Η μαστίχα Χίου, η γραβιέρα Νάξου και τα φιστίκια Αιγίνης είναι, πιθανότατα, τρία από τα πρώτα ελληνικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που σας έρχονται στο μυαλό. Ξέρετε, όμως, πόσα ακόμα ελληνικά προϊόντα φορούν υπερήφανα το καρτελάκι με την ένδειξη ΠΟΠ; Περισσότερα από εκατό (109, για να είμαστε ακριβείς) κρασιά, ελαιόλαδα, τυριά, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, θαλασσινά, ρητίνες, αιθέρια έλαια και άλλα προϊόντα ζωικής ή μη προέλευσης που αξίζει να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Τι είναι τα προϊόντα ΠΟΠ; Όπως λέγαμε και πρόσφατα, ως “ΠΟΠ” νοείται το όνομα μιας περιοχής, τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή και του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα της περιοχής, στην οποία λαμβάνουν χώρα η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία του προϊόντος. Με λίγα λόγια, «ΠΟΠ» είναι για παράδειγμα η γραβιέρα Νάξου, επειδή η ποιότητά της συνδέεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου όπου παράγεται. 10 εξαιρετικά (και λιγότερο δημοφιλή) προϊόντα με ονομασία προέλευσης

Φασόλια βανίλιες Φενεού: Μικρά, λευκά και με ωοειδές σχήμα, που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα φασόλια, που έχουν κατά κανόνα νεφροειδές σχήμα. Είναι θρεπτικότατα και αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης, αμύλου και σιδήρου.

Ξύγαλο Σητείας: Φτιάχνεται από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή και πρόβειο γάλα, με χρώμα λευκό, χωρίς σχήμα, με αλοιφώδη ή/και κοκκώδη υφή και δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα.

 Ακτινίδιο Πιερίας: Το είχατε για εξωτικό φρούτο; Κι εμείς. Κι όμως, στην Πιερία, όπου είναι γνωστό και ως «φρούτο του Ολύμπου» καλλιεργείται από το 1973. Διακρίνεται για το γνωστό πράσινο χρώμα σάρκας, την ισορροπημένη γλυκόξινη και δροσιστική του γεύση, το λεπτό του άρωμα, ενώ παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ανόργανα άλατα (καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου), φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου: Το μόνο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ στην κατηγορία των θαλασσινών, γνωστό στους παλιούς και ως «ελληνικό χαβιάρι» είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της “μπάφας” όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.

 Μαινάλου Βανίλια: Το μοναδικό ελληνικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία και είναι ονομαστό για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Το ιδιαίτερα ανοιχτό χρώμα του θυμίζει αυτό της βανίλιας, η οποία του έδωσε και το όνομά του.

Κονσερβολιά Πηλίου: Προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996, η πηλιορείτικη κονσερβολιά έχει χρώμα μελανοειδές έως μαύρο, τραγανή σάρκα και φρουτώδη γεύση. Παράγεται από παραδοσιακά καλλιεργούμενη ποικιλία και με παραδοσιακούς τρόπους επεξεργασίας.

Κουμ Κουάτ Κέρκυρας: Μπορεί να το ξέρετε ως λικέρ, το κουμ κουάτ όμως είναι ένα φρούτο (το όνομά του στα κινέζικα σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι») εξίσου νόστιμο σε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ή ζελέ. Ο καρπός είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με το είδος και έχει διάμετρο που φτάνει τα 4 εκατοστά. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του καρπού είναι αρωματική και έχει γλυκιά γεύση. Η σάρκα δεν είναι ιδιαίτερα χυμώδης και η γεύση της είναι λίγο όξινη και γλυκιά.

 Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου: Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση. Δεν έχει κυρτότητα, είναι επιμήκης με μήκος 20-25 εκατοστά, διάμετρο 4-6 εκατοστά και λίγο πιο χοντρή στη μέση. Χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, με κυριότερο προϊόν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.

Σαν Μιχάλη: Παράγεται στη Σύρο, και είναι ένα από τα ακριβότερα ελληνικά τυριά. Φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, και έχει κυλινδρικό σχήμα και σκληρή υφή. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη.

Κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου: Έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, ιδιαίτερη γεύση και ασυνήθιστα τραγανή υφή. Είναι ποικιλία ιδιαίτερα ανθεκτική, συντηρείται ικανοποιητικά για μακρύ χρονικό διάστημα και παράγεται συστηματικά στο Ροδοχώρι του νομού Ημαθίας από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

www.in2life.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Έλαια Αιθέρια Έλαια Διατροφή http://www.mystikavotana.gr

 

Tagged with:
 
More in Διατροφή, Υγεία
798465
H καλύτερη λιποδιάλυση γίνεται με μπαχαρικά – Ποιά είναι τα πιο “δραστήρια”

Η διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους είναι στο μυαλό μας συνδεδεμένη με το άνοστο φαγητό. Κι όμως, υπάρχει δυνατότητα...

Close