Φυτέψτε πατάτες στο μπαλκόνι ,στην ταράτσα,σε όλους τους αστικούς χώρους……..
Αστική καλλιέργεια
Γίνε γεωργός στην πόλη!!!
Φυτέψτε πατάτες μέσα σε διάφορα δοχεία όπως πλαστικές σακούλες,γλάστρες,κάδους απορριμμάτων, συνδυάζοντας μεγαλύτερη σοδειά σε μικρούς αστικούς χώρους.Ζητείστε από τα παιδιά σας να βοηθήσουν.Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά θα τους δώσετε εκτός από την γνώση.Και πάμε με την ίδια διαδικασία που είναι εύκολη κι απλή ώστε να μην σας επιτρέπει δικαιολογίες ………
Η καλλιέργεια της πατάτας μπορεί να γίνει σε τρεις εποχές.Όταν η φύτευση γίνεται Ιανουάριο – Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο έχουμε την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.Όταν η φύτευση γίνεται – Αύγουστο έχουμε φθινοπωρινή καλλιέργεια.Όταν η φύτευση γίνεται Απρίλιο – Μάιο έχουμε την καλοκαιρινή καλλιέργεια.Υλικά που θα χρειαστείτε
- φυτόχωμα για γλάστρες
- Πατατόσποροι (σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών)
- Λίπασμα
- Δοχείο φύτευσης (Σακούλα του κομπόστ (ή μεγάλη γλάστρα,κάδος απορριμμάτων,πλαστικά δοχεία 5κιλά ,χρησιμοποιήστε την φαντασία σας)
- Ήλιο (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο για την πατάτα)
- Νερό
Το δοχείο φύτευσης
Μπορείτε να φυτέψετε τις πατάτες σας σε οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο έχετε όπως οι κάδοι απορριμμάτων, (σακούλες απορριμμάτων,κομπόστ,χώματος), μεγάλα πλαστικά δοχεία (φαγητού από εστιατόρια όπως μαγιονέζα κλπ) ή αγοράστε τους ειδικούς σάκους φύτευσης για πατάτες.Άλλος ένας καταπληκτικός τρόπος φύτευσης είναι τα potato condo (ξύλινη κατασκευή).*Απλά φροντίστε να ανοίξετε αρκετες τρύπες για αποστράγγιση του χώματος (μπορείτε να βάλετε φίλτρα καφέ ή σίτα για τα παράθυρα για να μην χάνεται το χώμα με το πότισμα)
Αν το δοχείο σας δεν έχει τρύπες απλά ανοίξετε μερικές ανάλογα).
Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα δοχεία για να μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα τα φυτά στον ήλιο σε περίπτωση μπαλκονιού κλπ. και για να μην σαπίσουν οι πατάτες από υπερβολική υγρασίαΧώμα φύτευσης
Φροντίστε το χώμα φύτευσης να είναι υψηλής ποιότητας (προτιμείστε βιολογικό – organic potting soil) για γλάστρες και να αποστραγγίζεται γρήγορα , εμπλουτίστε το με κομποστ.ΛίπασμαΒάλτε Βιολογικό λιπασμα στο χώμα και καθώς τα φυτά θα μεγαλώνουν προσθέστε υγρό λίπασμα όπως το fish emulsion κάθε δύο εβδομάδες.Νερό και ήλιοςΟι πατάτες δεν θα μεγαλώσουν ποτέ χωρίς ήλιο και νερό. Χρειάζοντε την έκθεση στον ήλιο για τουλάχισον 6-8 ώρες την ημέρα. Προσπαθείστε να διατηρείτε το χώμα υγρό όχι βρεγμένο.Αν είναι πολύ ξερό τα φυτά μας θα ξεραθούν.Αν είναι πολύ βρεγμένο θα σαπισουν.Αν πάλι υπάρχει ασυνέπεια στο πότισμα, τότε οι πατάτες σας θα έχουν παράξενο σχήμα.Τρόπος ΦύτεματοςΒάλτε φυτόχωμα (για γλάστρες) ανακατεμένο με το λίπασμα 10 -25 cm. στο δοχείο σαςΦύτεμα πατατόσπορου
(Τα μάτια να “κοιτούν” προς τα πάνω)Ο πρώτος και πιο σημαντικός όρος για την επιτυχία της πατατοκαλλιέργειας είναι η επιλογή των κατάλληλων πατατών για την σπορά . Ως σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών)Η μεγαλύτερη σοδειά επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σπόρος προέρχεται από πατατόφυτα, που είχαν την μεγαλύτερη απόδοση.Για την Ελλάδα οι καλύτερες ποικιλίες για την ανοιξιάτικη σπορά είναι η πατάτα που προέρχεται από ψυχρά και ορεινά μέρη.Η πατάτα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά πρέπει να είναι υγιείς, σφιχτή όχι μαλακή, να μην έχει εσωτερικά κενά(κουφάλες), να είναι βαριά και να έχει ανάβαθα μάτια. Να μην παρουσιάζει μελανά ή σκούρα στίγματα στο φλοιό της ή στη σάρκα της. Πρέπει να μην είναι χτυπημένη, λαβωμένη ή τρυπημένη από έντομα και σκουλήκια και να είναι ώριμη.Όταν φυτεύουμε μεγάλες πατάτες από υγιή πατατόφυτα, η σοδειά είναι μεγαλύτερη.Φυτέψτε μόνο 4-5 μεσαίου μεγέθους πατατόσπορους για κάθε δοχείο, είναι αρκετοί για το μέγεθος των δοχείων που προαναφέραμε.
