Συνταγές για σπιτικές ελιές..
Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!
Περίπου τον μήνα Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο μαζεύτετε ή αγοράζετε ελιές άγουρες (πράσινες). Με τη βοήθεια μιας πέτρας τις τσακίζετε, σπάτε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζετε σε δοχείο μέσα σε νερό. Τις αφήνετε 4 – 5 μέρες αλλάζωντας το νερό τους καθημερινά, ίσως και δυο φορές την ημέρα για να “ξεπικρίσουν”. Στη συνέχεια ρίχνετε στο δοχείο “άρμη” (νερό με μπόλικο αλάτι) και σε δυο τρεις μέρες είναι έτοιμες για φάγωμα.
Μικρά μυστικά : Για να ελένξετε την ποσότητα αλατιού ρίξτε στο δοχείο που έχει τις ελιές με την άρμη ένα αυγό. Αν αυτό επιπλέει και η επιφάνεια του που ξεχωρίζει έξω από το νερό είναι περίπου ίση με την επιφάνεια ενός τάληρου τότε τα έχετε καταφέρει τέλεια.
Ομως οι τσακιστές ελιές επειδή έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ και αλμυρίζουν γρήγορα, χρειάζονται “άρμη” με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι απ’ αυτή που προαναφέρθηκε. Ετσι αραιώστε το προηγούμενο διάλυμα.
Ελιές ξυδάτες
Γίνονται μόνο οι ελιές από τα “κολοβά” δέντρα (νερολιές). Διαλέγουμε τις ελιές, τις χαράζουμε -όχι απαραίτητα-, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δυνατή άρμη για δυο – τρεις μήνες χωρίς να αλλάξουμε νερό.
Μετά τις ξεπλένουμε τις βάζουμε σε καινούρια άρμη και προσθέτουμε άνιθο και λεμόνι. Tο λεμόνι βοηθά στο να μην μαυρίσουν οι ελιές και να μπορέσουν να διατηρηθούν σφιχτές. Προσθέτουμε ξύδι το οποίο όμως δεν είναι του εμπορίου, προτιμήστε βαρελίσιο. Τις αφήνουμε μια δυο μέρες για να τις πιάσει το ξύδι και έπειτα οι ελιές είναι έτοιμες για φάγωμα.
Καθώς όμως αδιάζετε ελιές από το δοχείο που τις έχετε αποθηκεύσει καλό είναι να αφαιρείται αναλογικά και λίγο από την άρμη.
Ορισμένα ελαιόδεντρα παράγουν τις ρουπάδες, οι οποίες δεν αποτελούν είδος ελιάς. Απλά ένας μήκυτας στα δέντρα αυτά “κάνει την διαφορά”. Τρώγονται σκέτες, εκτός αν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες οπότε τις βάζουμε σε άρμη για να διατηρηθούν ή στην κατάψυξη.
Αδραμμυτινές
Γίνονται παστές. Τις βάζουμε σε νάυλον σακούλα με τρύπες, ή σε πανέρι, ή σε κασόνι με νερό και χοντρό αλάτι. Τις αφήνουμε για 15 – 20 μέρες. Οι τρύπες που απαραίτητα πρέπει να έχουν τα παραπάνω αποθηκευτικά μέσα βοηθούν στο να φεύγουν τα νερά και να μην σαπίσουν οι ελιές.
Ελιές διαλεχτές – σταφιδωτές
Βάζεις τις ελιές σ’ ένα καλάθι μέχρι να ωριμάσουν όλες καλά, Μετά τις ραντίζεις με μπόλικο χοντρό αλάτι επί 2 εβδομάδες μέσα στο καλάθι. Τις βγάζεις, τις τινάζεις με το χέρι (για τα πολλά αλάτια) και τις βάζεις σε γυάλες.
Ετικέτες
άνδρες έρευνες έρωτας έφηβοι αγάπη αδυνάτισμα αληθινές ιστορίες αλλεργίες αντιμετώπιση απιστία ασθένειες βότανα γυναίκες γυναικολογικά δέρμα διαβήτης διατροφή δόντια εγκέφαλος ειδήσεις εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη θεραπείες καλλιτέχνες καλλυντικά καρκίνος μαλλιά μυστικά ομορφιά παιδιά περίεργα πολιτισμός πρόληψη σεξ σκέψεις στυλ συνταγές σχέσεις σύζυγοι τσάι υγεία φάρμακα φιλοσοφία φτιάξτο μόνη σου ψυχολογία
Δημοφιλή Άρθρα
- Κύμινο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
- Ξεβούλωμα σωληνώσεων και βουλωμένοι νεροχύτες. Οικολογικές λύσεις.
- Ταραξάκο: ένα βότανο υπερτροφή! Αγαπήστε το με την καρδιά σας!!
- Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους και καύση λίπους.
- Γαιδουράγκαθο. Θαυματουργό βότανο! Σώζει το συκώτι! Προλαμβάνει την ηπατίτιδα! «Καθαρίζει» από τις χημειοθεραπείες!
- Πως μάκρυνα τα μαλλιά μου και τα έκανα πλουσιότερα με αμυγδαλέλαιο.
- Πως ξανθαίνω τα μαλλιά;Πως “τονίζω” τα μαύρα;Τι κάνω με τα κόκκινα; Δείτε όλους τους φυσικούς τρόπους.
- Γυναικείος αυνανισμός
- Chia seeds: H νέα super τροφή!
- Γιατί το γαιδουράγκαθο, είναι σωτήριο για το συκώτι. Πολυτιμότερο και από φάρμακο!
Εγγραφή στο News letter!