Εδώ και δύο χρόνια, ο καθηγητής Gregory Burns του Emory University, μαζί με τους συναδέλφους του, εκπαιδεύει σκύλους για να τους σκανάρει στη συνέχεια τον εγκέφαλο, ενώ είναι ξύπνιοι και εντελώς ελεύθεροι από δεσμά και περιορισμούς. Στόχος είναι να καθορίσουν πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των σκύλων, αλλά, κυρίως, το τι σκέφτονται και νιώθουν για εμάς.

Ακόμη κι αν τα ερωτήματα έχουν μόλις αρχίσει να παίρνουν μικρούτσικες απαντήσεις, η ομοιότητα μεταξύ του ανθρώπινου εγκέφαλου και του σκυλίσιου είναι εμφανής, ειδικά στην περιοχή του κερκοφόρου πυρήνα.

Πλούσιος σε υποδοχείς ντοπαμίνης, ο κερκοφόρος πυρήνας βρίσκεται μεταξύ του στελέχους και του φλοιού. Στους ανθρώπους, ο κερκοφόρος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αναμονή των πραγμάτων που απολαμβάνουν, όπως το φαγητό, η αγάπη και τα χρήματα. Όσο αναμένουμε, τόσο η ντοπαμίνη εκτοξεύεται. Στα σκυλιά, η δραστηριότητα στον κερκοφόρο αυξάνεται ως απάντηση σε σήματα με τα χέρια που δείχνουν στο σκύλο πως έρχεται τροφή. Ο κερκοφόρος ενεργοποιείται επίσης με τη μυρωδιά οικείων ανθρώπων (άραγε αυτό σημαίνει πως οι σκύλοι μάς αγαπούν;).

Τα ευρήματα δεν είναι αρκετά για να το αποδείξουν. Αλλά πολλά από τα πράγματα που ενεργοποιούν τον ανθρώπινο κερκοφόρο πυρήνα, τα οποία συνδέονται με θετικά συναισθήματα, ενεργοποιούν επίσης τον κερκοφόρο του σκύλου. Οι νευροεπιστήμονες το αποκαλούν «λειτουργική ομολογία» και θεωρούν πως αυτό μπορεί να αποτελεί επιστημονική ένδειξη ότι οι σκύλοι έχουν συναισθήματα.

Η ικανότητα των σκύλων να βιώνουν θετικά συναισθήματα, όπως αγάπη και προσήλωση, σημαίνει ότι διαθέτουν ένα επίπεδο ευαισθησίας η οποία συγκρίνεται με εκείνη ενός μικρού παιδιού. Αυτή η ικανότητα και μόνο καλό θα είναι να κάνει μερικούς ανθρώπους να ξανασκεφτούν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους «πιο πιστούς μας φίλους».
http://www.doctv.gr


Tagged with:
 
More in Σχέσεις, ψυχολογία
8 μυστικα και συμβουλες για (καλό) sex στο αυτοκίνητο!

Νομίζω πως θα ήταν ψέμα αν δεν παραδεχόμασταν ότι όλες θυμόμαστε την αισθησιακή στιγμή του Leonardo Di Caprio και της Κate...

Close