Η κατανάλωση ψαριών και ιχθυελαίων έχει ακράδαντα αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Πλήθος ασθενειών μπορούν να προληφθούν έστω και με τη δισεβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών. Οι θεραπευτικές ιδιότητες τους μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο, μειώνοντας τους θανάτους από έμφραγμα, ενώ έρευνες έδειξαν ότι μόλις 30γρ/ ημερησίως περιόρισαν κατά 50% το κίνδυνο ανακοπής. Τα ιχθυέλαια από την άλλη, ανακουφίζουν από συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας, άσθματος, ψωρίασης, υπέρτασης, ημικρανιών, ελκώδους κολίτιδας, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ βοηθούν και στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων
Επιπλέον, τα ψάρια είναι τροφή γνωστή Αγια τις αντιφλεγμονώδεις και θρομβολυτικές ιδιότητες της, ενώ αυξάνουν την «καλή» ΑΣHDL-χοληστερόλη, μειώνοντας θεαματικά τα τριγλυκερίδια. Ορισμένα ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως σελήνιο και συνένζυμο Q-10, ενώ παρουσιάζουν επίσης αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας ιδίως την ανάπτυξη καρκίνου του έντερου και την εξάπλωση καρκίνου του μαστού.

 

Όσοι λοιπόν, ισχυρίζεστε ότι απεχθάνεστε τα ψάρια, βαριέστε να τα καθαρίσετε ή σιχαίνεστε τη μυρωδιά που αφήνει στο σπίτι, μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας; Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία ψαριών, που μπορούν να μαγειρευτούν με εκατοντάδες τρόπους, οπότε σίγουρα αν αρχίσετε να τα δοκιμάζετε, κάποιο από τα ψάρια σύντομα θα αποτελεί το αγαπημένο σας φαγητό! Ζούμε σε νησί και έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να προμηθευόμαστε καθημερινά ολόφρεσκα ψαράκια! Άρα λοιπόν εκμεταλλευτείτε το και θυμηθείτε ότι πέραν των θεραπευτικών ιδιοκτητών τους, τα ψάρια αποτελούν το τέλειο φαγητό για τη δίαιτα σας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικά από αυτά:

Βακαλάος
Υπάρχουν δύο είδη βακαλάου: ο κίτρινος και ο μελανόγραμμος, εξίσου άπαχα και τα δύο. Τηγανητός περιέχει 109 θερμίδες ανά 100 γρ, τηγανητός πανέ περιέχει 170 θερμίδες και 8 γρ. λίπους ανά 100 γρ., ενώ φυσικά την καλύτερη επιλογή αποτελεί το ψήσιμο στη σχάρα με μόνο 79 θερμίδες ανά 100γρ.
Ρέγκα
Είναι εξαιρετικά νόστιμη όταν ψήνεται ή τηγανίζεται και η μυρωδιά της κατά την προετοιμασία είναι χαρακτηριστική για τους Έλληνες καλοφαγάδες! Περιέχει 233 θερμίδες ανά 100 γρ. τηγανητή, 210 θερμίδες καπνιστή και 197 θερμίδες στη σχάρα.

Ξιφίας
Η καλύτερη συνταγή μαγειρέματος είναι το ποσάρισμα για 10′-15′. Μπορούμε να τον ψήσουμε στη σχάρα ή στο φούρνο. Ψητός περιέχει 121 θερμίδες ανά 100 γρ. και μαγειρεμένος στην κατσαρόλα 164 θερμίδες και 5,4 γρ. λίπους ανά 100 γρ.
Κολιός
Έχει γευστικό και λιπαρό κρέας. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12 και Ω-3 λιπαρών οξέων. Έχει 230 θερμίδες ανά 100 γρ. και 15,6 γρ.17,8 γρ. λίπους.
Σολομός
Υπέροχο ψάρι που εκτιμάται τόσο για το κρέας του όσο και για τη χαρά του ψαρέματος. Κόβεται σε μερίδες και είναι γευστικός είτε κρύος είτε ζεστός. Περιέχει 146 θερμίδες ανά 100 γρ. ο καπνιστός, ενώ στον ατμό 188/100 γρ.
Γλώσσα
Είναι εξαιρετικά γευστική. Μαγειρεμένη στον ατμό, η φρέσκια γλώσσα περιέχει μόνο 82 θερμίδες και 1,5 γρ. λίπος. Τηγανισμένη θα την απολαύσετε επιβαρύνοντας όμως τη σιλουέτα σας με 260 θερμίδες και 10 γρ. λίπος ανά 100 γρ.
Τόνος
Ο φρέσκος τόνος είναι ιδιαίτερα νόστιμος μαγειρεμένος στον ατμό ή στη σχάρα, ενώ οι γνωστές τονοσαλάτες υποκαθιστούν ακόμη και γεύμα. Υπάρχουν 2 είδη τόνου: ο κιτρινόπτερος και ο μακρύπτερος. Ο τόνος σε νερό περιέχει 121 θερμίδες, σε λάδι 188, μαγειρεμένος στον ατμό 128 θερμίδες ανά 100 γρ. και 0,5 γρ. λίπους.
Σαρδέλα:
Είναι πλούσιες σε φώσφορο, βιταμίνη Β6, νιασίνη, Ω-3 λιπαρά οξέα και τα κόκαλα τους είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το γευστικό τους κρέας είναι λιπαρό. Τα 100 γρ. σαρδέλας συσκευασμένα σε κονσέρβα περιέχουν 208 θερμίδες και 11,5 γρ. λίπους. λίπος ο ψητός, ενώ μαγειρεμένος στην κατσαρόλα περιέχει 356 θερμίδες ανά

Συνοψίζοντας, τα ψάρια, πλούσια σε ω-3, φώσφορο, βιταμίνη D, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και σωρό άλλων θρεπτικών συστατικών, φαίνεται πως αποτελούν την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό! Εντάξτε τα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας, 2-3 φορές και επωφεληθείτε των ευεργετικών τους ιδιοτήτων!!

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

rodostoday.gr

φωτό:pandespani

Tagged with:
 
More in Διατροφή, Υγεία
Σπαστική Κολίτιδα: Πρόληψη και Φυσική Θεραπεία

Σπαστική Κολίτιδα: Πρόληψη και Φυσική Θεραπεία Μάθετε πως θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την πιο συχνή πάθηση του γαστρεντερικού μας συστήματος και...

Close