Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Ο ΜΥΚΗΤΑΣ CANDIDA; ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΝΤΙΝΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο Candida albicans είναι ένας μύκητας που  φυσιολογικά ζει στο σώμα χωρίς να προκαλεί βλάβη και ελέγχεται από τα καλά  βακτήρια του εντέρου και από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν τα καλά βακτήρια  καταστρέφονται από τη λήψη αντιβιοτικών ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός  ατόμου είναι εξασθενημένο, ο μύκητας Candida αυξάνεται ανεξέλεγκτα και προκαλεί  συμπτώματα.

Το αποτέλεσμα είναι τοπικές μολύνσεις, όπως  στοματικές μυκητιάσεις, δερματικές μολύνσεις και μυκητιακές μολύνσεις του κόλπου  στις γυναίκες. Η υπερανάπτυξη του Candida στο έντερο σε μερικές περιπτώσεις  μπορεί να συμβάλλει, ώστε μύκητες και άλλοι ανεπιθύμητα μόρια να διαπερνούν το  εντερικό τοίχωμα και να απορροφώνται στο σώμα. Αυτό θεωρείται ότι ενεργοποιεί το  ανοσοποιητικό σύστημα, συντελώντας σε κόπωση, πονοκέφαλο, εναλλαγές διάθεσης, φτωχή μνήμη και συγκέντρωση, επιθυμία για γλυκά και έχει συνδεθεί με ασθένειες  όπως η ινομυαλγία.

Παράγοντες που συμβάλλουν σε καντιντίαση είναι η  συχνή και μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών, η χρήση αντισυλληπτικών, στεροειδών, αντιόξινων και φαρμάκων κατά του έλκους, δίαιτες υψηλές σε ζάχαρη και  υδατάνθρακες, η εγκυμοσύνη και ο διαβήτης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: κούραση ή ληθαργικότητα, εξάντληση, φτωχή μνήμη, μούδιασμα, πόνο στο στομάχι, πόνο στις αρθρώσεις ή πρήξιμο, πόνο στους μύες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, πρήξιμο  και αέρια, προστατίτιδα, δυσκολία στη στύση, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, ενδομητρίωση ή στειρότητα, μη σταθερά έμμηνα, κρίσεις άγχους και κρύα χέρια και  πόδια. Ο μύκητας Candida συνδέεται ακόμα και με τον καρκίνο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ CANDIDA

Τα άτομα που πάσχουν από καντιντίαση πρέπει να  ακολουθήσουν για ένα διάστημα μια συγκεκριμένη διατροφή. Κυρίως πρέπει να  αποφεύγουν τη ζάχαρη, διότι η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη μυκήτων. Η συνολική  πρόσληψη υδατανθράκων την ημέρα πρέπει να περιοριστεί. Κατά τη διάρκεια των  τριών πρώτων εβδομάδων της δίαιτας, η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να  περιοριστεί σε λιγότερο από 60 γραμμάρια την ημέρα. Αντίθετα πρέπει να δοθεί  έμφαση σε τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, θαλασσινά, μη αμυλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Καθώς τα συμπτώματα  υποχωρούν, η ολική πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνεται σταδιακά. Πρέπει να  αποφεύγονται επίσης τροφές που περιέχουν κάθε τύπο μαγιάς, συμπεριλαμβανομένων  των ζυμωμένων τροφών όπως ψωμί φτιαγμένο με μαγιά, τυρί, μανιτάρια και  μπύρα.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα  αναφέρουν ότι περνάνε τέσσερεις εβδομάδες προτού παρατηρηθούν βελτιώσεις. Για  πολλούς μπορεί να περάσουν μήνες. Μόλις παρατηρηθεί βελτίωση στα συμπτώματα, οι  φυσικοπαθητικοί προτείνουν να επανεισάγονται σιγά-σιγά οι τροφές από την  απαγορευμένη λίστα στη διατροφή.

