Χρήσιμες συμβουλές για να ζήσετε περισσότερο
Χρήσιμες συμβουλές για να ζήσετε περισσότερο
Λιγότερο άγχος, λιγότερη εργασία, σκληρότερη γυμναστική; Όλα ανάποδα. Αυτό τουλάχιστον λέει η έρευνα περί μακροζωίας, που…
κράτησε 80 ολόκληρα χρόνια. Το 1921, ο καθηγητής Lewis Terman από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξέτασε 1.500 μαθητές ως αντικείμενα μελέτης και άρχισε μια ακαδημαϊκή έρευνα που θα διαρκούσε οκτώ δεκαετίες.Ο Terman παρακολούθησε τους 1.500 ανθρώπους στην ενήλικη ζωή τους, μέχρι που ο ίδιος απεβίωσε το 1956. Οι επιστήμονες Howard Friedman και Leslie Martin πήραν τα ηνία της έρευνάς του το 1990 και ξεκίνησαν να μελετούν τον πλούτο των δεδομένων, ψάχνοντας όλους τους παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στη μακρά διάρκεια ζωής. Στο πλαίσιο του έργου τους The Longevity Project ανακάλυψαν πως η πλήρης αποφυγή του άγχους, η σκληρή γυμναστική και η πιο χαλαρή εργασία, είναι απλώς «κακές συμβουλές». Από τα ευρήματά τους, ιδού μερικές πολύτιμες συμβουλές που εκπλήσσουν.
ΛΙΓΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ: Σκεφτόμαστε θετικά, άρα όλα βαίνουν θετικά. Ναι; Φυσικά και όχι. Η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να είναι επιζήμια για τη μακροζωία, όπως ακριβώς και η χοληστερίνη ή η υπέρταση. Υποθέτοντας πάντα πως θα συμβεί το καλύτερο, μπορεί να μας αφήσει χωρίς τα ψυχικά εφόδια για να διαχειριστούμε το χειρότερο. Οπότε μια μικρή ανησυχία μας θωρακίζει ενάντια στον κίνδυνο εγκεφαλικού όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όσο καλά φανταζόμασταν.
ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ: ΝΑΙ! Μπορεί το εντατικό και σκληρό πρόγραμμα στο γυμναστήριο να τρώει πόντους από κοιλιά και περιφέρεια, όμως δεν προσθέτει στη μακροζωία. Αντιθέτως μια πιο ήπια και ευχάριστη άσκηση -όπως η ποδηλατάδα ή το κολύμπι- μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουμε μαζί τους μακροπρόθεσμα, αντλώντας όλα τα οφέλη της άσκησης για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι με ένα πρόγραμμα που ακολουθούμε εντατικά -και τελικά το παρατάμε.
ΛΙΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ; Αν και ο καθένας φαντασιώνεται μια εργασία που δεν έχει άγχος, που δεν παίρνει τις εκκρεμότητές της στο σπίτι, που του αρέσει και ταιριάζει με την προσωπικότητά του, στην πραγματικότητα έστω κι αν είναι ευχάριστο κάτι τέτοιο, δε συμβάλλει απαραίτητα στη μακροζωία. Η έρευνα έδειξε πως εκείνοι που ήθελαν διαρκώς να βελτιώνονται, να δημιουργούν και να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι στη δουλειά τους, παρά το άγχος, έζησαν περισσότερο. Λίγος υγιής ανταγωνισμός κάνει καλό δηλαδή. Αρκεί να μη βαράμε κόκκινα όλη την ώρα.
ΔΩΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΡΟΝΟ: Εκείνοι που καλλιεργούν την κοινωνική υποστήριξη, ζουν περισσότερο. Και δεν έχει τόσο πολύ να κάνει με το τι παίρνουμε από τους φίλους και την οικογένειά μας, αλλά με το πόσα δίνουμε στον περίγυρό μας. Η έρευνα έδειξε πως όσοι ήταν πιο ενεργοί και πρόθυμοι να δυναμώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις π.χ. με άλλα μέλη της κοινότητάς τους ή τους γείτονες, έζησαν περισσότερο. Με λίγα λόγια Αλληλεγγύη. Και ζουν αυτοί καλά κι εμείς περισσότερο -και εξίσου καλά.
Ετικέτες
άνδρες άντρες έρευνες έρωτας έφηβοι αγάπη αδυνάτισμα αληθινές ιστορίες αλλεργίες αντιμετώπιση απιστία ασθένειες βότανα γυναίκες γυναικολογικά δέρμα διαβήτης διατροφή δόντια εγκέφαλος ειδήσεις εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη θεραπείες καλλιτέχνες καλλυντικά καρκίνος μάτια μαλλιά ομορφιά παιδιά περίεργα πολιτισμός πρόληψη σεξ σκέψεις συνταγές σχέσεις σύζυγοι τσάι υγεία φάρμακα φιλοσοφία φτιάξτο μόνη σου ψυχολογία
Δημοφιλή Άρθρα
Αποτοξινωτική συνταγή για τα άλατα στο σώμα
Κάντε τα δόντια σας, ολόλευκα, στο σπίτι!
Πώς να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο στο πρόσωπο σας
Μάθε τι σημαίνει η ημερομηνία γέννησής σου
Φοβερό κόλπο για να ανοίξετε τα στενά παπούτσια
Μάθε ΟΛΕΣ τις ιστοσελίδες που προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα ξένων γλωσσών!!!
Μην πετάτε τα φακελάκια τσαγιού, θα σας χρησιμεύσουν εκεί που δεν μπορείτε να φανταστείτε!
Η ημερομηνία γέννησης καθορίζει το μέλλον μας!
Ποια φθινοπωρινά φρούτα αδυνατίζουν
Λουκάνικα μολυσμένα με τον ιό της ηπατίτιδας Ε
Εγγραφή στο News letter!
Twitter
Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.