Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει μια μαγική, δισύλλαβη, σύνθετη, ξένη λέξη που μοιάζει να είναι η απάντηση σε όλα μας τα προβλήματα (και ιδιαιτέρως στο κυριότερο που λέγεται ανάπτυξη). Είναι ο όρος start -up, ο οποίος μεταφράζεται στη γλώσσα μας ως νεοφυής επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια και απόπειρες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ως άμεσο ή μακροπρόθεσμο αντίδοτο στην τεράστια ανεργία. Διότι το οξύμωρον είναι, ότι παρά τα ευχολόγια των πολιτικών, υπάρχουν αναρίθμητα εμπόδια κάθε είδους, που ανακόπτουν τον δρόμο όσων επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας.

Το μαζικό ανοικτό διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «Beyond Silicon Valley: Growing Entrepreneurship in Transitioning Economies» που ξεκινά στις 28 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 9 Ιουνίου, έχει μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα: είναι εντελώς δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους, αρκεί να μπουν στην απλούστατη διαδικασία της ψηφιακής εγγραφής. Παρουσιάζει μέσα από μια σειρά διαλέξεων – βίντεο, τι συμβαίνει στο εξωτερικό αλλά και το τι γίνεται στη χώρα μας, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα των ευκαιριών, των αντιξοοτήτων και κυρίως των λύσεων. Πέρα από τις εβδομαδιαίες διαδικτυακές διαλέξεις, θα γίνουν συναντήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να συζητήσουν τις θεματικές ενότητες του μαθήματος, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να γνωριστούν.

Δωρεάν και για όλους

Την πρωτοβουλία αυτή διοργανώνουν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα μαζί με το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και η Metavallon, μέσα από την πλατφόρμα Coursera, η οποία αναμεταδίδει δωρεάν πανεπιστημιακές διαλέξεις κάθε είδους και για πρώτη φορά θα έχει υλικό ειδικά σχεδιασμένο για το ελληνικό κοινό. Η «Κ» μίλησε τηλεφωνικά με τον καθηγητή Μάικλ Γκόλντμπεργκ του Case Western Reserve University που έχει επωμιστεί τη σειρά διαλέξεων για το διεθνές περιβάλλον αλλά και τον Αλέξη Κομσέλη, διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του ALBA, ο οποίος είχε την εποπτεία του ελληνικού τμήματος του μαθήματος. Εξηγούν την πρωτότυπη φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος και γιατί θα μπορούσε να κινητοποιήσει ακόμα και έναν μεσήλικα αγρότη ή κάποιον που έχει μια μικρή, οικογενειακή επιχείρηση να αξιοποιήσει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει στη διάθεσή του.

Διότι το μάθημα δεν εστιάζει μόνον σε όσους θέλουν να κάνουν το πρώτο τολμηρό βήμα αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να βελτιωθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων που θα μπορούσαν να συμβουλευτούν. Το σπουδαιότερο; Δεν είναι μια «προκάτ» διεθνή πρόταση, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα αλλά ένα πραγματικό πείραμα για έναν δημιουργικό διάλογο, μια διαδικασία σε εξέλιξη, που παίρνει σάρκα και οστά ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Στα εξαιρετικά γυρισμένα βίντεο για την Ελλάδα, πρωταγωνιστούν άνθρωποι που έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, διδάσκουν στο πανεπιστήμιο αλλά όλοι ξέρουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στο γκισέ της τράπεζας, της εφορίας, του ΙΚΑ.

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης (αριστερά) εμφανίζεται στα βίντεο του μαθήματος που είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι εγγραφούν. Ο Γιώργος Τσικανδυλάκης (κέντρο), της Candias Oil, μοιράζεται την εμπείρια του στο διαδικτυακό μάθημα. Ο Γιάννης Κελέσης (δεξιά) που φτιάχνει μπρούντζινα αντικείμενα, μιλά για τη δική του επιχείρηση.

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης (αριστερά) εμφανίζεται στα βίντεο του μαθήματος που είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι εγγραφούν. Ο Γιώργος Τσικανδυλάκης (κέντρο), της Candias Oil, μοιράζεται την εμπείρια του στο διαδικτυακό μάθημα. Ο Γιάννης Κελέσης (δεξιά) που φτιάχνει μπρούντζινα αντικείμενα, μιλά για τη δική του επιχείρηση.

Χρειάζεται πίστη και γνώση

«Νομίζω ότι το πιο χρήσιμο στοιχείο του μαθήματος για τους Ελληνες, εκτός από την παρεχόμενη γνώση, είναι ότι θα προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε την πεποίθηση μιας νέας εκκίνησης. Το πιο δύσκολο ζήτημα στην επιχειρηματικότητα είναι να βρεις το θάρρος να μπεις στο παιχνίδι, αφήνοντας πίσω σου το επαγγελματικό σου παρελθόν. Μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει διαφορετική ψυχολογία και κυρίως πίστη στον εαυτό σου» λέει ο Μάικλ Γκόλντμπεργκ που χρησιμοποιεί ως παράδειγμα, την περίπτωση της γενέτειράς του, το Κλίβελαντ του Οχάιο, την πόλη που παλεύει να βρει μια διαφορετική ταυτότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες νέων ταλαντούχων ανθρώπων που μετοικούν εκεί από ολόκληρη την Αμερική.

Ο Κομσέλης συμφωνεί ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι συνθήκες για τους υποψήφιους επιχειρηματίες είναι πιο πρόσφορες και η κατάσταση πιο δημοκρατική. Πώς το εξηγεί; Πριν από την κρίση, μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικότητας συνδεόταν με το κράτος και τις τράπεζες. Χωρίς τις κατάλληλες προσβάσεις, η χρηματοδότηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Σήμερα που οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν σχεδόν κλείσει και δεν υπάρχει κρατικό χρήμα, ένας άνθρωπος που έχει μια πρωτότυπη ιδέα και ένα καλά οργανωμένο επιχειρηματικό πλάνο μπορεί να αντλήσει κεφάλαιο από άλλες πηγές (π.χ. εξωτερικό) και να αναπτύξει ένα υγιέστερο μοντέλο. Αρκεί να το πιστέψει…

  Για εγγραφή πατήστε εδώ.

____

Tagged with:
 
More in ειδήσεις
imerisia_LARGE_t_420_23597__type12128
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό η Σάρον Στόουν

Στις αρχές του μήνα η Σάρον Στόουν (Sharon Stone) βρέθηκε στη Βραζιλία όπου ήταν η οικοδέσποινα σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά...

Close