Οι τροφές που πρέπει να απαγορευτούν για ένα  διάστημα σε αυτή τη διατροφή είναι οι ακόλουθες:

1. Ζάχαρη. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη θεωρείται ότι  συμβάλλει στην ανάπτυξη του μύκητα Candida. Οι τροφές που περιέχουν  ραφιναρισμένη ζάχαρη περιλαμβάνουν τη λευκή ζάχαρη, την καφετιά ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι βύνης, το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι σφενδάμου και τη μελάσσα. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες συσκευασμένων τροφίμων, διότι μπορεί να  κρύβονται μορφές ζάχαρης. Να αποφεύγετε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν  σουκρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, λακτόζη, γλυκόζη, μανιτόλη και σορβιτόλη.

2. Φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα  που θεωρούνται ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη μυκήτων.

3. Μαγιά. Οι τροφές που περιέχουν μαγιά δεν  επιτρέπονται.

4. Ξύδι. Όλα τα είδη του ξυδιού, ακόμα και το  μηλόξυδο καθώς και όλες οι τροφές που είναι φτιαγμένες με ξύδι, όπως μαγιονέζα, ντρεσινγκς σαλάτας, κέτσαπ, μουστάρδα και τουρσί.

5. Μανιτάρια.

6. Τα φιστίκια και το φιστικοβούτυρο μπορεί να  περιέχουν μούχλα, γι’ αυτό και δεν επιτρέπονται σε αυτή τη δίαιτα.

7. Αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά πιστεύεται ότι  προάγουν την ανάπτυξη των μυκήτων.

8. Ζυμωμένα ποτά, όπως ο μηλίτης και η  μπύρα.

9. Μουχλιασμένα τυριά όπως ροκφόρ και μπλε  τυριά.

ΒΟΤΑΝΑ  ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ CANDIDA

Εκτός από τη διατροφή οι φυσικοπαθητικοί  συστήνουν στους ανθρώπους με Candida κάποια συγκεκριμένα βότανα και συμπληρώματα  τα οποία θεωρούνται ότι μειώνουν την ποσότητα του μύκητα Candida. Οι  φυσικοπαθητικοί συνήθως συστήνουν στους ασθενείς τους να ξεκινούν με μικρότερες  ποσότητες βοτάνων και συμπληρωμάτων και να τα αυξάνουν σταδιακά. Διαφορετικά  μπορεί να συμβεί μια περιστασιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει, διότι, όταν ο Candida σκοτώνεται, απελευθερώνονται κομμάτια πρωτεϊνών και  τοξίνες που πυροδοτούν απάντηση αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα. Βελτιώσεις στα συμπτώματα παρατηρούνται συνήθως μετά από δύο έως τέσσερεις  εβδομάδες.

Ας δούμε τα βότανα και τα συμπληρώματα που  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του Candida.

1. Οξεόφιλος. Το καλό βακτήριο οξεόφιλος  θεωρείται ότι ελέγχει τον Candida κάνοντας τον εντερικό σωλήνα πιο όξινο. Παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο σκοτώνει τον Candida. Τα καλά  βακτήρια επίσης επαναφέρουν τη μικροβιακή ισορροπία μέσα στον πεπτικό  σωλήνα.

2. Αιθέρια έλαια. Εντεροδιαλυτές κάψουλες που  περιέχουν έλαιο ρίγανης και έλαιο μέντας προλαμβάνουν την υπερανάπτυξη του Candida. Τα έλαια αυτά μπορεί να είναι τοξικά στην ποσότητα που απαιτείται για  τον έλεγχο του Candida, γι’ αυτό και η υγρή μορφή αυτών των ελαίων δεν θα πρέπει  ποτέ να καταναλώνεται και οι κάψουλες δεν θα πρέπει να ανοίγονται πριν να  καταναλωθούν.

3. Σκόρδο. Το σκόρδο σε κάψουλες έχει φανεί πολύ  αποτελεσματικό κατά του Candida.

