Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα ή ποτά όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρασί ή ο καφές, που χρωματίζουν και αλλοιώνουν το λευκό χρώμα των δοντιών μας. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν τρόφιμα με την ακριβώς αντίθετη δράση; Δηλαδή που καθαρίζουν και λευκαίνουν τα δόντια μας;

Καρότα: Kαθαρίζουν και δυναμώνουν τα δόντια
Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη A η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τον σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών. Τα καρότα καθώς και όλα τα «τραγανά»λαχανικά έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν και ενδυναμώνουν τα ούλα

Μπρόκολο: Ασπίδα προστασίας
Το μπρόκολο, λόγω του αυξημένου σιδήρου που περιέχει, έχει τη δυνατότητα να βοηθάει στην δημιουργία ενός όξινου προστατευτικού φιλμ γύρω από τα δόντια, αποτρέποντας έτσι τη διάβρωση του σμάλτου.

Κρεμμύδι/ Σκόρδο: Κατά της τερηδόνας
Τα κρεμμύδια, όπως και το σκόρδο, λόγω των θειϊκών ενώσεων που περιέχουν,μειώνουν τη δράση των βακτηρίων του στόματος που προκαλούν τερηδόνα. Οι ενώσεις αυτές καταστρέφονται όμως κατά το μαγείρεμα, οπότε είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά

Ανανάς: Το πιο νόστιμο στοματικό διάλυμα
Ο ανανάς έχει την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή σιέλου, η οποία, συνδυαστικά με το κιτρικό οξύ που περιέχεται στον ανανά οδηγεί στην δημιουργία ενός εξαιρετικού φυσικού «στοματικού διαλύματος». Επίσης η βιταμίνη C,καθώς και το ένζυμο bromelein συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων του στόματος που δημιουργούν την πλάκα και οδηγούν στην διάβρωση τωνδοντιών.

Σολωμός: Για γερά δόντια
Όντας μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ο σολωμός συνεισφέρει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή δόντια.

Σουσάμι: Ο κυνηγός της πλάκας
Οι μικροί σπόροι του σουσαμιού, «τρίβουν» την πλάκα των δοντιών όσο τους μασάτε, απομακρύνοντάς την. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα της περιεχόμενης βιταμίνης D, είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο συστήνεται η κατανάλωση σουσαμιού. Όλοι οι ξηροί καρποί, λόγω της «τραχιάς» δομής τους, δρουν προστατευτικά ως προς τη δημιουργία πλάκας, ενώ το υψηλό PHτους βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας στο στόμα.

Τυρί: Κλειδί ισορροπίας
Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του στόματος. Επίσης, το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στα τυριά, βοηθά στηνπρόληψη εμφάνισης τερηδόνας.

Ακτινίδιο: Ανοίγει «πυρ» στα βακτήρια
Ως η καλύτερη πηγή βιταμίνης C, το ακτινίδιο βοηθάει να διατηρούνται τα ούλα των δοντιών μας υγιή, μέσω της μείωσης της διάσπασης του κολλαγόνου. Υγιή ούλασημαίνει λιγότερη ευαισθησία σε βακτήρια, καθώς και στην δημιουργία πλάκας ή τερηδόνας.

Βασιλικός: Το αντιβιοτικό της φύσης
Ο βασιλικός είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό για τα δόντια, καθώς τα έλαια και τα οξέα που περιέχει μειώνουν την παραγωγή βακτηρίων στο στόμα μας.

Σέλερι: Φυσικό καθαριστικό
Το σέλερι όπως και ο ανανάς αυξάνουν την παραγωγή σιέλου, με αποτέλεσμα να γίνεται φυσικός καθαρισμός των δοντιών από τα σάκχαρα και τα οξέα. Επίσης η«crunchy» μορφή του σέλερι, κάνει ένα είδους μασάζ στα ούλα μας, το οποίο είναι εξαιρετικά βοηθητικό.

Πηγή: mednutrition.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Διατροφή, Έλαια, Αιθέρια Έλαια www.mystikavotana.gr

Tagged with:
 
More in Διατροφή, ομορφιά, Υγεία
23D70F580DABA45A67B2EB7385633333
Κάντε τα ψητά στα κάρβουνα πιο υγιεινά

Μειώστε τις καρκινογόνες ουσίες Συχνά ακούμε τους ειδικούς σε θέματα διατροφής να λένε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο...

Close