Το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε συγκεντρωτική έρευνα βασισμένη όχι σε μία αλλά σε έντεκα μελέτες που επισήμαναν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το τσάι μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε αρχικά στo πλαίσιo συμποσίου που ήταν αφιερωμένο στο τσάι και την υγεία το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Ορισμένα από τα κύρια σημεία:
• H κατανάλωση τσαγιού φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
• Οι φυσικές ενώσεις που περιέχονται στο πράσινο τσάι και ονομάζονται πολυφαινόλες δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη, του γαστρεντερικού σωλήνα, των πνευμόνων, του μαστού και του δέρματος.
• Η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά, γνωστά ως κατεχίνες, τα οποία βρίσκονται στο πράσινο, στο Οolong και στο λευκό τσάι αυξάνουν το μεταβολισμό και προάγουν την απώλεια βάρους.
• Οι πολυφαινόλες του τσαγιού ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από τα κατάγματα.
• Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι θα μπορούσαν να δουν βελτίωση στη διάθεσή τους και στη ικανότητα συγκέντρωσης.

Ειδικότερα, ο δρ Χάουαρντ Σέσο, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School σχολιάζει, «Το τσάι είναι μοναδικά πλούσιο σε κατεχίνες, και ιδιαίτερα επικατεχίνες, συστατικά ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία. Μάλιστα τα λιγότερο επεξεργασμένα φύλλα του τσαγιού περιέχουν περισσότερες κατεχίνες προάγοντας περισσότερο την υγεία». Ετσι το πράσινο τσάι έχει την μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ακολουθούν το Οolong και το μαύρο τσάι.
Και τι γίνεται με όσους δεν συμπαθούν το τσάι; Μπορούν άραγε να το λαμβάνουν σε μορφή συμπληρώματος διατροφής; O δρ. Σέσο διευκρινίζει: «Απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να συγκριθούν άμεσα τα αποτελέσματα που έχει η κατανάλωση τσαγιού (πόσιμο) σε σχέση με το εκχύλισμά του σε μορφή συμπληρώματος διατροφής (χάπι)». Εάν λοιπόν σας αρέσει το τσάι, συνεχίστε να το καταναλώνετε και να το απολαμβάνετε. Εάν πάλι όχι, μην πιέζετε τον εαυτό σας για να αλλάξετε προτιμήσεις. «Είναι πολύ πρώιμο, να συμπεράνουμε ότι όλοι πρέπει να πίνουμε διαρκώς τσάι» μας λέει χαριτολογώντας δρ. Σέσο.
Επιπλέον δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να καταφεύγουμε στην προσθήκη πρόσθετων για να κάνουμε το τσάι μας πιο εύγεστο. Διάφορα τσάγια που κυκλοφορούν στον εμπόριο περιέχουν διάφορες γλυκαντικές ουσίες για να καλύψουν τη δικιά του γεύση που είναι περισσότερο στυφή λόγω των τανινών που περιέχει. Ομως τα γλυκά ροφήματα τσαγιού προσθέτουν θερμίδες στη δίαιτά μας και μας οδηγούν στην κατανάλωση ζάχαρης, άρα δεν βοηθούν την υγεία μας. Μπορείτε να προσθέσετε μικρή ποσότητα μελιού ή λίγες σταγόνες από λεμόνι που θα βελτιώσουν τη γεύση χωρίς να υπάρξει καμιά δυσάρστη επίπτωση στη γνησιότητα του ροφήματος σας.

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, Βούλα, τηλ: 210 899.5614, http://www.balancediet.gr.

http://www.kathimerini.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Όλος Ο Κόσμος του Τσαγιούhttp://www.mystikavotana.gr

 

Tagged with:
 
More in Βότανα, Υγεία
1317071665
Αγνές, φυσικές συνταγές για τη περιποίηση των ματιών!

Ρυτίδες, σακούλες, μαύροι κύκλοι στα μάτια; Όχι πια! ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΜΑΤΙΩΝ Τρίβετε πατάτα και παπάγια και τα αναμιγνύετε. Τοποθετείστε στη...

Close