4. Caprylic acid από καρύδα. Υπάρχουν πολλά  αντιμυκητιακά φάρμακα, ωστόσο σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2004 στο Journal of Medicinal Food, ο μύκητας Candida γίνεται ανθεκτικός σε πολλές από  αυτές τις θεραπείες. Σε αυτό το άρθρο αναφέρεται ότι το λάδι της καρύδας βρέθηκε  ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία του μύκητα σε σύγκριση με το φάρμακο Fluconazol. Το λάδι της καρύδας περιέχει διάφορα οξέα που καταπολεμούν τον  μύκητα Candida. Αυτά είναι τα εξής: · Capric acid: Είναι ενός μεσαίου αλύσου  λιπαρό οξύ (κορεσμένο λίπος), γνωστό για τις αντιμικροβιακές, αντιιικές και  αντιμυκητησιακές του ιδιότητες. Είναι πολύ αποτελεσματικό στο να σκοτώνει τον Candida. · Caprylic acid: Είναι ένα άλλο μεσαίου αλύσου λιπαρό οξύ με  αντιμικροβιακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του capric  acid. · Lauric acid: Όπως το capric acid, αυτός ο αντιμυκητησιακός παράγοντας  σχηματίζει ένα συστατικό που ονομάζεται Monolaurin, το οποίο σκοτώνει μικρόβια  και μύκητες. · Caproic acid και Myristic acid: Τα οξέα αυτά έχουν ήπιες  αντιμικροβιακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες.

5. Pau d’ arco. Το pau d’ arco είναι ένα βότανο  που φύεται στη Βραζιλία και στην Αργεντινή. Το βότανο χρησιμοποιείται στη  Βραζιλία για την αντικαρκινική του δράση, αλλά έχει επίσης ισχυρές  αντιμυκητησιακές ιδιότητες.

6. Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Το 2004 το  περιοδικό Acta Pharmacology συμπέρανε ότι το εκχύλισμα των σπόρων γκρέιπφρουτ  εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα Candida χωρίς να επηρεάζει τα καλά  βακτήρια.

7. Black Walnut. Το Black Walnut είναι πιο  αποτελεσματικό κατά του μύκητα Candida από οποιοδήποτε άλλο αντιμυκητησιακό  φάρμακο. Περιέχει φυσικές τανίνες που σκοτώνουν μύκητες και παράσιτα. Αυτό το  βότανο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.

8. Burdock Root. Το Burdock είναι  αντιμυκητησιακό και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά κατά του μύκητα Candida εδώ και πολλά χρόνια.

9. Goldenseal. Το Goldenseal περιέχει βερβερίνη  και υδραστίνη, δύο ισχυρά αντιβακτηριακά και αντιμυκητησιακά συστατικά τα οποία  περιορίζουν την ανάπτυξη του μύκητα Candida. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό  σύστημα. Οι έγκυες δεν θα πρέπει να το λαμβάνουν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Boroch A., The Candida Cure:  Yeasr, Fungus and Your Health: The 90-Day Program to Beat Candida and Restore  Vibrant Health, 2009 2. Connolly P., The Candida Albican Yeast-Free Cookbook:  How Good Nutrition Can Help Fight the Epidemic of Yeast-Related Diseases,  2000 3. Crook W.G., Natures Own Candida Cure, 2002 4. Greene C.,  Permanently Beat Yeast Infection and Candida: Proven Step-by-Step Cure for  Yeast Infections and Candidiasis. All Natural, Lasting Treatment That Will  Prevent Infection, 2012 5. Lahoz S.C., Conquering Yeast Infections. The Non  Drug Solution For Men and Women, 1996 6. Martin J.M., Rona Z.P., Complete  Candida Yeast Guidebook, 2000 7. McArthur J., Candida Albicans: Yeast  Infection Treatment. Treat Yeast Infections With This Home Remedy. The Yeast  Infection Cure, 2012 8. Murray M., Chronic Candidiasis: Your Natural Guide to  Healing with Diet, Vitamins, Minerals, Herbs, Exercise, and Other Natural  Methods, 1997 9. Winderlin C., Candida-Related Complex: What Your Doctor  Might Be Missing, 1996

Γράφει: Μάριος Δημόπουλος, Διατροφολόγος, Μέλος  του American Council of Applied Clinical Nutrition

 

Ο δρόμος για την υγεία

enallaktikidrasi

More in Ασθένειες, Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
piramide-1024x723
Η πυραμίδα Μεσογειακής διατροφής άλλαξε!

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ”συστάσεις” για την Μεσογειακή διατροφή: αποδεδειγμένα είναι ένα διατροφικό σχήμα κατάλληλο τόσο για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία όσο...

Close