Πιστέψτε με θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα της συγκομιδής.Λίπασμα μετα την βλάστησηΌταν οι πατατες σας φτάσουν περίπου τα 15 εκ. προσθέστε μίγμα φυτοχώματος και κομπόστ., περίπου 5 εκ., πολύ προσεχτικά για να μην τραυματίσετε τα φυτά.Θα χρειαστεί να καλύψετε κάποια από τα κάτω φύλλα των φυτών αλλά αφήστε τα 2/3 του φυτού έξω από το χώμα.Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να επαναληφθεί καθως θα μεγαλώνουν τα φυτά μέχρι που θα φτάσουν την κορυφή του δοχείου.Επειδή οι πατάτες μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα φροντίστε να παρατηρείτε τα φυτά συχνά.ΣυγκομιδήΌταν οι πατάτες ανθίσουν τότε μπορείτε να βγάλετε τις πρώτες πατάτες. Προσεκτικα με το χέρι σας από το κάτω μέρος του δοχείου.
(αν είστε ανυπόμονοι)Μπορείτε όμως να περιμέντε μέχρι να κιτρινίσουν τα φυτα και να ξεραθούν για να πάρετε όλες τις πατάτες.Εύκολα λοιπόν αναποδογυρίστε το δοχείο (πάνω σε κάποιο υπόστρωμα για να μαζέψετε το χώμα εύκολα μετά) και απλά χαρείτε την πρώτη σας σοδειά!
Αν βρείτε και μικρές πατατες κρατείστε τις για σπόρους για την επόμενη σοδειά.Οι μικρούλες έχουν και την πιο γλυκειά γευση.
Growing potatoes in compost bagsΠηγές:
Επιμέλεια/μετάφραση/σύνταξή Dofmercy
Βότανα, Υπερτροφές, Διατροφή, Έλαια, Αιθέρια Έλαια www.mystikavotana.gr
Ετικέτες
άνδρες άντρες έρευνες έρωτας έφηβοι αγάπη αδυνάτισμα αληθινές ιστορίες αλλεργίες αντιμετώπιση απιστία ασθένειες βότανα γυναίκες γυναικολογικά δέρμα διαβήτης διατροφή δόντια εγκέφαλος ειδήσεις εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη θεραπείες καλλιτέχνες καλλυντικά καρκίνος μάτια μαλλιά ομορφιά παιδιά περίεργα πολιτισμός πρόληψη σεξ σκέψεις συνταγές σχέσεις σύζυγοι τσάι υγεία φάρμακα φιλοσοφία φτιάξτο μόνη σου ψυχολογία
Δημοφιλή Άρθρα
- Τα σποράκια του ροδιού, με ένα πέρασμα, σβήνουν τις ρυτίδες.
- Λιναρόσπορος: Η σούπερ τροφή που καταπολεμά 7 αρρώστιες
- Αστραφτερό μπάνιο για πάντα!
- Απίστευτη σπιτική συνταγή για τις κηλίδες στη ράχη των χεριών.
- Ταραξάκο: ένα βότανο υπερτροφή! Αγαπήστε το με την καρδιά σας!!
- Τρελοί συνδυασμοί ζωδίων – Παθιασμένοι έρωτες!
- Έξυπνα tips για να καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε σίδηρο
- Ξεχασμένες τροφές αλλά τόσο ωφέλιμες!
- Αυτά πρέπει να τα ξέρει κάθε γυναίκα!
- Ψωμί Βρώμης- Συνταγή
Εγγραφή στο News letter!
Twitter
Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.