράση είναι η μέγιστη. Η συγκομιδή των φύλλων γίνεται 4 φορές τον χρόνο, σε κάθε συγκομιδή κόβονται 3 φύλλα από κάθε φυτό. Η καλλιέργεια της συνιστάται σε εδάφη που αποστραγγίζονται εύκολα, γιατί προέρχεται από ημιερημικά κλίματα. Το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια της Αλόης βέρα είναι αυτό με ελαφρώς αλκαλικό PH. Έτσι όταν τη φυτεύετε, βάλτε στον πάτο της γλάστρας βότσαλα, που διευκολύνουν το στράγγισμα, ώστε να μη σαπίζουν οι ρίζες. Μην την ποτίζετε υπερβολικά, αλλά μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν, αντίθετα, τα φύλλα της είναι λεπτά και σπάζουν στη μέση, σημαίνει ότι δεν την ποτίζετε αρκετά. Επειδή η αλόη είναι ευαίσθητη στο χλώριο, μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα γι’ αυτό, όποτε μπορείτε, ποτίζετέ τη με λίγο εμφιαλωμένο νερό. Τέλος, όταν οι νέοι βλαστοί της ψηλώσουν μερικά εκατοστά, κόψτε τους και φυτέψτε τους αλλού, για να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό.
Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση.
Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική.Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.
Μικρές συμβουλές
Αν καείτε: Ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή αλλιώς κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα.
Για μύκητες στα πόδια: Απλώστε το τζέλ αλόης πάνω στην περιοχή και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να φύγει.
Όσο μικρός και αν είναι ο χώρος που μπορείτε να διαθέσετε, μαζί μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε ένα μικρό παράδεισο. Εσείς ορίζετε τις προδιαγραφές και εμείς αναλαμβάνουμε την υλοποίησή του. Ειδικές τιμές για τους φίλους του ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!
Άννα Αμπατζή
Γεωπόνος
Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων
Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787
e-mail: [email protected]
Ετικέτες
άνδρες έρευνες έρωτας έφηβοι αγάπη αδυνάτισμα αληθινές ιστορίες αλλεργίες αντιμετώπιση απιστία ασθένειες βότανα γυναίκες γυναικολογικά δέρμα διαβήτης διατροφή δόντια εγκέφαλος ειδήσεις εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη θεραπείες καλλιτέχνες καλλυντικά καρκίνος μαλλιά μυστικά ομορφιά παιδιά περίεργα πολιτισμός πρόληψη σεξ σκέψεις στυλ συνταγές σχέσεις σύζυγοι τσάι υγεία φάρμακα φιλοσοφία φτιάξτο μόνη σου ψυχολογία
Δημοφιλή Άρθρα
- Στάσεις στο σεξ για… προχωρημένους: Εσείς μπορείτε;
- Εκείνη που ήρθε για να μείνει!
- Σημύδα: Ο απόλυτος εξολοθρευτής της κυτταρίτιδας!
- Κορνήλιος Καστοριάδης: Οι Έλληνες, η ανατροφή τους, η παιδεία τους και η πολιτική τους καταγωγή.
- Γυναικείος αυνανισμός
- Ποιο βότανο σταματά την περιοδοντίτιδα και ποιο κάνει κατάλευκα τα δόντια;
- Γυναίκες: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το σεξ και ντρέπεστε να ρωτήσετε.
- Ταραξάκο: ένα βότανο υπερτροφή! Αγαπήστε το με την καρδιά σας!!
- Πως μάκρυνα τα μαλλιά μου και τα έκανα πλουσιότερα με αμυγδαλέλαιο.
- Χαρουπόμελο: Το καλύτερο γλυκαντικό Χάστε βάρος τρώγοντας!
Εγγραφή στο News letter!