Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

διοξίνες-μπορούμε να προφυλαχθούμε;

είναι τοξικές και η παρουσία τους στα τρόφιμα ισοδυναμεί με έγκλημα….

παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκονται συνεχώς στο πιάτο μας…
μια δαχτυλήθρα διοξινών στο δίκτυο ύδρευσης αρκεί για να εξολοθρεύσει μια πόλη…οι επιπτώσεις των διοξινών στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μπορούν να επιφέρουν βλάβες  σε πολλά και διαφορετικά όργανα και ιστούς του οργανισμού….

φαίνεται πως οι διοξίνες δρουν ως «περιβαλλοντικές ορμόνες», διαπερνώντας την κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων, επάγοντας αλλαγές στην φυσιολογική δράση των γονιδίων….
βραχυπρόθεσμη έκθεση ατόμων σε υψηλά επίπεδα των τοξικών ουσιών οδηγεί σε έντονες δερματικές βλάβες και ηπατική δυσλειτουργία όπως και σε άμεση δηλητηρίαση….
μακροπρόθεσμη έκθεση  στις διοξίνες  έχει συνδεθεί με βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα και βλάβες του νευρικού και ενδοκρινικού  συστήματος…….η παρουσία τους στα τρόφιμα ισοδυναμεί με καθαρό έγκλημα…..υπάρχουν 75 είδη διοξινών….
οι εξετάσεις για την παρουσία τους απαιτούν εξειδίκευση, κοστίζουν πολύ και τα αποτελέσματα αργούν…..

τι είναι οι διοξίνες;

είναι μια οικογένεια χημικών ουσιών που παράγονται ως παραπροϊόντα διάφορων βιομηχανικών -κυρίως- διεργασιών, όπως η ατελής καύση απορριμμάτων, ξύλου, πετρελαίου και η λεύκανση χαρτοπολτού, λόγω της παρουσίας χλωρίου….
οι 17 από το σύνολο των περίπου 210 είναι εξαιρετικά τοξικές και έχουν τη δυνατότητα βιοσυσσώρευσης,δηλαδή, όταν προσληφθούν από έναν οργανισμό, δεν διαλύονται….
έτσι, κάθε νέα ποσότητα που προσλαμβάνει κάποιος προστίθεται στις προηγούμενες….
είναι ουσίες λιποδιαλυτές, που εισχωρούν και συγκεντρώνονται στο λίπος των οργανισμών, απ’ όπου αποδεσμεύονται πολύ αργά….
οι οργανισμοί που βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας, και κυρίως ο άνθρωπος, που τρέφεται με πολλά είδη ψαριών και κρεάτων, κινδυνεύουν περισσότερο να λάβουν διοξίνη….
ο λόγος για τον οποίο καταλήγουν τόσο συχνά στο πιάτο μας είναι μια εξίσωση απλή και εξαιρετικά επικίνδυνη: όσο λιγότερο κοστίζει η διατροφή ενός ζώου, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος από την εμπορία του…..

η μόλυνση των ζώων από διοξίνες οφείλεται κυρίως στις ζωοτροφές…
όπως προαναφέρθηκε, οι διοξίνες είναι λιπόφιλες ενώσεις και συσσωρεύονται κυρίως στον λιπώδη ιστό ζώων και ψαριών, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που καταναλώνει το λίπος από «μολυσμένους » οργανισμούς, να κινδυνεύει από την τοξικότητα των διοξινών….
όταν οι διοξίνες εισέλθουν στο σώμα, παραμένουν για πολύ καιρό, λόγω της χημικής τους σταθερότητας και την ικανότητά τους να απορροφώνται από τον λιπώδη ιστό, όπου και στη συνέχεια αποθηκεύονται στο σώμα μας…
ο μεταβολισμός των διοξινών είναι εξαιρετικά βραδύς καθώς ο χρόνος ημιζωής (χρόνος που χρειάζεται μια ουσία για να μειωθεί στο μισό της αρχικής ποσότητάς της) τους είναι 7 – 11 χρόνια…..
να σημειωθεί επίσης ότι οι διοξίνες έχει παρατηρηθεί ότι απελευθερώνονται στο μητρικό γάλα, αλλά και δύνανται να περάσουν μέσω του πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο…..σύμφωνα με μελέτες, τα ψάρια θηρευτές, εκείνα δηλαδή που τρέφονται με άλλα ψάρια, έχουν στον οργανισμό τους 100.000 φορές περισσότερη διοξίνη από αυτήν που υπάρχει στο περιβάλλον…
επίσης, έχει βρεθεί ότι οι μητέρες περνούν στα παιδιά τους τη διοξίνη μέσω του 

πως θα προφυλαχθούμε;

τo να αποφύγουμε τις διοξίνες δεν είναι εύκολο….
εκτός από τις διεθνείς και τις κρατικές προσπάθειες κάθε χώρας για περιορισμό της έκθεσης των ατόμων στις τοξικές ουσίες, ο καθένας από μας έχει τη δυνατότητα με κατάλληλες ενέργειες να αποφύγει , όσο το δυνατόν, την κατανάλωση διοξινών….οι προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουμε είναι…..

  • οι διοξίνες συγκεντρώνονται στο λίπος – κατά συνέπεια η αποκοπή του λίπους από το κρέας και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι μια προστασία έναντι στις τοξικές ουσίες….
  • επιπροσθέτως, μια διατροφή που θα περιλαμβάνει ποσότητες φρούτων, λαχανικών και δημητριακών συντελεί στην προστασία του οργανισμού….
  • καλό θα ήταν να μην προμηθευόμαστε προϊόντα από βιομηχανικές περιοχές ή περιοχές όπου υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές, καθώς η πιθανότητα να υπάρχουν διοξίνες στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένες…..
  • όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, οι διοξίνες «κάθονται» στο φλοιό και μπορούμε να τις απομακρύνουμε με ένα απλό πλύσιμο…..
  • εφόσον οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές και «φωλιάζουν» στο λίπος, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα) με λιγότερα λιπαρά…..

thalia 
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_dioxin.htm
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_05/04/2011_1294865
http://www.iatro.gr/alleseidikotitesigeias/bioethic/1298-2011-03-28-20-11-5410347.html

Αναρτήθηκε από στις 8:00 μ.μ. 
Tagged with:
 
More in Διατροφή, Υγεία
Τι να φάτε το βράδυ για να έχετε flat στομάχι το πρωί στην παραλία!

Δεν είναι άδικο να χύνεις «ποτάμια» ιδρώτα στα γυμναστήρια, να φτιάχνεις ένα υγιές και καλλίγραμμο...σώμα και ένα ωραίο πρωί του...

Close