Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει χωριάτικο ψωμί με προζύμι, όπως το έφτιαχναν οι Πόντιες νοικοκυρές. Τη συνταγή θα την προσαρμόσουμε στην σύγχρονη κουζίνα και θα σας δώσουμε εναλλακτικές προτάσεις.

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι για ψωμί*

500 γρ προζύμι**

2 κ.σ αλάτι

1 κ.σ ζάχαρη

ελαιόλαδο

χλιαρό νερό

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αλεύρι ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή καλαμποκάλευρο μισό-μισό με το απλό αλεύρι.

**Προζύμι μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας ή να προμηθευτείτε από το φούρνο

Στον Πόντο οι νοικοκυρές έψηναν το ψωμί σε ξυλόφουρνους. Έριχναν μπόλικα ξύλα για να ανάψει ο φούρνος κι όταν καίγονταν τα αφαιρούσαν. Άφηναν το φούρνο να κρυώσει κι όταν έβαζαν το χέρι τους μέσα και άντεχαν μετρώντας μέχρι το 30, η θερμοκρασία ήταν ιδανική για να ψήσουν το ψωμί.

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το προζύμι προσθέτουμε 300 γρ αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε μια ζύμη πολύ μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη νύχτα.

Το πρωί βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι τη ζάχαρη και το αλάτι και στη μέση ρίχνουμε το προζύμι που έχει ήδη φουσκώσει. Ρίχνουμε χλιαρό νερό, όχι καυτό, όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Το ζυμώνουμε πολύ καλά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσει.

Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο αν το πιέσουμε με το δάχτυλο μας και παραμείνει το αποτύπωμα. Τότε πλάθουμε τέσσερα καρβέλια και τα τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψάκια και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.

Ψήνουμε στους 220° για 35 -45 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο μπήγουμε το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό έχει ψηθεί.

Βγάζουμε το ψωμί από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα, για να μην βγάλουν υδρατμούς από κάτω, σκεπασμένα με πετσέτες για να μην ξεραθούν.

[Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής].

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Πως θα φτιάξετε προζύμι

Στον Πόντο οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με Βασιλικό στις 14 Σεπτεμβρίου εορτή της Ύψωσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασεκευή ψωμιού.

Μετά τη λειτουργία, έπαιρναν ένα κλωνί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα και το έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Το σκέπαζαν και το άφηναν όλο το βράδυ.

Την άλλη μέρα έβγαζαν τον βασιλικό, ζέσταιναν λίγο το νερό και έριχναν μέσα λίγο αλεύρι και γινόταν ένας αραιός χυλός. Το σκέπαζαν με πετσέτα και από πάνω τοποθετούσαν το βασιλικό. Το άφηναν όλη μέρα.

Την άλλη μέρα το πρωί συμπλήρωναν λίγο χλιαρό λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το άφηναν και πάλι τυλιγμένο. Το βράδι έκαναν πάλι το ίδιο με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το άφηναν τυλιγμένο έως το πρωί. Δηλαδή επαναλάμβαναν τη διαδικασία τρεις φορές.

Το προζύμι το φύλαγαν μέσα σε σακιά μαζί με το αλεύρι και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού ή πρόσφορου και κάθε φορά κρατούσαν λίγο ζυμάρι για την επόμενη φορά.

Το περίεργο είναι ότι το προζύμι φούσκωνε χωρίς προσθήκη μαγιάς και το απέδιδαν στην “χάριν” του Τιμίου Σταυρού.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

http://www.pontos-news.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Διατροφή, Υπερτροφές http://www.mystikavotana.gr

Tagged with:
 
More in Διατροφή, Συνταγές
keikreystisokolata_96c1ecf389ba2d93c8bea23a375d2dc6
Συνταγή – “Κόλαση”: Κέικ με ρευστή σοκολάτα

Μια πανεύκολη συνταγή που θα…κολάσει . Υλικά 350 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 400 γρ. βούτυρο 6 αυγά 6 κρόκοι αυγών επιπλέον...

Close